Amire egy elsősnek feltétlenül szüksége van - Gyakorló édesanyák tippjeit mutatjuk

Ezek a dolgok nincsenek a tanszerlistán.

GettyImages-493189985
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szeptemberi tanévkezdés mindig izgalmas, várakozással teli és kissé stresszes időszak a családok életében. Különösen igaz ez abban az évben, amikor először lépi át az iskola küszöbét a gyerek. Ilyenkor új korszak veszi kezdetét: a kicsiből egy kicsit nagyobb lesz, az élet innentől több kötelezettséggel jár majd.

Megkérdeztünk néhány édesanyát, akinek a gyermeke alsó tagozatba jár, hogy mire érdemes ügyelni ebben az érzékeny időszakban, melyek azok a dolgok, amikre talán nem gondol minden szülő, hiszen nincsenek a tanszerlistán, de fontosak a sikeres iskolakezdéshez. Összegeztük a tapasztalataikat.

Első osztály előtt

Szeptember előtt egy hét szünet

A nyári hónapok egy részét sok nagycsoportból elballagó gyerek is óvodai ügyeletben tölti még. Sajnos nincs minden családban agilis és elérhető közelségben lévő nagymama, a nyári táborok pedig, bár izgalmasak, de jellemzően borsos árúak, így a legtöbb családban nem opció, hogy a kicsi minden héten valamilyen táborba menjen. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a tanévkezdést megelőző héten már ne menjen óvodába a gyerek. Egy korszak ilyenkor lezárul, ami számára is könnyebben feldolgozható, ha van egy kis szusszanásnyi idő a két intézmény között.

Pár együtt töltött nap

Az iskolakezdést megelőző napokra a szülőnek is érdemes kivenni legalább két-három nap szabadságot. Ezek az együtt töltött napok lehetőséget nyújtanak rá, hogy időt töltsetek együtt, beszélgessetek a gyerekben felmerülő kérdésekről, esetleg félelmekről, mesélj neki a saját pozitív iskolai élményeidről. Ráadásul ilyenkor még az olyan praktikus utolsó dolgokat is el tudjátok intézni, mint a tornacipő- vagy épp a tornadresszvásárlás.

Ismerkedés a leendő osztálytársakkal

A gyereket aggodalommal töltheti el, ha senkit nem ismer még a leendő osztálytársai közül. Ha megvan az osztálynévsor, esetleg már alakulóban a szülői Facebook-csoport, ajánlott keresni a kapcsolatokat már szünidőben. Egy-egy közös játszóterezés, esetleg családi piknik remek program lehet. Amennyiben van olyan ovis csoporttársa, akivel ugyanabba az osztályba fognak járni, és esetleg kedvelik egymást, akkor is érdemes pár alkalommal közös bandázást szervezni még a tanévkezdés előtt. Így kicsit csökkenthető a gyerekben az ismeretlentől való esetleges szorongás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Visszatérés a napi ritmushoz

Erre tulajdonképpen minden gyereknek szüksége van a szeptemberi bölcsőde-, óvoda-, tanévkezdés előtt, de első osztályban kiemelten fontos! Az iskolakezdés okozta változás könnyebben feldolgozható, ha legalább augusztus második felében sikerül visszatérni a megszokott napi ritmushoz. Egy kisiskolásnak még napi tíz óra alvásra van szüksége, vagyis ha iskolaidőben 7 órakor keltek, legkésőbb 9-kor aludnia kell már a gyereknek!

Szemész, fogorvos, fodrász

Sok védőnő javasolja, hogy iskolakezdés előtt érdemes a gyereket megnézetni szemésszel, hogy időben kiderüljön, ha valamilyen szemészeti problémája van. Gyakorló édesanyák ehhez hozzátették, hogy a fogorvost és a fodrászt is tanácsos még a nyári szünidő vége előtt kipipálni, hiszen ha már elkezdődik az iskola, a szeptemberi sok-sok változás közepette nehezebb lesz időpontot egyeztetni.

Kvíz az ötödik osztályos anyagból

Csüccs vissza pár percre az iskolapadba, és elelevenítsd fel az ötödik osztály tananyagait kvízünkkel!

10 kérdéses kvíz az ötödikes tananyagból: teszteld, mire emlékszel még belőle!

Kvíz!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük