Jön az új tantárgy a magyar iskolákba: erre fogja nevelni a gyerekeket
Új környezetvédelmi tantárgyat vezetnek be a hazai iskolákban szeptembertől.

GettyImages-875189678
beauty and style
Top olvasott cikkek

Új, környezetvédelmi tantárgyat vezetnek be a hazai iskolákban szeptembertől a 9.-12. évfolyamosok részére. Ehhez képzéseket is indítanak augusztus végétől, melyen a pedagógusok elsajátíthatják a fenntarthatósági tantárgy oktatását.

A tantárgy célja a fiatalok érzékenyítése, a fenntartható fejlődés és az egyéni felelősség összefüggéseinek megértetése. Érettségizni is lehet majd belőle. 

Új iskolai tantárgy

A Nemzeti alaptanterv előírásaival, illetve az uniós és hazai törekvésekkel összhangban a köznevelés és a szakképzés számára elkészült, illetve további fejlesztés alatt áll a 9.-10. és a 11.–12. évfolyamokra egy alapozó, illetve egy érettségire előkészítő, fenntarthatóságról szóló általános és szakmai programcsomag, derül ki a Kék Bolygó Alapítvány közleményéből. 

A fenntarthatóság tantárgy tanításának célja elsősorban nem a lexikális ismeretszerzés, hanem az érzékenyítés, a fenntartható fejlődés és az egyéni felelősség összefüggéseinek megértetése, annak támogatása, hogy a problémamegoldás mindennapi feladatait a tanulók - saját lehetőségeikhez mérten - érezzék sajátjuknak, és ez a szemlélet épüljön be viselkedésükbe, gondolkodásukba, tették hozzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tantárgy témakörei szorosan illeszkednek a diákok mindennapi tapasztalataihoz, és ezekből kiindulva mutatnak rá a globális problémákra. A tanulás módja elsősorban a tapasztalatszerzés és -elemzés, a kritikai gondolkodás, a vita, az érvelés, az együttműködés és a közös alkotás.

A tananyag elsajátítását gyakorlatközpontúan, az élménypedagógia eszköztárával, a kíváncsiság és motiváció ébrentartásával fogják elősegíteni. 

Ezt eszik a diákok az iskolai menzákon a világban: van, ahol lazac jár a gyerekeknek

Az iskolai menza egy olyan szókapcsolat, melynek hallatán kevés magyar gyereknek vagy felnőttnek támadnak szép emlékei. Ez azonban nincs mindenhol így a világon. Vannak országok, ahol ügyelnek rá, hogy a fejlődő szervezet megkaphassa a növekedéséhez szükséges vitaminokat, tápanyagokat.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük