Ha a gyerek nem akar suliba menni: az iskolafóbia tüneteit komolyan kell venni - A pszichológus tanácsai

A tartósan fennálló iskolafóbia létező jelenség.

GettyImages-1297644760

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több tízezer gyermek szenvedi meg a becsengetést, és bár minden diáknál előfordul, hogy ellenáll egyszer-egyszer az iskolába járásnak, de a tartósan fennálló iskolafóbia létező jelenség, és valódi problémákat okoz a gyermek és a család számára.


Az ellenállás általában masszívabb a nyári vakáció után, ráadásul a tanulók többsége a járványidőszakban hosszú hónapokig kívül rekedt az iskola falain. A szeptember jó alkalom arra, hogy nyíltan beszéljünk az iskolafóbiáról, a szülőknek pedig a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia szakértője, dr. Tárnok Zsanett ad tanácsokat az alábbiakban.

Különbség van iskolakerülés és iskolafóbia között

- Az iskolába járás elutasítása régebben többé-kevésbé az iskolakerülés szinonimája volt, és az utcasarkon lógó vagy a szobájukban videójátékokat játszó gyerekek képét idézte. Az iskolakerülést azonban meg kell különböztetni az iskolafóbiától - ez utóbbi esetén nem az iskolán kívüli szórakozás csábítása vezérli a gyerekeket, hanem az iskola iránti ellenállás, aminek számtalan oka lehet - kezdte dr. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus, a Vadaskert Alapítvány igazgatója. A szakértő kiemelte, hogy az iskolafóbia hátterében legtöbbször valamilyen szorongás áll, ezek jellemzően az iskolai környezetre koncentrálódnak.

GettyImages-484743293

- Az iskolafóbia fokozatosan alakul ki, ilyenkor nehezebben megy a felkelés, készülődés, iskolába indulás, de megjelenhetnek testi tünetek is, például hányás, szédülés. A tünetek idővel odáig súlyosbodhatnak, hogy a gyerek nem képes egy ideig iskolába járni.

Dr. Tárnok Zsanett kiemelte: az iskolát elkerülő gyermekek nem mindig tudják pontosan, hogy miért érzik magukat rosszul, és nehezen kommunikálják, hogy mi okozza a szorongásukat vagy félelmüket. Éppen ezért fontos az orvosi vizsgálat, amely kizárhatja a fizikai betegséget. Ha ezen túl van a család, a Vadaskert alábbi tanácsait érdemes megfogadni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Beszélgessünk!

Érdemes beszélgetést kezdeményezni a gyermekkel arról, hogy miért nem akar iskolába járni, zaklatottságát a szülők kezeljék együttérzéssel, támogatással. Biztosítsák őt arról, hogy megértik az aggodalmait, de tudatosítsák benne azt is, hogy az egészsége rendben van, fizikai tüneteit pedig a szorongás okozza. Próbálják együtt kideríteni, mi lehet ennek az oka - esetleg a rossz jegytől való félelem, a tanárokkal való kapcsolat vagy iskolai erőszak.

Legyünk reggelente határozottak!

Minél tovább marad otthon a gyermek, annál nehezebb lesz a visszatérés, ezért a szülő ragaszkodjon ahhoz, hogy neki az iskolában van a helye. Ha nehezen indul el reggel, és az iskolafóbia tünetei felerősödnek, érdemes határozottan fellépni: ne kérdezgessék a gyereket, hogy hogy van  - ha elég jól van ahhoz, hogy felkeljen és összekészülődjön, akkor képes iskolába is menni.

GettyImages-600096960

Súlyos esetben a fokozatosság a célravezető

Ha a gyermek súlyosan szorong, akkor - egyeztetve az iskolával - a fokozatos visszatérés mellett is dönthet a szülő: például az első napon csak elviszik őt az iskola mellett, a második napon bevihetik őt fél napra vagy csak egy-két kedvenc órájára, a harmadik napon próbálkozhatnak a teljes nappal.

Kérjük az iskola segítségét!

Ahhoz, hogy az iskolában is segítséget kapjon, a szülő mindenképpen egyeztessen a tanárokkal a gyermek állapotáról, és kérjék a támogató segítségüket. A szorongásos tünetek megjelenésekor bátoríthatják a gyermeket arra, hogy például bemenjen a tanterembe.

GettyImages-471457929

Forduljunk szakértőhöz!

Ne feledjük, az iskolafóbiának komoly okai lehetnek, amilyen például a szociális, generalizált vagy szeparációs szorongás, kényszerbetegség, illetve szelektív mutizmus - amikor a gyermeknek nehezére esik a tanárok vagy társai előtt megszólalni. A szülő ne féljen segítséget kérni a szakértőktől (gyermekorvos, -pszichológus, -pszichiáter), ha úgy érzik, az iskolafóbia tartósan fennáll, megkeseríti a mindennapokat, és semmi sem segít a leküzdésében.

Ilyen volt a 70-es, 80-as években iskolába járni: retró képek

A '70-es, '80-as években még javában tartott a szocializmus, a Kádár János-féle "gulyáskommunizmus" Magyarországon, mely rányomta bélyegét az oktatásra is.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük