Akár ezer forint is lehet a kenyér, és a tojásról sincsenek jó hírek: ezektől függ a drágulás mértéke
A szakember szerint elkerülhetetlen a sütőipari termékek árának jelentős növekedése.
A Magyar Pékszövetség elnöke szerint elkerülhetetlen a sütőipari termékek árának jelentős növekedése, derül ki az Infostart cikkéből.
A szakember szerint a drágulás mértéke sok tényezőtől függ, és nem minden cég fogja kibírni az elkövetkezendő egy-két év terheit.
Tovább drágul a kenyér
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta a lapnak, hogy a pékek maguk határozzák meg, hogy milyen áron értékesítenek, és már most vannak olyan különleges magvas, rozsos és kézműves kenyerek, amelyek ára meghaladja az ezer forintot.
A szakember szerint a várható drágulás mértéke az alapanyagokon és munkabéren kívül más tényezőktől is függ, például attól, hogy az adott vállalkozás milyen energiaszolgáltatóval állapodott meg, és mikor. A pékszövetség elnöke úgy véli, hogy komoly árváltozások várhatók a sütőipari termékek esetében.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Septe József a magyar gabonával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ellátási probléma nem lesz, mert a következő aratásig szükséges mennyiség megvan. Magyar alapanyagokból sincs hiány, tehát a lakosságnak nincs oka az aggodalomra.
A sütőipari vállalkozások azonban nem nyugodtak a szakember szerint, mert a szakma "gyenge lábakon áll", és nem az összes cég fogja kibírni a következő egy-két évben rájuk rótt terheket.
A tojás is drágulni fog szeptembertől
A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége bejelentette, hogy a termelők életben maradása, a folyamatosan növekvő termelési költségek fedezése és a biztonságos hazai ellátás érdekében szeptembertől a tojástermelők nettó 10 Ft/db-os termelői áremelésre kényszerülnek.
A közleményből kiderül, hogy az Európát sújtó aszály, mely Magyarország nagy részét is érintette, nemcsak drágította a termelést, hanem szűkössé tette a takarmányellátást. Emellett a szomszédban dúló háború miatt bekövetkezett drasztikus energiaár-emelkedés szintén nehezíti az ágazatban működő gazdák helyzetét.
A tojástermelő gazdálkodók remélik, hogy az áremelkedést nemcsak a fogyasztók, hanem a kereskedelmi szereplők, üzletláncok is elfogadják, és fontosnak tartják, hogy jó minőségű, hazai termelésből származó tojással tudják ellátni a hazai fogyasztókat. A tojás még így is a legolcsóbb fehérjeforrásunk marad, áremelkedése jelentősen elmarad más alapélelmiszerekéhez képest.
Régimódi, foszlós kovászos kenyér otthon sütve: a héja ropogós, a belseje fantasztikusan puha
A hagyományos kovászos kenyér egyszerűen abbahagyhatatlan. Ahhoz, hogy ilyet tudj készíteni, előbb fel kell nevelned a kovászt, de ha egyszer készen van, akármikor hozzányúlhatsz, és nekiállhatsz a régimódi, nagyon finom kenyerek, zsemlék és péksütik összeállításának.
Régimódi, foszlós kovászos kenyér otthon sütve: a héja ropogós, a belseje fantasztikusan puha
Te is süthetsz otthon igazi, régimódi kovászos kenyeret. Ha egyszer rákapsz, ezentúl mindig így készíted majd.
ElolvasomBorítókép: Getty Images Hungary