Százezreket kell befizetned, ha nem figyelsz: van megoldás
Szigorú szabály miatt járhatnak pórul a főiskolán végzett fiatalok. Még nem késő megelőzni a bajt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Képzési költségük felét ki kell fizetniük azoknak a hallgatóknak, akik a képzési idejük másfélszerese alatt nem szerzik meg a diplomájukhoz szükséges nyelvvizsgát - írja az Origo.hu. Először idén nyáron kell majd fizetni, de azt egyelőre nem tudni, hány embert érinthet.

Van megoldás arra, hogy elkerülhető legyen az akár több százezer forintos összeg visszafizetése.

Szigorú szabály a hallgatóknak

A hallgatói szerződések 2012-es életbelépésével egy szigorú szabály is életbe lépett. Minden államilag finanszírozott képzésre járó hallgató köteles visszafizetni a képzési díj felét, amennyiben a képzési idő másfélszerese alatt nem szerezi meg a diplomáját.

Ehhez nem elég államvizsgázni, de magát a diplomát is kézhez kell kapni, ami csak a megfelelő nyelvvizsga birtokában lehetséges. A szabály bevezetése óta most először kapnak majd fizetési felszólítást azok az egykori hallgatók, akik nem teljesítették a követeléseket. A fizetendő összeg szaktól függően akár százezres nagyságrendű is lehet, amihez ugyanakkor lehet részletfizetési kérelmet benyújtani.

Bár a most kezdő hallgatóknak már nem kell hallgatói szerződést aláírni, ők sem lélegezhetnek fel, ugyanis a felsőoktatási törvénybe is bekerült a visszafizetési kötelezettség, így az továbbra is érvényben van.

Van megoldás

Megoldást jelenthet a problémára a diplomamentő program. Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kht. által szervezett program állami finanszírozásban kínál angol, német és francia nyelvű képzéseket. Ezeket 120, 180 és 240 órás tanfolyamokban lehet elvégezni, és utána sikeres nyelvvizsgát kell tenni.

A jelentkezés feltétele, hogy a diploma megszerzése csak ezen múljon, illetve a lejárt tanulói jogviszony. Emennyiben valaki nem tud nyelvvizsgát tenni a tanfolyam után, vissza kell fizetnie a kurzus árát. A nyelvvizsga díját a program nem állja - kivéve a regisztrált munkanélkülieknek.

Jelenleg a hallgatók mintegy ötöde a nyelvvizsga hiánya miatt nem juthat hozzá diplomájához, holott minden más feltételt teljesített. Ez több tízezer hallgatót jelent.

Ezt is szeretjük