Kiderülhet, milyen vagyont rejtegetnek a politikusok
Ezért fontos a választási bizottság döntése
Népszavazást tarthatnak egy fontos kérdésben.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ellenzéki civilek nemrég 19 kérdésben nyújtottak be népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Harmadikként a bizottság elfogadta, hogy lehet népszavazást tartani arról, hogy a képviselőknek és kormánytagoknak legyen kötelező nyilvánosságra hozniuk családtagjaik vagyonnyilatkozatát is.

Ez első hallásra nem tűnik egetrengető dolognak, azonban mégis fontos lehet. El is mondjuk, miért.

Fontos tudnunk, mekkora a vagyona az államtitkárnak

Teljesen jogos elvárás a közvélemény részéről, hogy tudjon arról, mekkora vagyont halmoznak fel azok, akik a köz pénzéből élnek. Ezért fontos, hogy tudjuk, mennyit keres például egy államtitkár, és ehhez képest milyen javakkal rendelkezik. Ha a kettő közt nincs reális összefüggés, akkor tudhatjuk, valami nem stimmel, a politikusnak pedig el kell számolnia. Legalábbis ennek így kellene történnie.

Erre találták ki a kötelező nyilvános vagyonnyilatkozat intézményét, és a jelenlegi rendszerben pont ezt a feladatot nem látja el. Az érintettek többféleképp bújhatnak el a nyilvánosság elől. Ennek egyik módja pont az, hogy valamely családtagjuk nevére ruházzák azon értékeket, amelyeket valamilyen oknál fogva nem szeretnének viszontlátni a parlament vagy a kormány honlapjára feltöltött dokumentumban.

A családtagok vagyona tabu?

Erre a kibúvóra az ad lehetőséget, hogy bár a családtagoknak is nyilatkozniuk kell vagyonukról, ezek a nyilatkozatok nem nyilvánosak. Parlamenti képviselők esetén ezekbe a létező, ám rejtegetett dokumentumokba csak a parlament mentelmi bizottságának tagjai nézhetnek be, de ők sem akármikor és akárkiébe.

A bizottsági tagok is csak akkor nézhetik meg a családtagok nyilatkozatát, ha felmerül a gyanú, hogy esetleg valamely rokon nevén rejteget valamit az adott képviselő vagy kormánytag. Ahhoz azonban, hogy egyáltalán vizsgálatot indítson a bizottság, tudni kell, pontosan mit keresnek, anélkül, csak úgy nem lehet elindítani a vizsgálatot. Ezzel a gyakorlatban lehetetlen, hogy bármi tényleg kiderüljön a családtagok vagyonáról, hiszen a vizsgálat előtt már pontos információk kellenének.

Tízévesen budai luxusvillát vett a miniszter fia?

Talán mindenki emlékszik még a tavalyi esetekre, amikor több politikus családtagjáról is kiderült, hogy komoly vagyonnal rendelkezik. Ezek közül az egyik legkirívóbb Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszteré volt, akinek tízéves kisfiáról derítette ki az RTL Klub, hogy egy 60-70 millió forint értékű svábhegyi luxuslakás tulajdonosa.

De ha még meg is vannak a pontos információk, és vizsgálat indul, annak bármi is legyen az eredménye, kizárt, hogy büntessék a lefülelt politikust. Ugyanis ha kiderül, hogy mégis nagyobb a lakása, vagy mégis ő vette azt a házat, ami a felesége nevén van, egyszerűen duzzogva kijavítja a vagyonnyilatkozatot, és mindenki mehet a dolgára.

A választási bizottságban egyetlen szavazattal átment a kérvény, azaz megvan az esély arra, hogy szavazni lehessen arról, hogy a közpénzből élő politikusok háztartásban élő családtagjai is tárják fel, amijük van. Így egy lehetőséggel kevesebb lenne arra, hogy rejtegessék a vagyonukat, és nem a sajtó kutakodásaiból, véletlenszerűen kellene értesülniük az állampolgároknak a hasonló esetekről. Fontos lenne, hogy többet tudjunk a vezetőink anyagi helyzetéről.

Ezt is szeretjük