Rengeteg új adó jöhet: te már felkészültél?
A kormány sokat spórol, a magánemberek azonban fizetni fognak. Milyen új adókra lehet számítani, és ki fizeti meg?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Napi Gazdaság értesülései szerint még csak ezután várható az, hogy az önkormányzatok tömegével gondolják meg magukat, és mégis élnek a törvény által idéntől biztosított jogukkal az adókivetés terén. Ha így lesz, rengeteg helyi adó emelkedhet meg, illetve új fizetési kötelezettségeket is kitalálhatnak.

A kormány nagyon sok pénzt spórol meg, de a kieső összeget a magánszemélyek zsebéből veszik ki.

Hamarosan jön az adódömping

Földadó, útadó - csak néhány azok közül, amiket eddig kitaláltak az önkormányzatok saját kiadásaik fedezetére. A Napi Gazdaságnak nyilatkozó Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint eddig csak mintegy száz önkormányzat élt ezen jogával, de ez nem sokáig marad így.

Korábban már mi is találgattuk, milyen új adók jöhetnek a tavaly év végén elfogadott új törvény alapján. Az önkormányzatok azt már nem adóztathatják meg, amit központi adó is terhel, illetve a cégeket sem sújthatják plusz teherrel. Így marad a magánemberek adóztatása.

Kerítést és fát is sarcolhatnak, de a föld a legnépszerűbb

Bár az ingatlanokat nem sújthatják újabb adókkal, elvben a kerítésre és a fákra is vethetnek ki sarcot. Ősszel a legelterjedtebb, félig vicces, ugyanakkor jogilag teljesen rendben lévő anekdota a fürdőkádadót emlegette.

Eddig úgy tűnik azonban, a földadó a legnépszerűbb az önkormányzatok közt, így általában a földtulajdonosokat adóztatják. Ha a helyi kormányhivatalok nem kötnek bele, akkor ezekkel az adókkal jövőre már akár háromszáz önkormányzat is élhet, és összesen 15 milliárd forintot szedhet be a magánszemélyektől - írja a lap.

A magánemberek fizethetnek az állam helyett

Az új adókivetési lehetőségeket az állam azért adta meg az önkormányzatoknak, mert egyre több feladatot hárít át helyi szintre. Ilyen például több támogatási forma helyi szintre vitele, amiről korábban ebben a cikkünkben írtunk. Emellett komolyan megkurtították az önkormányzatok állami támogatását. Így tehát az állam spórol, a polgárok pedig fizetnek az önkormányzatnak.

Schmidt korábban egyébként lapunknak azt mondta, hogy komoly korlátai vannak az új adók kivetésének, mégpedig az, hogy a lakosság tovább már nem terhelhető.

Ezt is szeretjük