Az egészséges reggeli: zsíros, cukros és káros
A gabonapelyhek körképe
Akinek fontos az egészsége, rendszeresen fogyaszt gabonapelyhet. Ez azonban árthat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az International Obesity Taskforce - Elhízás Elleni Nemzetközi Akciócsoport - szerint a világon minden tizedik, mintegy 155 millió gyerek túlsúlyos.

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - egyik tanulmánya szerint ráadásul közülük minden nyolcadik még be sem töltötte az ötödik életévét.

Az öt földrész 25 országát mozgósító teszt azt igyekezett kideríteni, mennyire ludasak mindebben a divatos gabonapelyhek.

A reggeli márpedig fontos!

Divatok jönnek-mennek, de valami nem változik: a reggeli az ember legfontosabb étkezése. Megadja a kezdő lökést, mennyisége, minősége hatással van az egésznapi erőnlétre, hangulatra. A hangsúly a minőségen, valamint a mértékletességen van, hiszen a rossz reggelinek a többi étkezéshez hasonlóan éppen ellenkező a hatása hosszútávon. A sóban és telített zsírokban gazdag táplálékok, valamint a magas koleszterin, illetve magas vérnyomás kapcsolata régóta bizonyított. A sok cukor pedig a fogakat teszi tönkre. De vajon mit jelent a sok? És elegendő-e arra hagyatkozni, amit a gyártó állít a különböző összetevők részarányával kapcsolatban?

Mit mondanak az előírások?
Az Európai Parlament és a Tanács az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó rendelete leszögezi, hogy a zsírszegény, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék zsírtartalma nem haladja meg a 3 g/100 g határértéket szilárd élelmiszerek esetében. A zsírmentes állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék zsírtartalma nem haladja meg a 0,5 g/ 100 g vagy 0,5 g/100 ml határértéket.
Az alacsony cukortartalom 5g/100g értéket feltételez szilárd élelmiszerek esetében, a cukormentesség 0,5g/100g-ot, a nátriumszegény vagy sószegény pedig 0,12g/100g értéket feltételez.

Szélsőséges eltérések

A teszt értékelésénél is ezeket a határértékeket vették figyelembe, a laboratóriumi vizsgálat pedig érdekes eredményt hozott: a 25 országból beküldött minták egyes értékei olykor olyan nagy szórást mutattak, hogy nem is ugyanabba a kategóriába estek.

A Kellogg's Choco Crispies-nél például a teljes zsírtartalom esetében 0,3 és 3,2% között mértek - utóbbit szerencsére kizárólag Amerikában. Ez azt jelenti, hogy egyazon termék amerikai változata tízszer több zsírt tartalmaz, mint mondjuk az európai, és mivel 3% fölött van, ez már csak a még megfelelt kategóriának számít a többi alacsonnyal szemben.
Másik szélsőséges példa a Nestlé Chocapic volt, ahol a beküldött minták többsége 0,2% alatti nátriumtartalmat produkált - egyetlen kivételként az argentin viszont igencsak kilógott a sorból a maga 0,9%-ával.

Egyben mind közös: túl sok a cukor

A legkisebb szórást a termékek cukortartalmukat illetően mutatták egymáshoz képest. Bár a gabonapelyhek valóban sok vitamint és rostot tartalmaznak, magas cukortartalmuk igencsak árnyalja az egészséges mivoltukról alkotott eddigi képet. Egyes szakértők szerint ugyanis egy felnőtt napi szükséges cukoradagja átlagos körülmények között 60 gramm körül van - igaz, a Nestlék csomagolásán 90 gramm olvasható ezzel kapcsolatban -, és ha csak a gyártók által egy adagnak tekintett 30 grammal számolunk, akkor is némelyik gabonapehely-típus elfogyasztása után máris letudtuk napi cukoradagunk közel 50%-át. A laborban mértek egyébként nagyjából megegyeznek a termékek csomagolásán megadottakkal, azok alapján tehát megfelelően tájékozódhat a vásárló - már ha el tudja őket olvasni.

Ez különösen a Kellogg's Magyarországon forgalmazott termékeinél kihívás: a kisebb dobozokon körülbelül 2 milliméteres betűkkel vannak feltüntetve ezek az adatok, ráadásul az értékekhez nem tartozik magyar nyelvű leírás.

Milyen a jó reggeli?
A reggelinek ideális esetben az egész napos energia-bevitel mintegy 25%-át kell fedeznie. Ha ezt az étkezést kihagyod, kiegyensúlyozatlanná válik a napi energia-bevitel. A reggeli elmulasztása szélsőséges esetben a vércukorszint leeséséhez, hidegrázáshoz, gyengeséghez, ájuláshoz, feszült idegállapothoz, fejfájáshoz, szellemi fáradtsághoz, illetve a reflexek lelassulásához vezethet.
A reggeli akkor jó, ha mértékletes, kiegyensúlyozott, és nagyjából a napi bevitel negyedét teszi ki összesen és összetevőnként. Az ideális reggeli ezért is változatos, vagyis megtalálható benne gabonaféle - kenyér vagy gabonapehely -, tej, tejtermék és gyümölcs egyaránt.

A reklámok is felelősek

Az egészségtelen táplálkozáshoz nemcsak az egyes összetevőikben túlzottan gazdag gabonapelyhek járulhatnak hozzá, hanem az azok elfogyasztására buzdító, olykor igencsak agresszív reklámkampányok is - amelyek természetüknél fogva nem a mértékletesség betartására biztatnak.

Kifejezetten a gabonapelyhekre vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre, de talán az is elég beszédes, hogy 2006-ban a legnagyobb multinacionális cégek összesen 7,8 milliárd dollárt költöttek az élelmiszerek, és 4 milliárd dollárt az üdítők reklámozására. Különösen manipulatív lehet ez a kevesebb élettapasztalattal rendelkező gyerekeknek szánt termékeknél, ám ez nem hatja meg a gyártókat, forgalmazókat - alig akad a tévében gabonapehelyreklám-mentes gyerekműsoridő, gyerekcsatorna.

Ingyenes kiszállítás 500+ üzletünkből!

1. Nyisd meg a foodpanda mobilappot vagy a foodpanda.hu-t
2. Lépj be a foodpanda fiókodba vagy ha még nincsen, regisztrálj egyet
3. Kattints az Üzletek menüpontra
4. Válassz a promócióban résztvevő foodpanda üzletek kínálatából
5. Tedd a kosárba, amit szívesen megrendelnél és élvezd az ingyenes szállítást
Részletek: foodpanda.hu/uzletek-ingyenes-kiszallitas

Promóció

Mézesmadzagból jut bőven a csomagolásokra is. A színes, rajzos, figurás előlap, valamint a labirintusos, keresd meg a különbséget-es játékok a csomagolás hátoldalán szinte kötelező belépők a gyerekeknek szánt gabonapelyhek piacára.

2008. november 13-tól kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!
Ha nincs kitéve, kérd az újságárustól!

A tartalomból:
  • Fiatal bika húsából készül? - Csomagolt virsliket teszteltünk
  • Mit miért eszünk? - Húsipari alap- és adalékanyagok
  • Garantáltan csökkentjük a villanyszámláját!
  • Nincs macskajaj! - Cicaeledel-teszt
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük