Több ezer éves ételek az ókori görög világból, amik ma is megállják a helyüket

Utánajártunk, mit fogyasztottak az ógörög emberek: nemhiába mondják, hogy a görög ételeken nyugvó mediterrán diéta az egyik legegészségesebb.

Ókori Görögország ételei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy szerették a nagy lakomákat, az ókori görögök számára nem volt cél, hogy megtömjék a hasukat.

A 20. század első felében élt régész, Sarl Pikar úgy nyilatkozott róluk, az ógörögök arra törekedtek az étkezéseik során, hogy minél különlegesebb ízkombinációkat alakítsanak ki. Rengeteg fűszert - oregánó, kömény, kakukkfű - használtak, de szerették a gyógyfüveket és az aromás zöldségeket is.

Több ezer éves ételek az ókori görög világból, amik ma is megállják a helyüket

Mezőgazdaságuk is ehhez a sokszínű étkezéshez volt berendezkedve, fontos volt számukra a gyümölcstermesztés, a szőlő- és kertművelés. Gyakran fogyasztottak almát és birsalmát, a déligyümölcsök közül pedig a füge és a datolya volt jellemző. Emellett jelentős szerepet töltöttek be a különböző hüvelyesek, retek és hagymafélék. Sütéshez és főzéshez is kizárólag olívaolajat használtak. A saláták kultusza pedig egyenesen az ógörögöktől eredeztethető. 

GettyImages-123668796
Fotó: Patricia Fenn Gallery / Getty Images Hungary

Gyakran ettek húst, amelyek közül a marhát kedvelték a legjobban, de fogyasztottak kecske- és bárányhúst is, és természetesen halak és más tengergyümölcsei is sűrűn volt a terítékükön. Érdekesség, hogy a sertéshúst nem kedvelték, és csirkét is nagyon ritkán ettek. Viszont pékárúból annál többet fogyasztottak, egyes források szerint 72-fajta kenyeret lehetett kapni, és a fehér kenyér mellett rozsból vagy zabból készítettek barna kenyeret. 

Legfontosabb fehérjeforrásukon, a halakon és a tengergyümölcsein túl tejet és sajtot ettek. A tejtermékeket pedig gyakran maguknak készítették el otthon. Ahhoz, hogy mindig legyen friss tej odahaza, a legtöbb család kecskét tartott. Italként a víz mellett a bor volt a legkedveltebb, amit gyakran ötvöztek is. Az étkezéseikhez például vízzel dúsított bort ittak. Jelen volt még a sör, amit általában csak fontosabb ünnepekkor fogyasztottak. 

Ókori görög ételek

A kor embere rendkívül egészségesen táplálkozott, már csak ha végigmegyünk az általuk fogyasztott ételek listáján, kitűnik, hogy változatos, rostban, telített zsírsavakban és fehérjében gazdag étrendjük volt. Ám nemcsak az egészségre gyakorolt, pozitív hatása miatt, hanem a különleges gasztronómiai élmény miatt is érdemes beiktatnunk az étkezésünkbe néhány ókori görög fogást. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A muszaka

Az athéni ember sütve és főzve is szívesen készített zöldségeket, ennek ma is igen kedvelt bizonyítéka a muszaka. Ez az étel egy, a görög konyhára jellemző zöldségen, a padlizsánon alapszik, de olyan ínycsiklandó alapanyagai vannak, mint a bárányhús és a sajt. Bár mára valószínűleg annyira átalakult a recept, hogy szinte lehetetlen lekövetni, milyen is volt az első muszaka, számos egyszerű receptet találni az interneten az elkészítéséhez. Érdemes kipróbálni.

GettyImages-540490824
Fotó: dinosmichail / Getty Images Hungary

A dolmades

Görögországban a szőlő gyökerén kívül a növény minden részét felhasználják a főzéshez. Májusban a friss hajtásokat pácolják be, majd salátákhoz adják, a szőlőleveleket pedig rizzsel és hússal töltik meg. Nem véletlen, hogy az ősi görög ételek sorát bővíti a dolmades - töltött szőlőlevél - is. Főzd meg boros vízben az egyforma szőlőleveleket, töltsd be zöldséges rizzsel, majd párold addig, amíg kész nem lesz. Receptet itt találhatsz hozzá.

GettyImages-581463669
Fotó: Whitworth Images / Getty Images Hungary

Hal, hal és még több hal 

A szigeteken a tenger gyümölcsei alapvető élelmiszernek számítottak, és úgy tartják, hogy az Égei- és Jón-tenger kristálytiszta vize miatt a Földközi-tengerből származó halak finomabbak, mint az óceánból fogott halak, így amikor csak tudták, ezt fogyasztották. Egyszerűen sütve vagy főzve, olívaolajjal tálalták, és nem nyomták el az ízét különböző szószokkal. Egy citromkarika a tetejére, és kész is a vacsora. 

GettyImages-1197833167
Fotó: carlosgaw / Getty Images Hungary

Olvass tovább! Így szépítkeztek a nők az ókori Görögországban

Az akkori nők és férfiak számára nagyon fontos volt a külső, ezért mindent megtettek annak érdekében, hogy megőrizzék szépségüket - praktikáik közül sok pedig a mai napig használatban van.

Így szépítkeztek a nők az ókori Görögországban: sok praktikájuk még ma is megállja a helyét

Az ókori Görögországban az számított jó embernek, aki szép volt, ezért nagy hangsúlyt fektettek a nők a megjelenésükre.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük