Darált húsos rakott padlizsán sok sajttal: a görögök muszakája finom szaftos és laktató

A görög rakott padlizsán kiadós, laktató, és tele van csodás, mediterrán ízekkel.

Muszaka receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ami az olaszoknak a lasagne, az a görögöknek a muszaka. A tésztalapokat azonban padlizsánnal helyettesítik, a tetejére pedig vastag besamelmártás kerül. A görögök hagyományosan bárányhúst használnak, de marhával és sertéssel is finom. Érdemes a padlizsánt megsózni, hogy biztosan ne legyen keserű, utána pedig süsd meg serpenyőben vagy grillen. 

Muszaka receptje

Hozzávalók

  • 1 kg padlizsán
  • 70 dkg darált marhahús
  • 3 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál paradicsomszósz
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 0.5 dl vörösbor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • szerecsendió

A besamelhez

  • 15 dkg sajt
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • bors
  • szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A megmosott padlizsánokat vágd kisebb karikákra, rakd egy nagy szűrőedénybe, és szórd meg sóval. Pihentesd 30 percig, majd törölgesd szárazra, és száraz serpenyőben mindkét oldalukat süsd aranybarnára.

Egy nagyobb lábosban hevíts olívaolajat, rakd bele az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd süsd pár percig. Add hozzá a darált húst, kevergesd fehéredésig, majd fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval, oregánóval. Rakd hozzá a paradicsomszószt, öntsd hozzá a bort, és párold 15 percig. Kóstold meg, ha túl savanykás, szórj hozzá kevés cukrot. 

A besamelhez a vajat melegítsd sercegésig, majd add hozzá a lisztet. Kevergetve pirítsd egy-két percig, és részletekben öntsd fel a tejjel. Kézi habverővel, gyors mozdulatokkal keverd csomómentesre. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, majd szórd hozzá a reszelt sajt felét.

Rétegezd a hozzávalókat olívaolajjal vékonyan kikent hőálló tálba. Alulra a padlizsán kerüljön, majd következhet a darált hús, arra pedig a felkarikázott paradicsomot tedd. Folytasd tovább a rétegezést, végül a tetejére öntsd a mártást. Szórd meg a maradék reszelt sajttal. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 35-40 perc alatt.

Ha szereted a padlizsánt, készítsd el a legkülönfélébb módon. Itt biztosan találsz remek ötleteket. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük