7 gyakori ok, amiért nehezen alszol el: nem csak a stressz okozhat nehézséget

Ezek a gyakori okok állnak a nehéz elalvás hátterében.

GettyImages-1140559999

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen dolog az egészséghez: ha az elalvás nehéz, nem szabad annyiban hagyni.

Ha ugyanis valaki hosszú távon túl keveset alszik, akkor nemcsak kimerült, dekoncentrált és ingerült lesz, de a Harvard Egyetem kutatói szerint nő az esélye, hogy elhízik, az Arizonai és New York-i Egyetem vizsgálatai alapján depresszióra lesz hajlamos, sőt esetében nő a diabétesz kialakulásának valószínűsége is. A Nemzeti Alvásalapítvány szerint egy felnőttnek napi 7-9 óra alvás szükséges.

A nehéz elalvás oka

Ha valaki nehezen alszik el, annak sokféle oka lehet, de a következő tíz a leggyakoribbak között szerepel. Amennyiben magadra, saját szokásaidra, környezeti tényezőidre ismersz, fontos, hogy mielőbb változtass a problémán.

Stressz - Talán a legegyértelműbb ok a nehéz elalvás mögött a stressz. Azokban az időkben, amikor több van belőle, vagy ha a mindennapi munka ezzel jár, érdemes valamilyen relaxációs technikát bevetni, esetleg jógázni, és így pihentetni az idegrendszert.

Sport - Ha este sportolsz, ne feledd, hogy lefekvés előtt egy órával már be kell hogy fejezd. Egy órán belül ugyanis a gyakorlatokkal, testedzéssel járó testi jelenségek, mint a magas szívverésszám, hátráltatják az elalvást.

Kései lefekvés - Nem mindegy, mikor hajtod álomra a fejed. Ha túl későn fekszel le, vagy rendszertelenül alszol, romlik az alvásminőség. Ha pedig kialvatlan vagy, akkor hajlamos lehetsz alkalomadtán szunyókálni, ami ugyancsak hátráltatja az esti elalvást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hálószoba hőmérséklete - Sem a túl hűvös, sem a túl meleg szoba nem segít az elalvásban. Az alváshoz ideális hőmérséklet 15-20 fok.

Képernyők - Ha későn mobilozol, hátráltatod az elalvást. Alvás előtt egy-két órával, de a hálószobában már különösen ne vedd kézbe a telefont. Így elkerülheted, hogy a képernyő erős fénye ébrenlétre késztesse az agyad.

Kávéfogyasztás - Késő délután még kávézol? Nagy hiba: a koffein 3-4 órán keresztül dolgozik a szervezetben, ami nehézséget okozhat az esti elalváskor is.

Szorongás - A szorongás és az alvásnehézség két ördögi kört előidéző, egymást gerjesztő dolog. Aki keveset alszik, hajlamosabb a szorongásra, és aki szorong, az nehezen alszik el. Érdemes akár egy pszichológus segítségével feltárnod, miért szorongsz, hogy a gyökerénél kezelhesd a problémát.

Miért számít ritka kivételnek, aki illattal álmodik? Az alvás közbeni agyműködésben keresendő a válasz

Elolvasom
Ezt is szeretjük