Szorongás, alacsony libidó, állandó nassolás: 4 figyelmeztető jel, hogy nem alszol eleget

Több minden jelzi, ha a szervezetnek nem elegendő az alvás mennyisége.

Kevés alvás jelei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Munka, bevásárlás, otthoni teendők, gyereknevelés, kikapcsolódás. Annyi minden van, aminek egyetlen napba kellene beleférnie, ám 24 óra az 24 óra, ezért sokszor előfordul, hogy csalni kényszerül az ember.

Mivel egyik sorolt tennivaló sem maradhat el, úgy hosszabbítja meg a rendelkezésre álló idejét, hogy az alvás óráiból csíp el, későbben tér nyugovóra. A felkelés ideje mindeközben nem változik, így az alvásmennyiség megcsappan. Egy idő után az ember megérzi, hogy valami nincs rendben, de kevesen tudják könnyen beazonosítani, hogy a túl kevés alvás áll a háttérben.

Jelek, hogy keveset alszol

Dacára annak, hogy mindenki ért az órához, kevés ember látja be, ha túl keveset alszik. Ha magad is ebben a cipőben járhatsz, a következő jelek, amelyeket Michael J. Breus klinikai pszichológus és alvásszakértő gyűjtött egybe, segítenek felismerni az alváshiányt.

Folyton nassolnál valamit

Ismerős a dolog? Ha sokszor azon kapod magad, hogy kekszet, csokit és mindent nassolsz, ami csak szembejön, lehetséges, hogy túl keveset alszol. A nem elegendő alvás ugyanis összezavarja az étvágyat stimuláló hormon, a ghrelin és a jóllakottság érzéséért felelős, a leptin termelődését, így nem csoda, ha állandóan falatoznál.

Szorongsz

A szakértő felhívja a figyelmet, hogy az alvás és a mentális egészség erősen összefügg: aki depressziótól szenved, rosszul alszik, de a kevés alvás is vezethet szorongáshoz. Rossz érzéseid, szorongásod hátterében tehát az elégtelen alvásmennyiség is meghúzódhat. Gondold át, napi hány órát szoktál aludni!

Alacsony a libidód

A kiegyensúlyozott szexuális élethez, normális szexuális étvágyhoz elengedhetetlen, hogy az ember eleget aludjon. Alvás közben ugyanis olyan hormonális folyamatok mennek végbe, melyek a libidóra is hatással vannak. Ha valaki nem alszik eleget, szervezetében kevesebb lesz a tesztoszteron, ami szükséges a nemi vágy kialakulásához. Amennyiben úgy vetted észre, hogy mostanában kevésbé érzel kedvet a lepedőakrobatikához, könnyen lehet, hogy a kelleténél kevesebbet alszol.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ha azonnal elalszol

Az, hogy milyen gyorsan zuhansz álomba, ugyancsak nagyon beszédes: Breus magyarázata szerint az a normális, ha valaki 10-20 perc alatt alszik el. Amennyiben te abban a pillanatban elalszol, hogy a párnára hajtottad a fejed, erős figyelmeztető jel, hogy valószínűleg alváshiánytól szenved a szervezeted.

Miért fontos az elegendő alvás?

Fontos, hogy felismerd, hogy a szervezeted alváshiánytól szenved, hiszen ha hosszú távon túl keveset alszol, nemcsak kimerültséget, koncentrációs nehézségeket és ingerlékenységet okoz, de a Harvard Egyetem kutatói szerint növeli az elhízás esélyét, az Arizonai és New York-i Egyetem vizsgálatai alapján hajlamosít a depresszióra, sőt emeli a diabétesz kialakulásának veszélyét is. Egy felnőtt ember számára a Nemzeti Alvásalapítvány szerint napi 7-9 óra alvás szükséges. A tökéletes kipihentséghez hasznos, ha minél előbb, lehetőleg jóval éjfél előtt ágyba bújsz.

Az alvásnak a fogyáshoz is köze van

Tudtad, hogy a megfelelő alvásmennyiség abban is segít, hogy leadj néhány kilót? Korábbi cikkünk erről szólt: olvasd el!

Mennyit kell pontosan aludnod a tartós fogyáshoz? Csak így működik jól az anyagcsere

Elolvasom
Ezt is szeretjük