Mennyit kell pontosan aludnod a tartós fogyáshoz? Csak így működik jól az anyagcsere
A kevés alvás lelassíthatja a nyugalmi anyagcserét és a kalóriaégetést.

alvas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alvás az egyik legfontosabb összetevője a fogyásnak - ezt sokan, sok helyen leírták már, de az ember azt gondolná, igazából nem olyan fontos, hogy 6 vagy 7 órát alszik esténként, pedig kilók múlhatnak rajta.

Kutatások igazolják, hogy azok a nők, akik 5 órát vagy annál kevesebbet alszanak éjszaka, többet nyomnak, mint azok, akik 7 órát vagy annál többet. Az egyik legátfogóbb tanulmány ebben a témában 16 éven keresztül figyelte a részt vevő nők alvási szokásait, és megdöbbentő eredményre jutott.

Ugyanannyit mozognak és esznek, mégis többet nyomnak

Azok a nők, akik 5 órát vagy annál kevesebbet aludtak a kutatás során, 32%-kal nagyobb valószínűséggel híztak 15 kilót vagy többet a 16 év alatt, és 16%-kal nagyobb volt az esélyük az elhízásra. A hatórás alvásidőt jegyző nők sem értek el sokkal jobb eredményt: 12%-kal nagyobb valószínűséggel híztak, és 6%-kal valószínűbb volt, hogy elhíznak, mint azok, akik legalább 7 órát aludtak egy éjszaka.

alvas 2

A több mint 70 ezer középkorú nő adatait vizsgáló, 16 éves kutatás, persze, azt is hozzáteszi, hogy azok, akik keveset aludtak, általában magasabb kezdősúllyal is rendelkeztek. Éppen ezért a kutatók különösen odafigyeltek rá, hogy ne csak az alvási, hanem az étkezési és sportolási szokásokat is nyomon kövessék, és meglepő eredményre jutottak.

Azok, akik kevesebbet aludtak, átlagosan semmivel nem ettek többet, és nem is sportoltak kevesebbet, mint a sokat alvók, a súlyuk mégis megemelkedett a kutatás során, méghozzá nem kevesebb mint átlagosan 7 kilóval 10 év alatt. Ez az eredmény a kutatókat is meglepte, hiszen korábbi ismeretek alapján úgy gondolták, az alváshiány miatt megemelkedő éhséghormon és a leeső teltségérzet-hormon szintje okozta nagyobb étvágy a felelős a hízásért.

Az adatok elemzése után a tudósok arra jutottak, hogy az alvás hiánya valószínűleg csökkentette a nyugalmi anyagcsere mértékét, így lehet, hogy a keveset alvók meghíztak annak ellenére, hogy azonos vagy kisebb mennyiséget ettek. Ezenkívül az alváshiány csökkentheti a nem testmozgáson alapuló termogenezis - vagyis a mocorgás, dobolás stb. - mértékét is, ami hosszú távon jelentős kalóriatöbbletet eredményezhet. A kortizol vagyis a stresszhormon szintje szintén megnő, amikor az ember keveset alszik, ami szintén fokozhatja az étvágyat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Átlagosan a nők hat és fél órát alszanak éjszakánként, így fontos odafigyelni rá, hogy meglegyen a legalább hét órás alvás. Nem csak akkor, amikor az ember diétázik, de diéta során különösen.

Észrevétlenül hizlaló anyagok

Nem az alváshiány az egyetlen, amely szinte észrevétlenül és a tudtodon kívül okozhat túlsúlyt. Számtalan olyan anyag fordul elő a mindennapi életben, amely hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz. Mutatjuk, mikkel érdemes vigyázni.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük