Észrevétlenül okozhatnak túlsúlyt: 7 láthatatlan vegyület az ételekben, amik hizlalnak
Az obezogének olyan, az ételekben található vegyi anyagok, amelyek hozzájárulhatnak az elhízáshoz.

muanyag-palack-duci-molett-no-iszik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az obezogének olyan vegyi anyagok, amelyek hozzájárulhatnak az elhízáshoz. Megtalálhatóak a különböző ételtárolókban, üvegekben, játékokban és más műanyagokban, de néha a kozmetikumokban és a konyhai eszközökben is. Ezek a vegyületek a szervezetbe jutva megváltoztathatják annak a működését, és súlygyarapodáshoz vezethetnek.

Az obezogének úgynevezett endokrin diszruptorok, olyan anyagok, amelyek megzavarhatják a test hormonális működését. Például aktiválhatják az ösztrogénreceptorokat, ezáltal káros hatással lehetnek mind a nőkre, mind a férfiak szervezetére. Összesen húsz vegyületet azonosítottak eddig obezogénként. Ezek nem csak hízáshoz vezethetnek, hanem előrehozhatják a pubertást a lányoknál, demaszkulinizálhatják a férfiakat, hozzájárulhatnak a mellrákhoz, és okozói lehetnek szülés közbeni komplikációknak. 

Hizlaló anyagok az ételekben

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a vegyi anyagokat, amelyek a leggyakrabban hozzájárulhatnak a hízáshoz. Ezek többsége kívülről, műanyagokon, vegyszereken keresztül kerül az ételre, vagy az ételbe. Mutatjuk, melyek a legveszélyesebbek.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük