Nehezen zuhansz álomba? Egy egyszerű módszer, amitől gyorsan elalszol

Ha esténként nehezen alszol el, kerüld el az álmatlanságot egy egyszerű módszerrel.

GettyImages-1191857888

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell hozzá tudósnak lenni, hogy az ember felismerje, mennyire fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű pihentető alvás.

Természetesen kutatások is alátámasztották mindezt, melyek szerint nemcsak fáradtságot, idegességet vagy koncentrációs nehézségeket okoz a túl kevés alvás, hanem - mint azt a Harvard Egyetem kutatói mondják - növeli az elhízás esélyét is. Az Arizonai és New York-i egyetem vizsgálatai alapján pedig emeli a diabétesz kialakulásának esélyét, ráadásul depresszióra is hajlamosít.

Így aludj el könnyebben

Szeretnél, mégsem tudsz eleget aludni, mert hiába fekszel le, órákig csak forgolódsz? Fontos lépned, és tenned annak érdekében, hogy ez a problémád megoldódjon.

Ha az ágyban fekve jár az agyad, és cikáznak a gondolataid, érdemes adnod egy esélyt az irányított meditációnak. Ebből léteznek napközbeni és alvást segítő verziók is.

Az irányított meditáció egy hallgatható szöveg, mely szavak és képek, ellazító szellemi gyakorlatok révén segít a negatív érzelmeket, a stresszt és a napi gondokat félretenni, befelé koncentrálni és elengedni magad. Az ilyen szövegek általában egy kellemes helyre vagy helyzetbe kalauzolják a gondolatokat, de olyan is van, amely a test bizonyos részein végighaladva ringat nyugalomba. Az elalvást segítő irányított meditációt lefekvéskor kell elindítani a lejátszón, hogy gondolataid kitisztulhassanak, és átadhasd magad a zavartalan alvásnak.

Az irányított meditáció nemcsak pillanatnyi segítséget jelent. Azt a képességed is fejleszti, hogy képessé válj a jelenre fókuszálni és tudatosan kizárni a rossz gondolatokat. Idővel akár meditációs szöveg nélkül is képes leszel könnyebben elaludni.

Irányított meditációs szövegeket letölthetsz az internetről, de a YouTube oldalán is találhatsz ilyeneket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Néhány plusz tipp a jó alváshoz

Hasznos és elengedhetetlen azt is átgondolnod, hogyan térsz nyugovóra nap mint nap. Jó, ha van egy lefekvési rutinod, mely segít ráhangolódni a pihenésre. Ebben az időszakban már ne nézz tévét, ne hallgass túl harsány, legfeljebb halk, relaxáló zenét, ne internetezz, és tedd félre a mobilod is. Fontos, hogy könnyű vacsorát fogyassz lehetőleg minél korábban, és ne igyál túl sok folyadékot, hogy a pihenést ne zavarja meg a mosdóba járás sem. Ha ezekre odafigyelsz, és adsz egy esélyt a meditációs módszernek, ezentúl könnyebben mehet az elalvás. Amennyiben mégsem változik a helyzet, a saját érdekedben érdemes felkeresned egy specialistát.

Alvássegítő akupresszúra

A következő alvássegítő, mély és nyugodt pihenést hozó akupresszúrás pontokat érdemes megismerni és megjegyezni.

8 pont a testeden, amit ha megnyomsz, jobban alszol: nyugalmat és mély pihenést hoznak

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük