5 mondat, ami elég ahhoz, hogy elveszítsd az állásodat: ne mondd ki a munkahelyen!
Ezeket a mondatokat soha ne használd a munkahelyeden, ha jót akarsz!

munkahely problema
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van néhány mondat, amit soha ne ejts ki a szádon a munkahelyeden, ha jót akarsz magadnak. Ezek a kifejezések különleges hatalommal bírnak. Rendkívüli képességük van arra, hogy rossz színben tüntessenek fel. Még akkor is, ha igazak. A legrosszabb, hogy nem szívhatod vissza őket, ha már egyszer kicsúsztak. És nem a nyelvbotlásokról, a poénmentes viccekről vagy a politikai állásfoglalásokról van szó.

Hidd el, ezeken kívül más módokat is találhatsz, hogy pár perc alatt elásd magad. Gyakran a halk megjegyzések okozzák a legnagyobb kárt. Teljesen mindegy, milyen tehetséges vagy, vagy mit értél el eddig, vannak olyan kifejezések, melyek azonnal törlik az eddig rólad kialakult képet, és örökre negatív megvilágításba helyeznek. Olyan romboló következményekkel járhatnak, amelyek teljesen tönkretehetik a pályafutásodat. Hány hasonló karriergyilkos mondatot hallottál az irodában?

- Ez nem igazságos. Ez nem ér.

Sajnos az élet sem mindig igazságos, ezt mindenki tudja. Ha ezt mondogatod, azzal azt sugallod, hogy az életnek tisztességesnek kellene lennie. Ez a felfogás naivitást, éretlenséget sugározhat. Ha nem akarsz rossz fényben feltűnni, ragaszkodj a tényekhez, fogalmazz építően, és mellőzd az értékelést. A főnököd is könnyebben szót ért, ha így fogalmazol: - Észrevettem, hogy Évának adta azt a nagy projektet, amit magamnak reméltem. Elmondaná, mi vezetett ehhez a döntéséhez? Szeretném tudni, miért gondolta, hogy én nem vagyok megfelelő. Így dolgozhatnék még a szükséges képességek fejlesztésén.

- Nem az én hibám.

Jó nem sülhet ki abból, ha másokat hibáztatsz. Legyél mindig számon kérhető. Kudarcaidért vállald a felelősséget. Ha úgy érzed, nem a te hibád, adj objektív, hiteles magyarázatot a történtekről. Ragaszkodj a tényekhez. Hagyd a főnöködre és a kollégáidra a végső következtetést arról, hogy ki a hibás. Ha ujjal mutogatsz másokra, a kollégáid felelőtlen embernek gondolnak majd. Sokan inkább elkerülik a veled való közös munkát, megint mások pedig egyből téged fognak hibáztatni, ha valami rosszul sül el.

- Nem probléma.

Ha valaki szívességet kér, vagy megköszöni a segítséged, soha ne mondd válaszul, hogy nem probléma. Ezzel azt érezteted, mintha a kérés igenis probléma lenne. A kolléga pedig úgy érezheti, hogy rád kényszerít valamit. Inkább fejezd ki azt, hogy szívesen segítesz. Például egyszerűen mondj annyit: szívesen, vagy, örülök, hogy segíthetek. Apró játék a szavakkal, de hatalmas hatással lehet az emberekre.

- Azt gondolom... Lehet, hogy ez egy buta ötlet, de.. Feltehetek egy hülye kérdést?

Ezek olyan passzív jelentéssel bíró kifejezések, melyek azonnal elrontják a hitelességed. Még akkor is, ha utána kiváló ötletekkel állnál elő. Ha kimondod őket, úgy tűnhet, hogy nem bízol eléggé magadban, ami a hallgatóságodat is bizalmatlanná teszi. Ne legyél saját magad kritikusa. Ha nem vagy biztos abban, amit mondasz, senki más sem lesz. Ha valóban nem tudsz valamit biztosan, az sem szégyen. Ilyenkor válaszolhatsz így is: jelenleg nem rendelkezem elég információval a témában, de utánajárok, és felkereslek.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Egy perc, és kész

Ez olyan benyomást kelt, mintha nem értékelnéd eléggé a munka komolyságát, és egy perc alatt összecsapnád. Ehelyett inkább mondd azt, hogy nem fog sokáig tartani. Ne éreztesd, hogy sokkal hamarabb befejezhető a feladat, mint valójában. Csak, ha tényleg meg tudod oldani 60 másodperc alatt.

Olvasnál még? További hat tabu mondatért látogass el a Hrpwr oldalára, ahol még több munkával kapcsolatos érdekességet találhatsz!

Ezt is szeretjük