A meleg ebéd laktatóbb? Ezért telít el jobban a főtt étel, mint a szendvics
Érdemes napi egyszer meleget enni.

- Idén visszatér az egyik legnépszerűbb hazai gyereknapi program (x)
- A természet ihletet ad (x)
- 5 tipp, hogy a megfelelő laptopot válaszd az utazáshoz (x)
- Huawei szupereszköz: az iroda parancsnoki hídja (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
- Hevesi Tamás és Hevesi Kriszta balatoni nyaralója: a kétemeletes ház kívül-belül mesebeli
- Megmenthető Csősz Boglárka házassága? Milliárdos férje ezt nyilatkozta
A tűz használatát megelőzően az ősember még mindent nyersen fogyasztott. A füst és tűz nem csupán ízletesebbé tette az ételeket, de a táplálkozás során több energia és fehérje volt kinyerhető a húsokból, majd később a gabonafélékből.
Nem mellékesen pedig a főtt vagy sült ételek jobban eltelítenek, fogyasztásukat követően később éhezel meg újra. A magyarázat nem is olyan bonyolult.
Ezért laktatóbbak a meleg ételek
Ha a hétköznapok szorításában nem marad idő a nyugodt táplálkozásra, meleg ebédre, sokan voksolnak a szendvicsre - mely akár útközben is fogyasztható. A stratégia azonban, hogy a főtt ételt valami hideggel helyettesíted délben - és ezáltal értékes időt nyersz -, nem biztos, hogy szerencsés.

A meleg ételek fogyasztását követően ugyanis több időre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy újra jelentkezzen az éhség - írja a sciencefocus.com. A frissen főtt vagy sült ételek a felszabaduló illékony szerves vegyületek miatt jobban ingerlik az ízlelőbimbókat, de nem pusztán az íz, hanem a szaglás révén is hatnak a szervezetre - az illatnak pedig szerepe van az ízérzékelésben. Mindezek mellett a meleg ételekből a szervezet több kalóriát képes kinyerni, így a táplálkozást a szervezet kielégítőbbnek éli meg, mintha akár ugyanazokat a tápanyagokat fogyasztanád nyers formában.
Egy finom meleg ebédet követően az ízélmény hosszabb ideig tart, az éhségérzet pedig jóval később jelentkezik, mint egy szendvics vagy más hideg étel fogyasztását követően.
Ismered az ételek régies neveit?
Sok különleges elnevezés ma már egyáltalán nem szerepel sehol hivatalos formában, ám főleg az idősebb korosztály őrzi ezek emlékét. Vajon milyen étel lehet a kukrejt és a grenadírmars?
Képek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!

- egészség
- ízérzékelés