A meleg ebéd laktatóbb? Ezért telít el jobban a főtt étel, mint a szendvics

Érdemes napi egyszer meleget enni.

spagetti

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tűz használatát megelőzően az ősember még mindent nyersen fogyasztott. A füst és tűz nem csupán ízletesebbé tette az ételeket, de a táplálkozás során több energia és fehérje volt kinyerhető a húsokból, majd később a gabonafélékből.

Nem mellékesen pedig a főtt vagy sült ételek jobban eltelítenek, fogyasztásukat követően később éhezel meg újra. A magyarázat nem is olyan bonyolult.

Ezért laktatóbbak a meleg ételek

Ha a hétköznapok szorításában nem marad idő a nyugodt táplálkozásra, meleg ebédre, sokan voksolnak a szendvicsre - mely akár útközben is fogyasztható. A stratégia azonban, hogy a főtt ételt valami hideggel helyettesíted délben - és ezáltal értékes időt nyersz -, nem biztos, hogy szerencsés.

A meleg ételek fogyasztását követően ugyanis több időre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy újra jelentkezzen az éhség - írja a sciencefocus.com. A frissen főtt vagy sült ételek a felszabaduló illékony szerves vegyületek miatt jobban ingerlik az ízlelőbimbókat, de nem pusztán az íz, hanem a szaglás révén is hatnak a szervezetre - az illatnak pedig szerepe van az ízérzékelésben. Mindezek mellett a meleg ételekből a szervezet több kalóriát képes kinyerni, így a táplálkozást a szervezet kielégítőbbnek éli meg, mintha akár ugyanazokat a tápanyagokat fogyasztanád nyers formában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy finom meleg ebédet követően az ízélmény hosszabb ideig tart, az éhségérzet pedig jóval később jelentkezik, mint egy szendvics vagy más hideg étel fogyasztását követően.

Ismered az ételek régies neveit?

Sok különleges elnevezés ma már egyáltalán nem szerepel sehol hivatalos formában, ám főleg az idősebb korosztály őrzi ezek emlékét. Vajon milyen étel lehet a kukrejt és a grenadírmars?

Képek: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük