Tudományos oka van, hogy idővel megszeretsz egy ételt: 6 meglepő tény az ízérzékelésről

Szinte mindenki esetében van olyan étel, amelyet csak idővel szeret meg. Az ízlés változásának tudományos oka van.

Étel megszeretésének oka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gomba, paradicsom, esetleg sütőtök? Valószínűleg minden ember tud mondani legalább egy olyan ételt, amit régen nem szeretett, évek múltán azonban megkedvelt.

Joggal merül fel a kérdés, hogyan lehetséges, hogy amit egyszer valaki nem szeretett, később mégis finomnak találja? Van rá tudományos magyarázat.

Miért lesz finomabb évek múltán egy korábban került íz?

Mintegy 2-10 ezernyi ízlelőbimbó található a nyelven, a szájpadláson, de még a torokban és a nyelőcső felső szakaszában is, melyek az ízérzékelés első lépcsőfokát jelentik.

Ezek a bimbók azonban az ember élete során változnak, veszítenek érzékenységükből. Ez magyarázza a jelenséget, miért ízlik idővel a korábban rossz ízűnek tartott étel: ha épp azok az ízlelőbimbók lustulnak el, amelyeknek kellemetlen volt egy bizonyos íz, az ember nem érzi azt többé rossznak.

Aki válogatós, az szuper érzékeny ízlelő

Vannak, akik különösen nehéz esetek az étkezés terén: őket hívja a köznyelv válogatósaknak. Ők azonban nem véletlen táplálkoznak úgy, ahogy: nyelvükön 25%-kal több ízlelőbimbó is lehet, mint egy átlagos emberén, ami szuper érzékeny ízlelőkké teszi őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Szaglás nélkül szinte nincs is ízérzékelés

Érdemes kipróbálni, hogy összecsipeszelt vagy befogott orral hogyan változik az ízérzékelés. Ezek következtében az ember alig-alig érez valamit az ízekből, ugyanis a folyamatban kulcsfontosságú szaglószervi receptorok kiesnek  az ízérzékelésből. Aki volt már náthás, az pontosan tudja ezt.

A sonka ízétől és illatától sósabb az étel

A jelenség hátterében az úgynevezett fantomaromák állnak. A kutatók szerint bizonyos ízek és illatok a sósság és édesség érzékelését erősítik. A sonkáétól sósabbnak, a vaníliáétól édesebbnek hat az étel.

Ezért van az édesség utáni sóvárgás

Kutatók szerint az édes íz szeretete az ember túlélésének biztosítására alakulhatott ki. Ez az íz ugyanis az anyatej és a tápanyagokban dús gyümölcsök íze. Aki tehát legközelebb csokoládéra vagy más csemegére vágyik, bátran megnyugtathatja magát azzal, hogy mindössze túlélési ösztöne lépett működésbe.

Színlátásteszt

A következő teszt ábrákkal segít felmérni a színlátást.

Te jól látod a színeket? Most 1 perc alatt tesztelheted a szemedet

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük