Letarolja a belső fül sejtjeit: így teszi tönkre a hallást a hangos zene

Általános jelenség, hogy a kamaszok túl hangosan hallgatják a zenét fülhallgatójukkal.

zenehallgatas-karos

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kamaszok, tizenévesek egyre szívesebben és egyre többet hallgatnak zenét. Ez részben magának a zenének a szeretete miatt van, részben a megélt érzelmi hatások levezetésére, részben az elvonulás, a világ kizárásának egy remek eszköze.

Mindeközben nem mindegy, hogyan hallgat zenét a gyerek, mivel, ha túl hangosan teszi, árthat a fülének. Ezt mondják, legalábbis, de mi megkérdeztük a gyermek fül-orr-gégészt, valóban van-e emögött igazság, van-e ok aggódni, és mi történhet a fülben a túl hangos zene hallgatása közben. Dr. Bacsa Judit válaszolt.

zenehallgatas

- Valóban okozhat halláskárosodást a fülesen hallgatott hangos zene?

- Sajnos igen, okozhat. A füles használata okozhat, és okoz is halláskarosodást, főként, ha nagy zajban, utcán, buszon használják a fiatalok, hiszen túl kell harsogni a magas alapzajt. Ez nagyon káros divat.

- Hamar okozhat halláskárosodást ez a szokás?

- Vannak emberek, akik sokáig bírják a zajt, vannak, akik kevésbé. Az biztosan állítható, hogy ennek a divatnak sokan áldozatául esnek. Most hatvan év körül kezd el romlani az emberek hallása, de prognosztizálható, előre látható, hogy a mostani 16-30 év körüli korosztály sokkal korábban tapasztal majd hallásromlást, és már a nyugdíjas éveket megelőzően hallókészülékre fog szorulni.

Így romlik el a hallás a hangos zenétől

Érdemes megérteni a hallásromlás fizikáját, így a szülőnek módja van rá, hogy elmagyarázza a gyereknek, miért veszélyes a hangos zenehallgatás.

- Mi történik a fülben, amikor elromlik a hallás a hangos zenehallgatás rossz szokása miatt?

- Akár egyszeri nagy zajtrauma is végzetes hallásvesztést okozhat. A zaj gyakorlatilag letarolja a belső fül szőrsejtecskéit, és akár teljes hallásvesztés is megtörténhet. A krónikus zajterhelés is a belső fület károsítja. Gyakran fülzúgás vezeti be a halláscsökkenést.

Az eredmény mindkét esetben idegi halláscsökkenés, aminek visszafordítása, gyógyszeres kezelése sok esetben reménytelen vállalkozás - mondja az orvos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nagyon fontos tehát, hogy a szülő figyelmeztesse a gyereket. Nem elég odadobni, hogy elromlik a füle, érdemes megmagyarázni, ez hogyan történhet, és mi lehet az eredménye. Minél nagyobb a gyerek, annál esélyesebb, hogy valóban megérti a veszély mibenlétét, de egy kisebb, hét-kilenc éves gyereknek is el lehet magyarázni, mit tesz a füllel a túl hangos zene. Mint mindig, ebben az esetben is a magyarázat az, ami fontos és szükséges a hatékonyság érdekében, és nem elég az utasítás, hiszen az valószínű, hogy ellenállásba ütközik.

- Mi a következő lépés, mi a lehetséges megoldás, ha megtörtént a halláscsökkenés?

- Megoldásként marad a hallókészülék, amit nem könnyű megszokni és használni. Máig ez az időskor problémája volt, de a fülben használt fülesek helytelen használata miatt a fiatalok körében tömegesen várható a korai hallásvesztés megjelenése.

Nemcsak a halláskárosodás miatt veszélyes

Nem egy olyan balesetről hallottunk már, melyben zenét hallgató embert ütöttek el. Sajnos a közelmúltban két fiatal is így veszítette életét, egy lányt a HÉV, egy fiút pedig vonat gázolt halálra. Az utcai zenehallgatás miatt az ember nagyobb eséllyel nem vesz észre egy közeledő járművet, nem hallja, ha annak sofőrje jelezni próbál neki. Mivel a tekintet a következő zene megválasztása - vagy zenehallgatás közbeni internetezés - miatt a mobilra szegeződhet, a látás is kiesik, a veszélyt gyakorlatilag nem érzékeljük. Fontos erre felhívni a gyerek figyelmét, és, ha hajthatatlan, legalább rábeszélni, hogy csak egy füllel hallgassa a zenét, amikor az utcán sétál.

Ezt is szeretjük