Letarolja a belső fül sejtjeit: így teszi tönkre a hallást a hangos zene
Általános jelenség, hogy a kamaszok túl hangosan hallgatják a zenét fülhallgatójukkal.

zenehallgatas-karos
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kamaszok, tizenévesek egyre szívesebben és egyre többet hallgatnak zenét. Ez részben magának a zenének a szeretete miatt van, részben a megélt érzelmi hatások levezetésére, részben az elvonulás, a világ kizárásának egy remek eszköze.

Mindeközben nem mindegy, hogyan hallgat zenét a gyerek, mivel, ha túl hangosan teszi, árthat a fülének. Ezt mondják, legalábbis, de mi megkérdeztük a gyermek fül-orr-gégészt, valóban van-e emögött igazság, van-e ok aggódni, és mi történhet a fülben a túl hangos zene hallgatása közben. Dr. Bacsa Judit válaszolt.

zenehallgatas

- Valóban okozhat halláskárosodást a fülesen hallgatott hangos zene?

- Sajnos igen, okozhat. A füles használata okozhat, és okoz is halláskarosodást, főként, ha nagy zajban, utcán, buszon használják a fiatalok, hiszen túl kell harsogni a magas alapzajt. Ez nagyon káros divat.

- Hamar okozhat halláskárosodást ez a szokás?

- Vannak emberek, akik sokáig bírják a zajt, vannak, akik kevésbé. Az biztosan állítható, hogy ennek a divatnak sokan áldozatául esnek. Most hatvan év körül kezd el romlani az emberek hallása, de prognosztizálható, előre látható, hogy a mostani 16-30 év körüli korosztály sokkal korábban tapasztal majd hallásromlást, és már a nyugdíjas éveket megelőzően hallókészülékre fog szorulni.

Így romlik el a hallás a hangos zenétől

Érdemes megérteni a hallásromlás fizikáját, így a szülőnek módja van rá, hogy elmagyarázza a gyereknek, miért veszélyes a hangos zenehallgatás.

- Mi történik a fülben, amikor elromlik a hallás a hangos zenehallgatás rossz szokása miatt?

- Akár egyszeri nagy zajtrauma is végzetes hallásvesztést okozhat. A zaj gyakorlatilag letarolja a belső fül szőrsejtecskéit, és akár teljes hallásvesztés is megtörténhet. A krónikus zajterhelés is a belső fület károsítja. Gyakran fülzúgás vezeti be a halláscsökkenést.

Az eredmény mindkét esetben idegi halláscsökkenés, aminek visszafordítása, gyógyszeres kezelése sok esetben reménytelen vállalkozás - mondja az orvos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagyon fontos tehát, hogy a szülő figyelmeztesse a gyereket. Nem elég odadobni, hogy elromlik a füle, érdemes megmagyarázni, ez hogyan történhet, és mi lehet az eredménye. Minél nagyobb a gyerek, annál esélyesebb, hogy valóban megérti a veszély mibenlétét, de egy kisebb, hét-kilenc éves gyereknek is el lehet magyarázni, mit tesz a füllel a túl hangos zene. Mint mindig, ebben az esetben is a magyarázat az, ami fontos és szükséges a hatékonyság érdekében, és nem elég az utasítás, hiszen az valószínű, hogy ellenállásba ütközik.

- Mi a következő lépés, mi a lehetséges megoldás, ha megtörtént a halláscsökkenés?

- Megoldásként marad a hallókészülék, amit nem könnyű megszokni és használni. Máig ez az időskor problémája volt, de a fülben használt fülesek helytelen használata miatt a fiatalok körében tömegesen várható a korai hallásvesztés megjelenése.

Nemcsak a halláskárosodás miatt veszélyes

Nem egy olyan balesetről hallottunk már, melyben zenét hallgató embert ütöttek el. Sajnos a közelmúltban két fiatal is így veszítette életét, egy lányt a HÉV, egy fiút pedig vonat gázolt halálra. Az utcai zenehallgatás miatt az ember nagyobb eséllyel nem vesz észre egy közeledő járművet, nem hallja, ha annak sofőrje jelezni próbál neki. Mivel a tekintet a következő zene megválasztása - vagy zenehallgatás közbeni internetezés - miatt a mobilra szegeződhet, a látás is kiesik, a veszélyt gyakorlatilag nem érzékeljük. Fontos erre felhívni a gyerek figyelmét, és, ha hajthatatlan, legalább rábeszélni, hogy csak egy füllel hallgassa a zenét, amikor az utcán sétál.

Ezt is szeretjük