Miért válogatósak a gyerekek, és lehet-e tenni ellene? Így magyarázza a tudomány
Több dolgot nem szeret, mint amit igen? Alig eszik? A válogatósság nem könnyíti meg a szülő dolgát.

valogatos-2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki szülő, az tudja, hogy kisgyereket etetni egyáltalán nem könnyű. Nemcsak azért, mert a kicsi inkább játszani menne, semmint nyugodtan megüljön az asztalnál, hanem, mert a válogatósság nagyságrendekkel megnehezíti a dolgot.

A kicsik zömének rengeteg étellel és itallal szemben fenntartásai vannak, főleg a zöldségekkel és a gyümölcsökkel, de gyakorta a húsokkal is. A kérdés az, hogyan alakul ki bizonyos enni- és innivalókkal szemben ellenérzés a gyerekben, és van-e remény rá, hogy ez megfordul valaha.

Miért válogatósak a gyerekek?

Mint a tudomány emberei magyarázzák, a válogatósság egyrészt lehet egy veleszületett tulajdonság eredménye, de lehet később kialakuló dolog is. Ha a helyzet szerencsés, akkor a későbbi kialakulása megakadályozható lehet, ha a szülő ismeri a válogatóssághoz vezető utat, és megpróbálja elkerülni azt.

A San Francisco-i Benioff Gyermekkórház szakértői szerint több oka lehet, hogy egy gyerek válogatós lesz. Az egyik, hogy egyes gyerekek szagokra és ízekre érzékenyebbnek születnek, mint mások, így sokkal intenzívebb nemtetszést válthat ki belőlük néhány étel.

A gyermekkórház szakértői szerint a szülői minta is nagyban befolyásolhatja, válogatós lesz-e a gyerek. Az, hogy ő hogyan reagál egyes ételekre, milyen hajlandósággal kóstol meg új ízeket, mennyire étkezik változatosan, válogatósabbá vagy épp nyitottabbá teheti a gyereket az ételekkel szemben.

A kórház szakértői arra is visszavezetik a válogatósság kialakulását, hogy a szülő a gyerek étkezési szokásaira hogyan reagál: haragos, amiért valamit elutasít, máskor pedig dicsér, mert valamit elfogad. Az étkezés ne legyen alkalom se jó szóra, se szidásra, mint tanácsolják. Egy dolog legyen a cél, minél több íz megkóstoltatása, megkedveltetése.

Egy érdekes magyarázata a válogatósságnak a történelmi megközelítés, a bőség megjelenése is. Helen Zoe Veit, a Michigani Egyetem táplálkozástudományi és táplálkozástörténeti professzora szerint a gyerekek attól kezdve lettek válogatósak, hogy lehetőségük adódott rá. A történelemnek azon időszakaiban, amikor minden falat kincset ért, mert nem volt elég étel, amit az emberek az asztalra tegyenek, a gyerekek nem válogattak. Természetesen ezt nem úgy kell érteni, hogy jó, ha egy gyerek már-már éhezik.

Az első olyan alkalomtól, amikor nem farkaséhesen ültek a vacsoraasztalhoz, elkezdődött a válogatás. Nagyobb lett a választék is, ami ugyancsak hozzájárult, hogy a gyerek attól fogva egyes ételeket könnyűszerrel elutasított, mint azt Veit professzor mondja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amit figyelembe kell venni

Fontos, hogy a szülő felmérje, nincs-e a válogatósság hátterében több, mint egyszerű ízlésbeli kérdés. Az étvágytalanság nem egyenlő a válogatással. A válogatós gyerek egyes ételeket elutasít, másokat viszont örömmel fogyaszt. Az étvágytalan gyereknek azonban még a kedvence sem szimpatikus a tányéron.

A válogatósság továbbá nem egyik napról a másikra alakul ki, így aligha kezd hirtelen válogatni a gyerek. Emésztőrendszeri fájdalmak, fogfájás, szájban lévő seb, torokfájás és még ezer ok lehet az étel elutasításának hátterében. Végül, ha nem iszik eleget, a gyerek étvágytalanabb is lehet, erre e szempontból is érdemes odafigyelni.

Mit tehet a szülő?

Vannak bizonyos praktikák, melyek segíthetnek a válogatós gyerekkel való boldogulásban. Aranyszabály, hogy erőltetni semmit sem szabad, hiszen abból nemcsak gyomorrontás, de az adott étel örök megutálása is kisülhet. Az is kerülendő, hogy a későbbi csoki megvonását ígérgesse a szülő, mert azonnal ellenállást fog vele kiváltani.

Mit érdemes megpróbálni?

  • A gyerekek a felnőttek számára kedves, ízletes ételeket nem feltétlenül fogadják jó szívvel. Kerüljenek az asztalra gyerekbarát ételek is, melyek az ő egyéni ízlésüknek megfelelőek. Nem kell - nem mindig kell - teljesen különálló menüt főzni, néha egy plusz köret is eladja az ételt a gyereknek.
  • Ha a szülő jóízűen falatozik, a gyerek is nagyobb kedvvel kóstol majd.
  • Kérlelés helyett olykor jobb a türelem. Ha a gyerek látja, hogy mindenki eszik, maga is kanalat ragadhat.
  • Ne legyen mindig desszert, mert a gyerek megtanulja, és előre számol az édességgel.
  • Ha a gyereket bevonják a főzésbe, akkor jó eséllyel szívesebben eszik az ételből. Figyelembe kell venni a gyerek korát, és nem szabad túlterhelni, természetesen. Elég, ha csak az a feladata, hogy kiválogatja a legnagyobb krumplikat, vagy összekeveri a salátára szánt joghurtot a fűszerekkel. Már ovisként is besegíthet apró munkálatokban.

Fotók: Getty Images.

Ezt is szeretjük