Kis híján tragédia történt a fogínygél miatt egy 15 hónapos kislánnyal - Nem nézte meg az anya leírást

A hátborzongató történet megrázta az internetezőket.

szomoru anyuka
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság a szülők rengeteg vény nélkül kapható készítmény közül választhatnak a drogériákban, amelyek megoldást ígérnek gyermekük fájdalmaira. Bármit is ad azonban a szülő a gyereknek, arról fontos kikérni az orvos véleményét is.

Erre intő példa a virginiai Danielle Kapetanovic története, aki, amikor tizenöt hónapos kislányának előbújtak első fogai, a nő barátnője tanácsára beszerzett egy tubus fogínygélt, hogy enyhítse a fogzási fájdalmat. Bár elmondása szerint csupán alig egy borsónyi méretű darabbal próbálkozott, az éjszakájuk majdnem végzetesnek bizonyult. Így emlékezett vissza Facebook-profilján.

Egyszeriben erőtlen lett, és elállt a légzése is. Felemeltem, majd óvatosan meglapogattam a hátát, de Chloe semmire sem reagált.

Az anya szinte sokkos állapotban próbálta szájon át lélegeztetni a kicsit, miközben férje tárcsázta a 911-et. A rémálomnak mégsem lett vége.

- Sikítottam. Soha nem féltem még ennyire. Miközben minden tőlem telhetőt próbáltam megtenni, egy részem folyamatosan azt súgta, hogy Chloe elment. Szörnyű volt, ahogy felemeltem az erőtlen kis testét, azt hittem, minden elveszett. - idézte fel a szörnyűséget a nő.

Kis híján tragédia történt

Mintegy fél perccel később a kislány végül magához tért, és bár az orvosi vizsgálatok alapján maradandó sérülést nem szenvedett, az eset súlyos problémára világított rá: a benzokain használatára a fogínygélekben. Ez az összetevő okozta a bajt.

A kis Chloé nagyon ráijesztett szüleire.
A kis Chloé nagyon ráijesztett szüleire.

Az Amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal nem javasolja a benzokain tartalmú fájdalomcsillapítókat két éven aluli gyermekeknek, egy ritka, ám veszélyes rendellenesség, a methemoglobinémia miatt. Ennek ellenére a szóban forgó, benzokaint tartalmazó gélt megtévesztő módon adták el, arra utalva, hogy a termék babáknak való.

A methemoglobinémia elnevezés egy, a vérben található hemoglobin molekulára utal, amely olyan erősen megköti az oxigént, hogy elzárja azt a sejtek elől. A betegséget kiválthatja mérgezés, illetve veleszületett enzimhiány is. Tünetei kisgyerekeknél a bőr, a száj vagy a körömágy elkékülése, illetve légszomj, szapora szívverés, szédülés és fejfájás. Súlyosabb esetben akár halál is bekövetkezhet. 

Miután értesültek az esetről, a gyártó cég azzal védekezett, hogy a szülőnek szakorvossal kellett volna egyeztetnie a készítmény alkalmazása előtt, elvégre a csomagoláson és a weboldalukon is feltüntették, hogy nem ajánlják huszonnégy hónapos kor előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ki az igazi felelős?

Kétség kívül, a fenti információkat feltüntették a csomagoláson. Ami ellen Kapetanovic mégis kifogást emel, az a vásárló megtévesztése a marketingen keresztül. 

- A babarészlegen bukkantam rá a gélre, közvetlenül a bébiételek és a babafürdetők mellett. Ennélfogva természetesnek vettem, hogy ez is kisbabáknak készült. Arról nem beszélve, hogy ha valóban két éven felülieknek ajánlott, miért reklámozzák egy szinte újszülött csecsemővel a csomagoláson? - háborodott fel az anya.

Mivel Chloe gyerekorvosa nem tudta pontosan megmondani, mi váltotta ki a kislány allergiás reakcióit, az anyuka további vizsgálatok céljából szakértőkhöz fordult, hogy válaszokat kapjon. 

Noha szerencsére nem minden szülő élt át hasonló borzalmakat gyermekével a termék miatt, Kapetanovic a Facebook-poszttal a megfelelő tájékoztatásra, alapos tájékozódásra, és a veszélyes reklámokra szeretné felhívni történetükkel a figyelmet, amit egyébként mostanáig több mint százezren megosztottak a közösségi oldalon. 

Ijesztő gyerekrajzok

Sok családban divat, hogy a gyerekek rajzait felmágnesezik a hűtőszekrényre. Van azonban az a rajz, amit a szülő nem tud őszinte mosollyal a többi alkotás közé biggyeszteni. Ilyeneket gyűjtöttünk egy csokorba. A szülők, mert furcsa volt, közzétették a gyerekeik morbid rajzait a neten, az pedig hamar szárnyára is vette a horrorfilmbe illő képeket.

Síron táncolás és halálba vivő csúszda: a legfurább rajzok, amiket gyerekkéz valaha csinált

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük