Mit jelez, ha a gyereknek lepedékes a nyelve? Ezzel üzen a szervezet

A gyerek nyelve olyan, akár egy kijelző, ami a szervezete állapotát mutatja.

Lepedékes nyelv
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerek nyelve, mint egy kis jelzőegység, mindig beszámol a szülőnek arról, fennáll-e a szervezetben valamilyen egészségügyi probléma vagy zavar, ami a nyelv színének változásából észrevehető. Ha a nyelv rózsaszín, minden rendben, de a fehér, lepedékes nyelv minden esetben figyelemfelkeltő kell, hogy legyen.

Mi okozhatja a lepedéket?

A lepedék megjelenésének több oka is lehet. Okozhatja egy egyszerű túlevés is, de ilyenkor a lepedéknek, ahogy jött, úgy hamar el is kell tűnnie. Ha a lepedék tovább maradna egy napnál, az valamilyen kezelendő problémát jelez.

Rossz szájhigiéné

A lepedéket okozhatja rossz szájhigiéné. A szülő fontos felelőssége, hogy ellenőrizze, a gyerek jól mos-e fogat, illetve elég hosszú ideig teszi-e, mindennap kétszer, de minimum egyszer, este. Bár a tejfogak idővel cserélődnek, a majdani maradandó fogak egészségét befolyásolja, hogy ezek a fogak egészségesek voltak-e. Az elszaporodó baktériumok, a fogak között maradt étel ínygyulladást is okozhat.

A jó szülői példa és odafigyelés igen fontos, mint azt egy 224 fős kutatás igazolta is. Azoknak a tizenéveseknek, akiknek kezdettől fogva figyeltek a szájhigiénéjére, jobbak voltak a fogaik, mint azoké, akiknél ezt a szülők nem vették elég komolyan.

Kevés folyadék, rossz táplálkozás

A gyerek megfelelő folyadékfogyasztása elengedhetetlen. Testsúlykilogrammonként 150 ml minimum el kell, hogy fogyjon naponta. Arra kell szoktatni a kicsiket, hogy akkor is igyanak, ha nem szomjasak, hiszen a szomjúság már a hiány miatt jelentkezik. A kevés folyadékbevitel egyik jele lehet a fehér nyelv.

nyelv

A nem megfelelő táplálkozás ugyancsak okozhatja a tünetet. A rostban szegény táplálkozás, a nehézkes emésztés, a túl nehéz ételek fogyasztása megmutatkozhat a nyelv lepedékességében. Érdemes végiggondolni, miből és mennyit eszik a gyerek. Ha válogatós, és nagyon egysíkú az étkezése, az is okozhatja a nyelve fehérségét. A fehér nyelv tápanyaghiányra is felhívhatja a figyelmet. Jellemzően a B12-vitamin hiánya, valamint a vashiány mutatkozhat meg ilyen formán. Az orvossal való konzultáció elengedhetetlen.

Cukorbetegség

A nyelv lepedékesedése olykor a fentieknél is komolyabb kiváltó ok miatt jelentkezik. A cukorbetegség egyik kísérő tünete is lehet. Ez a betegség a gyermekkor egyik leggyakoribb anyagcsere-betegsége. Hazánkban minden 1500 gyerekből legalább egy cukorbeteg, és évi 200-250 gyereknél diagnosztizálják a problémát.

Túlnyomó többségük az 1-es, inzulinhiányos cukorbetegségben szenved, csupán 1-2%-uk a 2-es típusban. A cukorbetegség jellemző tünetei a gyerekeknél a fáradékonyság, a hasfájás, a hirtelen fogyás és az állandó szomjúságérzet. A már szobatiszta cukorbeteg kicsiknél újra elő-előfordul ágybavizelés is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Stressz

A gyerek lelki bajaira is nagyon fontos odafigyelni. Ha sokat stresszel, akkor az a nyelv fehérségén is megmutatkozhat. Egyéb tünetek lehetnek, ha nyűgös, nehezen alszik el, fáj a feje, a hasa, és szobatiszta gyerekként is időnként bepisil. A stresszelő gyerek ismertetőjegye lehet az orrpiszkálás, a körömrágás és a hasonló pótcselekvések.

Nagyon fontos kideríteni, mi a probléma. Iskolai feszültség, baráti konfliktus, de akár zaklatás is lehet, amiről a szülő nem tud. Olykor a gyereket az otthoni dolgok teszik feszültté. Attól, hogy kicsi, még érzékeli és érti, ha körülötte konfliktusok vannak. A gyerek felé irányuló agresszív fegyelmezés is komoly szorongást, lelki sérülést okoz.

Bármi legyen a gond, annak érdekében, hogy a probléma megoldásra leljen, érdemes a szülőnek végiggondolnia a fentieket, majd szükség szerint változtatni. El kell beszélgetnie a gyerekkel, hogy kiderítse, mi stresszeli. Iskolai, óvodai problémákra a pedagógusokkal közösen deríthető fény, illetve lelhető megoldás. A háziorvos is adhat jó tanácsot, illetve javasolhat pszichológusi szaksegítséget, amennyiben szükséges.

Ha a gyerek nem eszik zöldséget és gyümölcsöt: 8 forma, ahogy kérni fogja

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük