Hetekre elhúzódhat a betegség: apróságok, amikre kevesen figyelnek

A gyógyulást nemcsak az orvos által felírt gyógyszer vagy a citromos tea segíti elő, hanem a szülői figyelmesség is.

kisgyerek-agyban
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha jókedvűen futkározik az udvaron, és közben nyitott szájjal lélegzi be a hideg levegőt, ha elmentek a boltba, ahol sokan megfordulnak, ha bölcsis, és azzal a játékkal játszik, amit korábban egy beteg gyerek kapott be, ha iskolás, és 45 perceket ül harmincadmagával egy zárt teremben - ezer helyzet felsorolható, amikor a gyerek szinte garantált, hogy beteg lesz.

A kérdés inkább az, hogyan gyorsítható fel a gyógyulás folyamata. Szülőként egy kis extra figyelemmel, gondolva az apróságnak tűnő részletekre is, sokat lendíthetsz azon, hogy a gyerek mielőbb jobban legyen. Az elhúzódó betegség komoly szövődményekkel járhat. A következő hat dolog segíthet.

Tejtermék kizárva

Ha már ehet a gyerek tejterméket, a megfázásos napokban érdemes mégis kitrükközni ezeket az ételeket az étrendjéből, hiszen - noha egyesek vitatják - a tejtől és tejtermékektől fokozódhat a váladékképződés a szervezetben.

Kivételt képez az élőflórás, natúr joghurt, mely jótékony baktériumaival segítheti a gyógyulást, és ellensúlyozhatja valamelyest az antibiotikumok átkát, vagyis, hogy a jó baktériumokat is elpusztítják.

Játékok tisztán tartása

Ha a gyerek még abban a korban van, hogy hajlamos a játékokat a szájába venni, érdemes azokat minél gyakrabban megmosni, kimosni, hiszen egyes kórokozók akár órákig, sőt, napokig is életben maradnak, ha valamilyen felületre kerülnek és a gyerek újrafertőzi magát.

Villámgyors fürdés

Ha nagyon szeret is pancsolni, a megfázásos napokon fontos kerülni a hosszas fürdést. Ugyan a fürdővíz lehet meleg, az abból kilógó nedves testrészek, mint a hát, a mellkas és a karok percek alatt átfáznak, és a gyerek gyógyulását ez hátráltatja, panaszait fokozhatja. Megfázás esetén a villámgyors fürdés a célravezető.

Gyakori ágyneműcsere

A sűrű ágyneműcsere igen fontos, de nemcsak az azon megtelepedő poratkák miatt, hanem azért is, mert óriási baktériumraktár lehet az alvás közben kicsorgó nyál és a betegség alatt esetenként fokozódó izzadás miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyakori szellőztetés

Zárt ajtók és ablakok mögött bent rekednek a bacilusok. Fontos, hogy az ablakot minél gyakrabban kinyissa a szülő, hogy cserélődjön a szobában, illetve a lakásban a levegő. Ilyenkor természetesen a gyereket át kell vezényelni pár percre egy olyan helyiségbe, ahol épp nincsen nyitva ablak. Ha a feje felett szellőztet, a szülő sajnos akkor is bajt csinálhat a hideg miatt, ami az addig a meleg szobában játszó gyerekre zúdul.

Cumik, egyebek fertőtlenítése

Mind a pohárkákat, mind az evőeszközöket, cumikat és cumisüvegeket érdemes sűrűn fertőtleníteni forrásban lévő vízzel vagy erre a célra kapható gőzölő dobozban. Mivel ezeket időről időre a szájába veszi a gyerek, tele vannak kórokozókkal.

Ezt is szeretjük