A tanár, aki mindennap dicsérettel kezdte a napot: már nem tanít, de nézd, mit csinál helyette!

A reggelente adott motiváló dicséret mellett Christopher Ulmer másik fontos projektbe fogott.

cover-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ki ne emlékezne Christopher Ulmerre, a minden reggelt tíz perc dicsérettel indító tanár bácsira? Egy pillanat alatt szárnyára vette a net, ami nem is csoda, hiszen amellett, hogy remek pedagógusként működött, emberileg is példát mutatott a világnak.

Autistákat tanító tanárként ismerhettük meg, aki nyolcfős osztálya élén minden egyes tárgyat egy személyben oktatott a diákoknak.

- Ők a legemberibb kisemberek, akiket ismerek. Minden reggelt úgy kezdünk, mintha tulajdonképpen barátok lennénk, és csak együtt lógnánk. Minden gyerek egyedi dicséretet kap. Aki például ügyes matekos, azt a legutóbbi szépen sikerült dolgozatáért dicsérem meg - mesélte a következő, róla készült videó elterjedése idején, néhány éve a Floridában, Jacksonwille-ben élő Chris.

Így dicsérte tanítványait reggelente:

Régi-új misszió

Ugyan három év után felhagyott a speciális iskolában való tanítással, választott küldetését, hogy a különleges igényű gyerekeket segítse, a mai napig nem feledte, sőt, azóta világ körüli projektekbe fogott. Videókat készít olyan gyerekekkel - és szüleikkel -, akik valamilyen fogyatékkal élnek, esetleg születési rendellenesség következtében más életet élnek, mint a többiek. Chris előadásokat is tart, hogy felhívja rá a figyelmet, milyen fontos őket is úgy kezelni, mint más gyerekeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Videókat először régi osztályába járó autista diákjaival csinált, és ez nőtte ki magát később nagyszabású projektté. A videókat YouTube-csatornáján teszi közzé, a Special Books by Special Kids-en - Különleges könyvek különleges gyerekektől. Célja, hogy újradefiniálja, mi a normális, mi az átlagos, és az általa megkérdezetteket, csak mint gyerekeket mutassa be, akik talán másképp néznek ki, másképp beszélnek vagy mozognak, mint más korukbeliek, de mindeközben ugyanúgy gyerekek. Hallatni akarja a hangjukat, láttatni akarja életüket.

Egyik videója, melyet egy Ruby nevű kislánnyal készített:

Minden gyerekkel, akivel csak találkozik - mára már felnőttekkel is, akik testi és/vagy szellemi fogyatékkal élnek -, olyan kapcsolatot próbál kialakítani, mintha egy teljesen átlagos, egészséges emberrel beszélgetne. Erre ösztökél mindenkit:

- Mindenki felé tisztelettel fordulok, és nagyon pozitívan. Hiszem, hogy az illető megért engem, és képes velem kommunikálni. Ha új barátra teszek szert, mindig azt kérem tőle, csapjon a tenyerembe, "adjon egy ötöst". Néhány eset igazán szívbemarkoló, de az a cél, hogy a világ lássa őket. Sokan elfordítják a fejüket tőlük, pedig közben nagyon sokat tehetnénk értük.

Ezt is szeretjük