Sokan nem gondolnák, ezek a szavak mennyit jelentenek: mondjátok idéntől többet a gyereknek

Nemcsak az a fontos, milyen szavakat jobb kerülni szülőként, hanem az is, hogy mit fontos kimondani.

anya-olel-gyereket
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyermeki lélek olyan, mint egy vászon, melyre a különböző hatások festenek sötét és világos színeket. Bár az ecsetet sok minden irányítja, annak fő mozgatója mégis a szülő lehet, akire a gyerek felnéz, és akinek minden értékelő vagy dorgáló szava hatványozott erővel bír.

Hogy a készülő kép minél vidámabb, azaz a gyerek lelki világa minél sértetlenebb, pozitívabb legyen, a szülőnek fontos odafigyelnie, mit mond neki. Bizonyos szavak és mondatok kifejezetten kerülendők, és erre sokan komoly figyelmet is fordítanak.

Ám az is lényeges, hogy ne csak az ártókra összpontosítson a szülő, hanem azokra a szavakra és mondatokra is, melyek építő jelleggel lehetnek jelen a gyerek életében. Az ilyen szavak használatát elkezdeni soha nem késő: ettől az esztendőtől mondjátok ezeket ti is gyakrabban a gyereknek!

Bocsánat és tévedtem

Mindenki emberből van, ezáltal nem tökéletes. Ezt a gyereknek környezete és önmaga egészséges megítélése miatt is tisztán kell látnia. A szülő se tüntesse fel magát tévedhetetlennek.

Kezdettől fogva fontos belátnia a gyerek előtt, ha valamiben hibázott. Ezzel jó példát mutat neki, és a gyerek is megtanulhatja, hogy olykor az ember, ha helytelenül cselekszik, bocsánatot kér, ami segíthet elsimítani a korábbi tévedést. A szülőnek a gyerekkel szembeni hibáját különösen fontos elismernie, nem számít, hogy a gyerek még kicsi: érez és gondolkodik.

Ha gyerekkorától hallja és használja is a bocsánat szót, természetesen értve annak értelmét, az későbbi emberi kapcsolataiban is hasznára válhat. Kikényszeríteni azonban úgy, hogy valójában nem akar bocsánatot kérni, nem célravezető. A szituáció átbeszélése segíthet a gyereknek megérteni, adott helyzetben miért kaphatna helyet egy bocsánatkérés.

Büszke vagyok rád

Sok szülő alábecsüli a pozitív visszajelzés fontosságát a gyereknevelésben. A gyerek pedig szakadatlanul várja a szülő megerősítő szavait. Legyen az egy iskolai jegy vagy sporteredmény, nem szabad megfeledkezni a gyereknek erről az igényéről.

Fontos, hogy a büszke vagyok rád vagy a jól csináltad, ügyes gyerek vagy ne csak rendkívüli, nem mindennapi teljesítmény alkalmával hangozzon el a szülő szájából. Rengeteg minden van, amiért napról napra dicséretet kaphat a gyerek. Szépen lerajzolta a családot? Ügyesen vezette totyogós kistestvérét? Illendően köszönt? Ezer dolog felfedezhető a mindennapokban, ha a szülő valóban figyelmes.

Természetesen fontos a hitelesség, hogy ne pusztán gépiesen odavetett dicséretet kapjon a gyerek. Ráérez, ha a szülő nem őszintén beszél, így pedig a szavai fabatkát sem érnek. Az őszintétlen dicséret visszafelé is elsülhet. Azt sugallhatja a gyereknek, az elért teljesítmény valójában nem is érdemel dicséretet, ami visszavehet motivációjából, önértékeléséből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szeretlek, haragszom, örülök

Az érzelmek kifejezése, legyen az kellemes vagy kellemetlen érzelem, kezdettől fogva igen fontos a gyereknevelésben. Ha a szülő azt szeretné, hogy a gyerek nagyobb korában is kendőzetlenül képes legyen hangot adni nekik, már kiskorában is ahhoz érdemes szoktatni őt, hogy az érzelmekről beszélni természetes és szükséges dolog. Az érzelmek elfojtása gyerekként és felnőttként is okozhat lelki problémákat, aminek ezzel elejét veheti a szülő.

A szeretlek az egyik legfontosabb szó. Ha a szülő hangot ad szeretetének, az egyfelől az érzelmek kimondására is tanítja a gyereket, másfelől növelheti biztonságérzetét, mélyítheti a szülővel való kapcsolatát is. A szomorúság, a harag, a csalódottság és egyéb érzelmek is kell, hogy megjelenjenek az érzelmi palettán, hogy a gyerek megtanulja, hogyan fejezze ki a benne ébredő érzéseket.

Köszönöm

A köszönöm az életben és a gyereknevelésben is az egyik legfontosabb szó. Benne van a hála, a másik ember cselekedeteinek értékelése, személyének fontossága, az ő megtisztelése is. Persze, a gyereknek meg kell tanulnia, hogy illendő is használni a szót, de olykor-olykor érdemes annak mélységéről is beszélgetni a gyerekkel. Miért mondjuk, mikor mondjuk, miért esik jól a másik embernek, ha mondjuk? Mikor várhatjuk, hogy mondják?

A gyerek akkor is tanulja a köszönöm szó használatát, ha neki mondják, de nemcsak ezért fontos, hogy felé is elhangozzon. Kora nem indokolja, hogy a szülő elhagyja olyan helyzetekben, amikor a szó odakívánkozna. A gyereknek is éreznie kell, hogy jótetteit, segítségét értékelik, őt magát pedig tisztelik. Elengedhetetlen, önértékelést építő pozitív visszajelzés.

Ezt is szeretjük