Erre vágynak a magyar nők a szülőszobán! A kormány tudja?

Bizonyos pozitív előjelű változásokhoz még csak pénz sem kell. Akár holnaptól megvalósíthatóak lennének.

Szülés Magyarországon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár március elején sajtótájékoztatón jelentette be: családbarát szülészetek kialakítására pályázhatnak az intézmények tízmilliárd forint keretösszegben.

Hazánk mintegy hetven működő szülészete pályázhat infrastruktúra-fejlesztésre, képzésekre. A hír remekül hangzik, épp csak nem tudni, mit jelent a szó: családbarát. Ily módon azt sem, olyasmire költik-e a pályázati pénzt, amivel valóban javítható a szülészeti ellátás Magyarországon.

Összekevert fogalmak a szülészeti ellátásban

Bababarát

A Bababarát Kórház Kezdeményezést - BFHI - 1991-ben indította el a WHO és az UNICEF, felismerve, hogy a szoptatás későbbi sikerességére jelentős hatással van, ami a kórházban a születést követő napokban történik. Hazánk hetven szülészete közül mindössze 19 kapta meg a Bababarát minősítést 27 év alatt.

Anyabarát

Az Anyabarát Kórház Kezdeményezés - MFCI - 1996-ban az Egyesült Államokban kialakított - országosnak szánt - minősítési rendszer. Ilyen címet egy magyar szülészet sem szerezhetett.

AnyaBaba-barát

2002 után nemzetközi szakértői csapat az Anyabarát koncepció alapján az egész világon bárhol alkalmazható, a legmodernebb tudományos eredményeken alapuló kezdeményezést dolgozott ki, ez az IMBCI, az AnyaBaba-barát Szülészeti Kezdeményezés. Magában foglalja a régi Bababarát Kórház címet is, valamint hangsúlyozza az anya kapcsolattartását a családjával. Az AnyaBaba-barát Kórház - MBFH - az egész világon elismert minősítés, melyet mostanra támogat a WHO, a FIGO, az ICM, a WRA - vagyis nemzetközi szülészeti szakmai testületek és civil szervezetek egyaránt. Jelenleg nincs olyan magyar kórház, mely ezzel a minősítéssel rendelkezik.

Családbarát?

A jól hangzó családbarát fogalom, melyet a tízmilliárd forintos támogatással kapcsolatban említenek, nem létezik, legalábbis a fenti lényeges jelentéseket nem hordozza magában. Nem definiált, szakmailag üres, ily módon sehogy sem számonkérhető. Nem tudni, mit jelent a kormány megfogalmazásában a „családbarát” szülészet, homályos, mire lehet pontosan pályázni, nem sejthető, mire fog elmenni a pályázati pénz. Ahogyan az sem, hogy hoz-e bármiféle javulást a hazai szülészeti ellátásban.

Mire vágynak a magyar anyák a szülőszobán?

A Másállapotot a szülészetben egy alulról szerveződő, politikától független mozgalom, melynek célja, hogy együttes változást idézzenek elő az egyén, az ellátórendszer és a társadalom szintjén, hogy a nőközpontú szülészeti ellátás megvalósulhasson. A megalakulásuk óta eltelt két évben több ezer olyan levelet, szüléstörténetet kaptak édesanyáktól, mely rámutatott a hazai szülészeti ellátás túlzott medikalizáltságára - a feleslegesen elvégzett beavatkozások sorára -, arra, hogy a szülészeti erőszak egy nagyon is létező - és sajnos hétköznapi - fogalom a magyar kórházi gyakorlatban, illetve, hogy a szakmai irányelvek helyett elavult szakmai protokollok mentén hoznak orvosi döntéseket a szülés körül.

Információn alapuló döntés

Mindegy, hogy egy anya otthon szüli a gyermekét, vagy kórházban programozott császármetszéssel, a lényeg, hogy a szüléssel és gyermekével kapcsolatban információn alapuló, szabad döntést hozhasson. Egyetlen édesanyának sem lenne szabad úgy éreznie, hogy a saját teste felett mások gyakorolnak hatalmat az ő megkérdezése nélkül vagy megfélemlítése révén. Ehhez minden édesanyának - és kórházi kezelésben részesülőnek - joga van!

Az 1997. évi egészségügyi törvény tárgyalja a tájékoztatáshoz és önrendelkezéshez való jogot. Ennek értelmében az orvosnak átfogó tájékoztatást kell adnia a javasolt vizsgálatokról, beavatkozásokról, azok tervezett időpontjáról és azok elvégzésének, illetve elmaradásának előnyeiről és kockázatairól, a szülők döntési jogáról, a lehetséges alternatív eljárásokról, módszerekről.

Rooming in, apás szülés

Az anya és újszülöttje 24 órás együttes elhelyezése a legkorszerűbb és legbiztonságosabb elhelyezési forma, melynek jogát a törvény is garantálja, ám sok hazai kórházban még ma is hosszú órákra, éjszakákra elválasztják egymástól anyát és babát. Ez az úgynevezett rooming in legtöbbször egyszerű szokásjogon alapulva nem valósul meg, az apás - vagy akár dúlával történő - szülés kivitelezésénél pedig olyan objektív okok is állhatnak akadályként, mint a közös vajúdók létezése. Pedig az egészségügyi törvény 11. §(5) bekezdése kimondja:

A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy - amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki - újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Aranyóra

Kétségtelen, hogy a hazai szülészetek reformja sok pénzt emésztene fel. De nem pusztán infrastrukturális fejlesztésekről van szó, hanem olyan szemléletbeli változásokról is, melyek megvalósítására a Másállapotot a szülészetben mozgalom tapasztalatai szerint már holnap sor kerülhetne. Ilyen az evés-ivás lehetővé tétele a vajúdás során, a szülés közbeni szabad testhelyzetválasztás, mely megkönnyíti a szülés természetes folyamatát - ily módon csökkenti a felesleges beavatkozások számát -, az aranyóra, vagyis a közvetlenül a szülés után megvalósuló anya-baba meghitt együttlét - mely pozitív hatással van a szoptatásra, és segíti a baba külvilághoz való adaptálódását.

Ezt is szeretjük