Hogy lehet feldolgozni egy negatív szülésélményt? A pszichológust kérdeztük

Sajnos a szülés sok esetben másképp alakul, mint ahogy az ember elképzeli kismamaként.

szules-utani-depresszio-3

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek


Kismamaként az embernek egyfelől számos félelme van az eljövendő szülés kapcsán, másfelől pedig él benne egy remélt kép arról, hogyan zajlanak majd azok az órák, mikor a baba megérkezik. Sajnos az élet sok esetben közbeszól, és vagy a szülés menetében következik be komplikáció, vagy a szülő nő érzi kiszolgáltatva, megalázva magát a szülés közben.

Bármi is töri meg az elképzelt képet a friss anyák számára, belecsöppenve egy új helyzetbe, túl egy lelki és fizikai megpróbáltatáson, gyakorta nehezen tudják feldolgozni a történteket. Abban kértük Acosta Sára Diána pszichológus segítségét, hogy az anya számára hogyan lehet könnyebb átlendülni egy esetleges rossz szülésélményen, és miként segíthet a környezet.

- Kevés ember, nagy nyomás - a kórházi személyzet sokszor türelmetlenül, esetenként gorombán viselkedik a kismamákkal, ami megalázottság érzését kelti ebben a kiszolgáltatott helyzetben. Hogy lehet ezt később "elfelejteni"?

Terhesen mindenki elképzeli, vajon milyen lesz majd a szülés. Van, aki jobban tart tőle, van, aki kevésbé, de mindenkinek van valami a fejében arra vonatkozóan, hogy hogyan szeretné, ha a gyermeke világrajövetele lezajlana. El kell engedni, elgyászolni azt, hogy az elképzelt „ideális” szülés nem valósult meg.  Sokszor a dolgok nem pont úgy történnek, ahogy szeretnénk.

Érheti rossz élmény amiatt, ha a személyzet nem kellően megértő, és kiszolgáltatottnak érzi magát, vagy lehetnek komplikációk, ami miatt császármetszést vagy valamilyen orvosi beavatkozást kell alkalmazni. Előfordulhat az is, hogy hamarabb jön a baba, és nincs bent az orvos vagy szülésznő, akit választott. Ezeket nem lehet előre bejósolni. A csalódottság teljesen normális, és az ideális szülés elengedése, elgyászolása sokszor hosszabb folyamat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Az anyák saját negatív élményei mellé gyakorta társulnak még a környezet felől vagy az internetről érkező pozitív beszámolók, amik tovább gyarapítják a rossz érzéseket.

- Igen, mindehhez még hozzájöhet egyfajta bűntudatérzés, amit sokszor éppen a környezet generál. Amikor ismerősöktől azt hallja, hogy nekik mennyire jó és könnyű élmény volt a szülés, hogy ők természetes úton, fájdalomcsillapítás nélkül tudták világra hozni gyermeküket, azt élheti meg, hogy mi nem volt elég jó: hogy már rögtön a legelején kudarcot vallott. Hogyan érezze magát egy édesanya kellően kompetensnek, ha már a szülés körül azt sulykolják belé, hogy csak a természetes úton történő szülés a „természetes”?

- Holott nyilvánvalóan nem ettől függ, hogy ki milyen anya lesz. Érdemes próbálni csírájában elfojtani az önmarcangoló gondolatokat, nem érezni önvádat még azért is, hogy nem felhőtlen az öröm. Fontos az anyának saját maga felé is megértéssel lenni, saját lelkét gyógyítgatnia, de hogyan tegye?

- Fontos, hogy ne hagyja, hogy a környezet felől érkező megjegyzések elrontsák az örömét. Ne hagyja, hogy bűntudatot keltsenek benne, mivel minden szülés más és más, sokféleképpen alakulhat, amire nincsen előzetes befolyásunk. A lényeg a végeredmény: a gyönyörű baba, aki lehet, hogy éppen a különböző bevatkozások következtében tudott ilyen egészségesen megszületni.

- A szüléssel járó fizikai fájdalmak, utólagos kellemetlenségek, a megváltozott mindennapok, az új helyzet, vegyük figyelembe, nehezítheti a hangulat javulását, igaz?

- Sok esetben, például császármetszés esetén a szülés utáni felépülés folyamata is lassabb lehet, és nem könnyű időt adnunk magunknak arra, hogy pihenjünk, gyógyuljunk, főleg, hogy már ott egy baba, akiről gondoskodni kell.

Sajnos előfordulhat, hogy nemcsak a szülés általunk ideálizált képe csorbul, hanem komolyabb orvosi komplikáció lép fel a szülés során, ami akár traumaként poszttraumás stressz szindrómát is előidézhet. Ezek komoly nehézségek, amiknek a feldolgozásához súlyosabb esetben akár szakember bevonására is szükség lehet - mondta a pszichológus.

- Mikor indokolt pszichológus felkeresése?

- Pszichológushoz akkor érdemes fordulni, ha az anya azt érzi, hogy a negatív érzelmekkel nem tud megküzdeni. Ha szeretné átdolgozni magában ezeket az érzéseket, esetleg ha emiatt nem érzi magát kompetensnek anyaként, vagy ha a szülést traumaként élte meg. Ezekben az esetekben mindenképpen sokat segíthet egy szakember. Ha a poszttraumás stresszzavar vagy szülés utáni depresszió tüneteit észleli, akkor pedig feltétlenül szükséges a pszichológus felkeresése.

Ez utóbbi esetben a környezetnek is érdemes figyelnie, és szükség esetén eljuttatnia őt szakemberhez. Kényszeríteni sajnos senkit nem lehet arra, hogy pszichológushoz menjen, de segíthetjük a folyamatot azzal, hogy részt veszünk a szakemberkeresésben, elkísérjük, és biztatjuk őt - javasolja Acosta Sára Diána.

- A környezet a figyelmen túl is sokat segíthet a feldolgozásban. Hogyan?

- A környezet részéről a panaszokat nem szabad elbagatellizálni, vagy annyival elhessegetni, hogy „örülj neki, hogy egészséges a gyerek”. Ez bűntudatot kelthet. A környezet azzal segíthet a legtöbbet, ha meghallgatja az újdonsült édesanyát, ha megértően, elfogadóan fordul felé. Ha elismerik, hogy a negatív érzések jogosak, és támogatást nyújtanak.

Segíthetnek azok a gondolatok, amik kiemelik, hogy a nehéz szülésen keresztülment anyák nem sikertelenek, hanem képesek küzdeni: ez a fajta átkeretezés sokat adhat egy olyan anyának, akinek csorbult az önértékelése, amiért nem tudta úgy világra hozni gyermekét, ahogy tervezte - zárta gondolatait a pszichológus.

Ezt is szeretjük