Mi hajlamosít a szülés utáni depresszióra, és hogy mulasztható el? A pszichológust kérdeztük

Sajnos sok nőt érint a szülés utáni depresszió. Ahhoz, hogy mielőbb véget érjen, fel kell ismerni, illetve tudatosan kell kezelni a problémát.

szules-utani-depresszio

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legnagyobb boldogság, amikor az embernek gyermeke születik - mondják, és valóban így is van. Anyaként megélni ezt a változást azonban sokszor távolról sem ennyire rózsaszín: első gyermekeseknél az esetek 5-15%-ában a baba világrajövetele után szülés utáni depresszió alakul ki.

Az állapotot nagyon fontos mielőbb felismerni, majd minél tudatosabban kezelni, mind a depressziót megélő anya, mind a környezet részéről. A szülés utáni depresszióról Holló Melinda klinikai szakpszichológust kérdeztük.

Kik lehetnek érintettek?

- Vannak, akik hajlamosabbak a szülés utáni depresszióra?

- Ha az anya előtörténetében szerepel hangulatzavar, akkor igen magas, szinte 100% a szülés után kezdődő depressziós állapot megjelenése. Koraszülöttek anyái is gyakrabban válnak depresszióssá a szülés után, gyermekük kritikus egészségügyi állapota miatt. A nem kívánt terhességet követő szülés után szintén nagyobb a depresszió valószínűsége. Az úgynevezett bipoláris zavarban szenvedő nők körében jóval magasabb, 40-70%-os az előfordulási gyakorisága a szülés utáni depressziónak.

- Aki korábbi szülése után megélte a szülés utáni depressziót, annál valószínű, hogy következő szülése után is jelentkezik?

- Ha az anya korábbi szülése után megjelent depressziós epizód, a visszaesés esélye mintegy 30-50%.

- Örökölhető a hajlam a szülés utáni depresszióra?

- Igen, a családi és az anyai anamnézisben előforduló hangulatzavar mellett megjelenő szülés utáni depresszió utal a genetikai hajlamosító tényezőkre.

A családban, főként az anyai vonalon előforduló hangulatzavar, depresszió, illetve egyéb, a családban előforduló pszichiátriai betegség minden esetben jelentős rizikófaktornak tekinthető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Befolyásolhatják a kialakulás valószínűségét környezeti tényezők, külső hatások?

- A környezeti és szociális tényezők szerepe sem zárható ki teljesen. Ilyen környezeti tényezők lehetnek a terhesség alatti vagy a szülés utáni párkapcsolati problémák, az anya izolációja, amikor úgy érzi, hogy senkire nem számíthat, nincs segítsége, vagyis az alacsony mértékű vagy teljesen hiányzó társas támasz. 

Pszichológiai előzménynek tekinthető még minden nagyobb trauma az anya életében, ami a terhesség idején vagy a szülés környékén történik - hozzátartozók elvesztése vagy súlyos betegsége, házastársat érintő nehézségek -, de ide tartozhat minden nagyobb és váratlan esemény, ami megrendíti a kismama érzelmi egyensúlyát, ami egyéni érzelmi terhelhetőségtől függően nagyon változó mértékű lehet - mondta Holló Melinda.

Felismerés és kezelés

- Mikor jelentkeznek a szülés utáni depresszió tünetei?

- A klinikai depresszió kritériumait kimerítő depressziós állapot tünetei leggyakrabban a szülést követő harminc napon belül jelentkeznek, de az sem ritka, hogy a szülést követően három-hat hónap elteltével jelennek meg. A jelenlegi szakmai álláspont szerint nem különálló betegségről, hanem depressziós állapotról van szó, ami kifejezetten a szülés után kezdődik.

- Milyen tüneteket ismerhet fel az anya magán, illetve mire figyelhetnek fel a környezetében élők?

- A szülés után pár héttel jelentkező kedvetlenség és örömtelenség az első tünetek, melyek következménye, hogy az anya a gyermekének sem tud örülni, ezért a gondozási műveletek is fárasztóvá és terhessé válhatnak számára. Az anya feszültté, idegessé válik, gyakran érezheti úgy, hogy képtelen a gyermek gondozására. Ez a kifejezett elégtelenségérzés erős bűntudathoz vezet.

Ezeken túl a szülés utáni depresszió tünete lehet az alvás- és étkezési zavarok megjelenése, az energiátlanság érzése, a szociális aktivitás elutasítása, a gyermekhez való viszonyulás megváltozása, a szétszórtság, aggodalmasság.

A mit nem érdemes tenni oldalra talán a szociális érintkezés elutasítását sorolnám, hiszen a barátokkal, rokonokkal, anyatársakkal való találkozás megnövelheti az esélyét, hogy az anya felismeri saját állapotát - ha ez addig nem történt volna meg -, és a számára elérhető szociális hálón keresztül nagyobb eséllyel jut szakszerű segítséghez - mondta a pszichológus.

- Mit tehet az anya, aki szülés utáni depresszióban szenved, és mi az, amivel árthat az állapotának?

- A szülés utáni depresszió minden esetben pszichológiai kezelést igényel. Az anyával folytatott terápia egyrészt csökkenti az anya szenvedésnyomását, másrészt a gyermek szempontjából is igen fontos, hogy az anya milyen pszichés állapotban van. A szülés utáni depresszió legsúlyosabb eseteiben az anya képtelenné válhat nemcsak a gyermek érzelmi szükségleteinek a felismerésére és azok megfelelő kielégítésére, de akár a fizikai gondozás, táplálás alapvető folyamatainak a biztosítása is nehézséget okozhat neki. 

- Mit tehet a környezet, ha látja az anyán, de ő maga nem akarja elismerni, hogy baj van?

- Ebben az esetben a környezet szerepe mindenképpen az anya együttműködési hajlandóságának kialakítása, annak elérése, hogy az édesanya hajlandó legyen szakszerű segítséget elfogadni. Ha ez teljesen kivitelezhetetlen lenne, akkor valamely családtag közvetett módon tud a helyzetre bizonyos mértékig hatással lenni.

A férj vagy az esetlegesen jelen lévő nagymama bevonásával, pszichés támogatásával a gyermek érzelmi környezete teherbíróbbá tehető: a férj érzelmi stabilitásának növelésével közvetett módon az anya érzelmi környezete megerősíthető. De azt gondolom, hogy ez leginkább csak a súlyosabb esetekben fordul elő.

Ha az anya betegségbelátása hiányos, vagy teljesen hiányzik, mindenképp külső segítséget kell kérnie az anyával együtt élő családtagnak, hiszen ez egyértelműen jelzi a helyzet súlyosságát - mondta Holló Melinda.

- Ha valaki nem kér segítséget, és nem ismeri el, hogy szülés utáni depressziója van, akkor is elmúlhat ez az állapot? Ha igen, mikor?

- A kezeletlen depresszió akár nagyon elhúzódó is lehet: a depresszió súlyosságától, az anya jelenlegi élethelyzetétől függően a pár hónapos fennállástól akár két évig is elhúzódhat ez az állapot.

A postpartum blue

- Azt gondolom, hogy a szülés utáni depressziót - postpartum depresszió, ahol a postpartum a szülés utáni kezdetet jelöli - meg kell különböztetni az úgynevezett postpartum blue elnevezésű, a depresszióhoz képest enyhébb állapottól - hívta fel a figyelmet a pszichológus.

- Mit érdemes tudni a postpartum blue állapotról?

- Jellemzően a szülést követő első tíz napban, tipikusan a negyedik-ötödik napon jelentkezik. A legfontosabb tünetek az érzelmi labilitás, az irritábilitás, a sírás, érzékenység, alvászavar, kimerültség. Általában jóindulatú, átmeneti állapotról van szó, és a tünetek spontán módon, körülbelül két héten belül megszűnnek. Ha azonban az állapot hosszabb ideig fennáll, súlyosabbá válhat, és postpartum depresszióhoz vezethet. Fontosságát az adja, hogy felhívhatja a figyelmet a későbbi depresszió kialakulásának lehetőségére, ezért ezekre az anyákra különösen oda kell figyelni. 

Ezt is szeretjük