Nem érzel ízeket és szagokat? Nem csak koronavírus állhat a tünetek mögött
Nem csak koronavírus okozhatja az ízérzés és a szaglás elvesztését, szakértő sorolta még a további okokat.

illatérzékelés
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szaglás elvesztéséről mostanában leginkább a koronavírus-fertőzés tünetei kapcsán hallhatunk, ám ezen kívül még több betegség is állhat a háttérben.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta a gyakori kiváltó okokat.

Fül-orr-gégészeti betegségek a háttérben

A szaglás receptorai az orrüreg felső részében elhelyezkedő szaglóhámban találhatók. Ha orrdugulás miatt a szagok nem jutnak el ide, akkor a beteg nem, vagy csak alig érez szagokat. Orrdugulás kialakulhat például nátha miatt is, ezt már sokan megtapasztaltuk életünk során. Ilyen esetben a tünetek azonban néhány nap alatt javulnak, a szaglás újra visszatér. 

GettyImages-131582205
Fotó: Wavebreakmedia Ltd / Getty Images Hungary

Hosszabb ideig tartó szaglásvesztést okozhat, ha az orrdugulás tartósan fennáll. Ennek hátterében lehet többek közt orrpolip vagy orrmelléküreg-gyulladás is. Elhúzódó szaglásvesztés kezeléséhez tehát a kiváltó okot kell megszüntetni. Ilyen esetben fül-orr-gégészeti kivizsgálás indokolt.

Ezért sem szabad figyelmen kívül hagyni

A szaglás tartós elvesztéséhez vezethet a szaglóreceptorok elhalása is. Ennek oka lehet az idegpálya, illetve az érzékelő agykérgi központ sérülése is. Ez mindig egy fontos, figyelemfelhívó jel, mely akár olyan komolyabb betegségek tünete is lehet, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór.

Az ízérzés elvesztésével is járhat

Noha az ízeket a nyelv különböző területein érzékeljük, az ízérzés folyamatában részt vesz többek közt az orr is, tehát a szaglásunk is befolyásolja, hogy miként érzékeljük az egyes ízeket. Ha megint a náthára gondolunk, bedugult orral, orrfolyással küszködve nemcsak a gyógyírként főzött húsleves illatát, de az ízét sem igazán érezzük.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A korral csökken az ízlelőbimbók száma, ezért az idősebbek körében gyakrabban fordul elő az ízérzés zavara - ezt szaglászavar is kísérheti az idegvégződések sorvadása miatt - de a dohányosoknál is jellemző panasz a szaglás csökkenése. Ezt gyakran csak a leszokást követően veszik észre, ahogyan fokozatosan egyre több illatot éreznek.  

Koronavírus-fertőzés tünete?

Hirtelen fellépő szaglás- és ízvesztés koronavírus-fertőzés tünete is lehet, mely gyakran elsőként jelentkezik, mielőtt bármi egyéb panasz utalhatna a betegségre. Ezt több kutatás is megerősítette, legutóbb a ’PLOS Medicine’ amerikai szaklapban megjelent tanulmány. A vizsgált 590, szaglását újonnan elvesztett résztvevő 80,4%-ának és az ízérzékelésüket elvesztő személyek 77,8%-ának lett pozitív a koronavírus-teszteredménye.

Hirtelen szaglásvesztés esetén tehát az érintettek maradjanak otthon, és kerüljék a társaságot, mivel terjeszthetik a fertőzést. Ez idő alatt figyeljék a tüneteiket, és ha egyéb panaszok is fellépnek, akkor telefonon értesítsék erről háziorvosukat.

Kiderült, mik a koronavírus hosszú távú szövődményei

A koronavírus-fertőzés hosszú távú hatásai mostanában válnak ismertté, hiszen immár a második hullámban is sokan felépültek úgy, hogy bizonyos tüneteik még mindig jelen vannak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük