Nem vicc: levegőből és vízből készít vajat ez a cég

Nehéz elképzelni, de valóban létezik egy olyan cég, amely levegőből és vízből készít vajat.

Levegőből és vízből vaj
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Savor Foods Limited kaliforniai startup vállalkozás, amelyet az ismert üzletember, Bill Gates támogat, egy olyan módszert fejlesztett ki, amivel vajszerű zsírt állítanak elő pusztán szén-dioxidból és hidrogénből.

Levegőből és vízből vaj

Az ötlet alapja, hogy minden zsír szén- és hidrogénatomok láncaiból áll. A Savor egy olyan termokémiai folyamatot szabadalmaztatott, amellyel felépítik a zsírmolekulákat, amivel olyan élelmiszereket lehet helyettesíteni, mint a tej, a vaj, a sajt és a fagylalt. Nemcsak azonos textúrával rendelkeznek, mint a valódi termékek, hanem ugyanolyan az ízük is. Ez a folyamat nem bocsát ki üvegházhatású gázokat, nem igényel termőföldet, és kevesebb mint egy ezredrész vizet használ fel a hagyományos mezőgazdasági termeléshez képest, így az így szintetizált zsír karbonlábnyoma sokkal kisebb, mint az állati zsíré. Így csökkentsd az ételeid zsírtartalmát egyszerűen - katt ide!

Az eddigi íztesztek azt mutatják, hogy a Savor alternatív vaja szinte megkülönböztethetetlen a valóditól, de a cégnek még számos kihívást kell leküzdenie, mielőtt piacra léphetne.

- Jelenleg előkereskedelmi fázisban vagyunk, és a szabályozási jóváhagyások megszerzésén dolgozunk, hogy eladhassuk a vajunkat - mondta Kathleen Alexander, a Savor vezérigazgatója. - Nem számítunk arra, hogy 2025 előtt bármilyen értékesítést elindíthatunk.

Bill Gates egy nemrégiben közzétett blogbejegyzésében elmagyarázta, hogy a Savornak valóban van esélye egy sikeres vajalternatíva megalkotására, mivel az ő verziójuk „nagyon jó ízű - mint az igazi, mert kémiailag az is”. Ez olyan dolog, amivel sok más startup küzd. Sok ember már most is vonakodik a laboratóriumban előállított élelmiszer-alternatívák kipróbálásától, így az íz kulcsfontosságú tényező.

- Az alapoktól indultak, hogy minden zsír különböző szén- és hidrogénláncokból áll - írta Gates a blogbejegyzésében. - Aztán kitűzték, hogy ugyanazokat a szén- és hidrogénláncokat hozzák létre - állatok vagy növények bevonása nélkül. Végül egy olyan folyamatot fejlesztettek ki, amely során a levegőből származó szén-dioxidot és a vízből nyert hidrogént melegítik és oxidálják, hogy előidézzék a zsírsavak elválását, majd a zsír kialakulását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Gösserrel!

Vásárolj 2 db Gösser terméket, töltsd fel a kódot a Screvo App-ba és nyerj!

Advertisement

Promóció

A milliárdos azt is hangsúlyozta, hogy az állatiélelmiszer-alternatívák, mint például a Savor vajverziója, fontosak a szénlábnyom csökkentése érdekében. Az állattenyésztési ipar a globális üvegházhatású gázkibocsátás 14,5 százalékát teszi ki, és az emberi populáció növekedésével az emissziók is várhatóan növekedni fognak, hacsak nem teszünk valamit ez ellen. Ezek a zsírfélék nemhogy ártanak, hanem használnak a pluszkilók ellen - katt ide!

- Nagy kihívás az árak csökkentése, hogy a Savor termékei megfizethetővé váljanak a tömegek számára - vagy ugyanolyan áron, mint az állati zsírok, vagy olcsóbban - írta Gates.

A CO2- és hidrogénszintetizált vaj látszólag csak a kezdet. A Savor tervei között szerepel, hogy tejet, sajtot és fagylaltot is készítsenek többek között a nem túl távoli jövőben.

8 húsmentes étel, ami tele van fehérjével: emésztést segítő rostokat is biztosítanak

Ezek a húsmentes ételek nemcsak fehérjéket, hanem rostokat is biztosítanak a szervezetnek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük