A gazdik egy része egyáltalán nem adna húst a háziállatának - Vegetáriánusként nevelik a kutyákat és macskákat

A növényi étrenden élő gazdik jelentős része a háziállatait is így etetné.

háziállat-etetés1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világon egyre többen állnak át a növényi eredetű étrendre. Vannak a vegetáriánusok, akik csak a húst hagyják el a mindennapi étkezésükből, a másik csoportba pedig a vegánok tartoznak, akik semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak, így például tojást vagy mézet sem.

Sokan az állatok védelme, míg mások a környezetszennyezés megállítása érdekében választják ezt az életmódot, és vannak, akik a gyerekeiket is növényi eredetű fehérjeforrásokkal táplálják. Egy kutatásból az is kiderült, hogy az állattartóknál is egyre népszerűbb a húsmentes etetés.

Sokan nem szívesen adnának húst a kutyának vagy macskának

A Plos One nevű folyóiratban közölt tanulmány szerint a kanadai és új-zélandi állatorvosokból és takarmányozási szakemberekből álló kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy egyre több gazdi szeretné húsmentesen táplálni kis kedvencét, és a válaszadók közül sokan már át is tértek erre a táplálási módszerre.

GettyImages-1137591954
Fotó: humonia / Getty Images Hungary

A kutatás eredményeként kiderült, hogy a válaszadók 35%-a egyáltalán nem adna húst a háziállatainak, a vegetáriánusok és vegánok harmada pedig nemcsak fontolgatja, hanem már egyáltalán nem táplálja ilyen módon a macskáit vagy kutyáit. Az állatok szervezete viszont nem úgy viszonyul a teljesen növényi alapú étrendhez, mint az embereké, így sokkal előnyösebb számukra a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás.

Szükségük van az állati eredetű fehérjékre és zsírokra

A kutatásban részt vevő szakemberek nemcsak az eredményt osztották meg, hanem arra is felhívták a figyelmet, hogy a házi kedvencek egészségének megőrzéséhez kulcsfontosságú az állati eredetű zsír- és fehérjebevitel és az ebből adódó nyomelemek és vitaminok is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutyák rágás során kétféle nyálat termelnek, ebből az egyik a zöldségfélék előemésztéséhez szükséges anyagokban gazdag, viszont a másik - ami az állati eredetű táplálékot bontja le - is ugyanolyan fontos.

háziállat-etetés2
Fotó: CasarsaGuru / Getty Images Hungary

A házi macskáknak még ennél is nagyobb szükségük van a húsra és állati eredetű termékekre, hiszen ragadozóknak számítanak, fogazatuk is a húsevéshez alkalmazkodott, a növényi táplálékot pedig nem tudja jól lebontani és hasznosítani a szervezetük. Mindkét háziállat számára ez az egyoldalú táplálás hiánybetegségeket, az immunrendszer gyengülését és gyakoribbá váló fertőzéseket okozhat.

8 hétköznapi étel, ami mérgező a kutya számára: te tudod, mit nem adhatsz neki?

Minden gazdinak tisztában kell lennie azzal, mi mérgező a kutyáknak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük