Így lesz hosszú életű, egészséges és gyönyörű a kutyád: 3 dolog, amire figyelni kell

A kutya gondozása összetett feladat, de ha helyesen óvod kedvenced egészségét, sokkal tovább melletted maradhat.

A kutya gondozása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a Royal Canin támogatta.

Amikor kölyökkutya érkezik a házhoz, átalakul a mindennapok hangulata, és az újdonsült gazdik élete örökre megváltozik. Onnantól kezdve, hogy az ember befogad az otthonába egy ebet, felelősséggel tartozik érte, ezért muszáj felnőni a feladathoz, és pontosan tájékozódni mindenről, ami a négylábú társ egészségét és jóllétét szolgálja.

A kutyatartás sokban hasonlít a gyerekneveléshez. Ám míg egy kis ember idővel képes szavakba önteni, ha szüksége van valamire, vagy rosszul érzi magát, addig egy kutya legfeljebb a viselkedésével tudja érzékeltetni, ha nem stimmel valami. A gazdi dolga, hogy megtanuljon olvasni a jelekből, de mindenekelőtt arra törekedjen, hogy boldog és egészséges életet biztosítson kedvencének. De pontosan mit tehetsz azért, hogy sokáig élvezhessétek egymás társaságát? Ehhez adunk most tanácsokat.

A megfelelő táplálás szerepe

A házi kedvencek esetében is nélkülözhetetlen, hogy mindig jó minőségű és elegendő táplálékhoz jussanak. Így megelőzhetők a különböző betegségek, mint például az elhízás, valamint támogathatod az állat megfelelő fejlődését. Náluk is számít az életkor, hiszen másfajta táplálásra van szüksége egy kölyökkutya, és másra egy felnőtt eb szervezetének. A testméret is lényeges, a kistestű kutyák eltérő igényekkel rendelkeznek, mint nagyobb társaik.

Minden esetben olyan tápot válassz, ami kifejezetten a kedvenced paramétereire van szabva. A kölyökkutya életének első heteiben jó esetben anyatejen él. Másként tejpótlót kell kapnia, és kizárólag azt, hiszen még nem tud akármit megemészteni. A kölyök 3-8 hetes kora körüli időszakban fokozatosan lehet hozzászoktatni a starter tápokhoz, amelyet ebben az időszakban az anyakutya is fogyaszt.

Nyolc hetes kortól jöhetnek az úgynevezett puppy vagy junior tápok, amelyeknél már azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kutya felnőve kis-, közepes vagy nagytestű lesz, és aszerint válasszuk ki a megfelelőt. Az óriástestű kölyökkutyák táplálása során két szakaszt kell elkülöníteni. Az első időszakban 2-8 hónapos kor között a giant puppy, majd 8-18/24 hónapos korban a giant junior termék javasolt. Mivel az ebek testmérettől függően eltérő ütemben fejlődnek, az egyes fajták szükségletei is különböznek egymástól.

Amikor a kutya elérte a felnőttkori testméretét, már felnőtt tápot kaphat. Ha kíváncsi vagy, hogy melyik termetű eb mikor fejlődik ki teljesen, és bővebben is tájékozódnál az egészséges táplálás témájában, a kölyökkutya-táplálási útmutató részletes információkkal szolgál.

A test karbantartása

Nemcsak azért indokolt a rendszeres séta, hogy a kis kedvenc elvégezhesse a dolgát. A kutya igényli a testmozgást, ami számára egyrészt a felgyülemlett energiák levezetését, másrészt számtalan fontos ingert is jelent. Ezt a lakásban vagy egy kicsi kertben sosem kaphatná meg ilyen mennyiségben, pedig elengedhetetlen a kiegyensúlyozott lelki állapotához.

Nem beszélve arról, hogy sokkal egészségesebbek azok az ebek, amelyek erős izomzattal, edzett testtel rendelkeznek: a mozgásszervi problémák és az elhízás veszélye is kevésbé fenyegeti őket. Az immunrendszerüket és a személyiségüket is fejleszti, ha a kiruccanások során más kutyákkal is találkoznak és érintkeznek, persze körültekintően, a gazdik felügyelete alatt. Mivel a különböző fajtáknak eltérő a mozgásigénye, mindenképpen járj utána, hogy a te kutyád számára naponta mennyi séta az ideális.

Rendkívül fontos emellett a rendszeres állatorvosi kontroll, a kötelező oltások előírás szerinti beadatása, a féregtelenítés, valamint a viselkedés, étvágy és a kedélyállapot folyamatos figyelése. Ezek jelzik ugyanis először azt, ha valami nincs rendben. Ha bármelyikben változást észlelsz, feltétlenül konzultálj a doktorral, hiszen jobb félni, mint megijedni. Minél hamarabb szakértői kezekbe kerül a kutya, annál nagyobb esély van arra, hogy elkerülhető legyen a baj.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A személyiség fejlesztése

A test mellett a lélek és a személyiség gondozása is éppen ugyanolyan elemi feladat. A kutyák alaptermészete általában kíváncsi és féktelen, ezért a saját környezetük nyugalma és biztonsága érdekében muszáj önfegyelmet tanítani nekik, és a határokat kijelölni. Ha türelmesen áll hozzájuk az ember, a legtöbb eb jól nevelhető, és persze az a legszerencsésebb, ha a közös munka már kölyökkutya korban elkezdődik.

A kulcs a következetesség, hiszen az állat tapasztalás útján tanul. Ha rájön, hogy bizonyos cselekedetei jutalomhoz, mások viszont szidáshoz vezetnek, kialakul majd benne, hogy mit szabad, és mit nem. Ugyanezért kell a napirend bevezetése is: könnyebb szobatisztaságra szoktatni a kutyát, ha tudja, hogy mikor esedékes a séta, és az együttélés is nyugodtabb, ha azt is megtanulja, hogy mikor számíthat etetésre.

Amikor kialakult a rutin, azon már nem szabad hirtelen és drasztikusan módosítani, mert a kis kedvenc összezavarodik, magatartászavar alakul ki nála, és nehezen fog alkalmazkodni. Ha elkerülhetetlen a változás, azt apránként, szinte észrevétlenül kell bevezetni az életébe. A napirendben mindig kapjon helyet a játék és az együtt töltött idő is, hiszen a kutyának a gazdi a legfontosabb.

Akkor igazán boldog, ha a közelében lehet, akár csak egy közös szundítás erejéig a kanapén, de muszáj, hogy alkalmanként helyet kapjon a napban egy kis labdázás vagy kötélhúzás is. Ez nem csak a négylábú barátodnak tesz jót, mivel ilyenkor a közös emlékek elmélyülnek. Tölts minél több minőségi időt a kutyáddal, hiszen az ő története sajnos hamarabb a végéhez ér - vigyázz rá, hogy ez a pillanat minél később jöjjön el.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük