Miért nyávog állandóan a macska? 7 gyakori ok, és a megoldások

Nemcsak azért fontos rájönni az okára, mert zavaró, hanem azért is, hogy az állatnak segíts.

GettyImages-147674930

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a macska nyávog, az teljesen természetes dolog. Ha azonban túl sokat, a korábban megszokottnál jóval többet teszi, érdemes utánamenni, mi válthatja ki a dolgot.

A Catster listája ebben segít. A sok nyávogás hátterében hét dolog is állhat.

Romlottak érzékei

Amikor egy cica látása vagy hallása romlik, azt gyakran kíséri sok nyávogás. A vele járó nehézségek zavarják őt, és meg is ijeszthetik. Erre utal az esti vagy éjszakai nyávogás. Lámpaoltáskor ugyanis még nagyobb sötét és csend veszi körül a macskát, így szinte elveszettnek érezheti magát, és kétségbe esett nyávogásba kezd.

A macska érzékei romolhatnak észrevétlen baleset vagy betegség folytán, amit állatorvos segíthet kideríteni. Idősödő állatoknál ugyancsak gyakran előfordul.

Sajnos a koros állat érzékeit nem lehet újra olyan élessé tenni, mint egykor voltak, de lehet segíteni a cicának. Jó, ha környezete, a bútorok elrendezése, etetési helye állandó. Kerülendők a hirtelen zajok, és jó, ha a macskát több érintéssel, szóval biztosítja a gazdi jelenlétéről. A fiatalabb állatok jobban alkalmazkodnak az érzékszervi romláshoz, de nekik is szükségük van a segítségre.

Fájdalom, betegség

Amikor az embernek fáj valamije, elpanaszolja, sőt néha jajgat is. Hasonló előfordulhat a cicákkal is, noha ritkán. A fájdalomból eredő nyávogást további tünetek segíthetnek felismerni. Hasznos megfigyelni, eszik-e, iszik-e, tud-e üríteni a cica, és mennyire aktív. A biztonság kedvéért érdemes lehet előbbre hozni az esedékes állatorvosi ellenőrzést. 

A vizsgálat során nemcsak fájdalomforrásra bukkanhat az orvos, hanem akár más rendellenességre is. Lehet a háttérben hormonprobléma, pontosabban pajzsmirigy-túlműködés. Másik ok lehet a különösen a középkorú cicáknál gyakori idegrendszeri betegség, a hiperesztézia. Ennek egyéb tünetei a kitágult pupillák, az agresszió, a nyugtalanság és a túlzott mosakodás. További lehetséges bajként az agydaganat is szóba jöhet.

Tüzelés

Az ivarérett, tüzelő nőstény macskák hajlamosak rengeteget hallatni hangjukat. A nyávogás ez esetben nem más, mint kandúrcsalogatás. Az első tüzelésre 4-12 hónapos kor közt kerül sor. A macska viselkedése is szélsőséges lehet: többet dörgölőzik a gazdihoz, szívesen hempereg a hátán, mégis előfordul, hogy szokatlan agresszivitást is mutat.

Bár léteznek gyógyszerek a tüzelő cica lecsillapítására, jobb nem juttatni felesleges hormonkészítményt az állat szervezetébe. Idő kérdése, és véget ér a tüzelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szenilisség

Nemcsak embereknél fordulhat elő a szenilisség, hanem idősödő cicáknál is. A jelentkező baj összezavarja, bizonytalanná, nyugtalanná teheti az állatot, ezért nyávog a megszokottnál többet. Kísérő tünetek a rengeteg alvás és a koordinációs nehézségek.

Az idősödő, szenilis cicának is, akárcsak az érzékszervi romlás miatt zavarodottnak, fontos az állandóság és az emberi közelség.

Magányos, unatkozik

A sok nyávogás lelki okból is eredhet. A macskák hajlamosak unalmukban, önmaguk szórakoztatására is nyávogni, de kifejezhetik vele magányosságukat is.

A gazdival közös időtöltés, játék, és ha lehetséges, akár egy cicapajtás örökbefogadása is segíthet jobb kedvre deríteni az állatot.

A macska saját szokásaihoz érdemes viszonyítani

A nyávogás mennyiségét egyfelől fajtához, másfelől a macska személyiségéhez, korábban is megszokott viselkedéséhez érdemes mérni. Egyes fajták különösen sokat nyávognak, például a sziámi, a maine coon hangját viszont szinte alig hallani. A fajtából eredő sok vagy kevés nyávogás azonban kiscica kortól meglévő, és nem idő közben alakuló tulajdonság.

Fontos, hogy bármiért is nyávog, és bármennyire is zavaró, a cicát nem szabad lekiabálni vagy bántani ezért. A türelem ebben is aranyat érő dolog, ahogyan a figyelem és a sok-sok szeretet is az.

Szeretetfal a lakásba

Kedvenced fotóját se hagyd ki, amikor a képeket válogatod: készítsd el saját szeretetfalad!

8 gyönyörű szeretetfal a lakásba, amit te is könnyen elkészíthetsz: most van idő kiválogatni a képeket

Nézegess képeket!

Elolvasom

Forrás: catster.com

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük