Miért nyávog állandóan a macska? 7 gyakori ok, és a megoldások

Nemcsak azért fontos rájönni az okára, mert zavaró, hanem azért is, hogy az állatnak segíts.

GettyImages-147674930
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a macska nyávog, az teljesen természetes dolog. Ha azonban túl sokat, a korábban megszokottnál jóval többet teszi, érdemes utánamenni, mi válthatja ki a dolgot.

A Catster listája ebben segít. A sok nyávogás hátterében hét dolog is állhat.

Romlottak érzékei

Amikor egy cica látása vagy hallása romlik, azt gyakran kíséri sok nyávogás. A vele járó nehézségek zavarják őt, és meg is ijeszthetik. Erre utal az esti vagy éjszakai nyávogás. Lámpaoltáskor ugyanis még nagyobb sötét és csend veszi körül a macskát, így szinte elveszettnek érezheti magát, és kétségbe esett nyávogásba kezd.

A macska érzékei romolhatnak észrevétlen baleset vagy betegség folytán, amit állatorvos segíthet kideríteni. Idősödő állatoknál ugyancsak gyakran előfordul.

Sajnos a koros állat érzékeit nem lehet újra olyan élessé tenni, mint egykor voltak, de lehet segíteni a cicának. Jó, ha környezete, a bútorok elrendezése, etetési helye állandó. Kerülendők a hirtelen zajok, és jó, ha a macskát több érintéssel, szóval biztosítja a gazdi jelenlétéről. A fiatalabb állatok jobban alkalmazkodnak az érzékszervi romláshoz, de nekik is szükségük van a segítségre.

Fájdalom, betegség

Amikor az embernek fáj valamije, elpanaszolja, sőt néha jajgat is. Hasonló előfordulhat a cicákkal is, noha ritkán. A fájdalomból eredő nyávogást további tünetek segíthetnek felismerni. Hasznos megfigyelni, eszik-e, iszik-e, tud-e üríteni a cica, és mennyire aktív. A biztonság kedvéért érdemes lehet előbbre hozni az esedékes állatorvosi ellenőrzést. 

A vizsgálat során nemcsak fájdalomforrásra bukkanhat az orvos, hanem akár más rendellenességre is. Lehet a háttérben hormonprobléma, pontosabban pajzsmirigy-túlműködés. Másik ok lehet a különösen a középkorú cicáknál gyakori idegrendszeri betegség, a hiperesztézia. Ennek egyéb tünetei a kitágult pupillák, az agresszió, a nyugtalanság és a túlzott mosakodás. További lehetséges bajként az agydaganat is szóba jöhet.

Tüzelés

Az ivarérett, tüzelő nőstény macskák hajlamosak rengeteget hallatni hangjukat. A nyávogás ez esetben nem más, mint kandúrcsalogatás. Az első tüzelésre 4-12 hónapos kor közt kerül sor. A macska viselkedése is szélsőséges lehet: többet dörgölőzik a gazdihoz, szívesen hempereg a hátán, mégis előfordul, hogy szokatlan agresszivitást is mutat.

Bár léteznek gyógyszerek a tüzelő cica lecsillapítására, jobb nem juttatni felesleges hormonkészítményt az állat szervezetébe. Idő kérdése, és véget ér a tüzelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenilisség

Nemcsak embereknél fordulhat elő a szenilisség, hanem idősödő cicáknál is. A jelentkező baj összezavarja, bizonytalanná, nyugtalanná teheti az állatot, ezért nyávog a megszokottnál többet. Kísérő tünetek a rengeteg alvás és a koordinációs nehézségek.

Az idősödő, szenilis cicának is, akárcsak az érzékszervi romlás miatt zavarodottnak, fontos az állandóság és az emberi közelség.

Magányos, unatkozik

A sok nyávogás lelki okból is eredhet. A macskák hajlamosak unalmukban, önmaguk szórakoztatására is nyávogni, de kifejezhetik vele magányosságukat is.

A gazdival közös időtöltés, játék, és ha lehetséges, akár egy cicapajtás örökbefogadása is segíthet jobb kedvre deríteni az állatot.

A macska saját szokásaihoz érdemes viszonyítani

A nyávogás mennyiségét egyfelől fajtához, másfelől a macska személyiségéhez, korábban is megszokott viselkedéséhez érdemes mérni. Egyes fajták különösen sokat nyávognak, például a sziámi, a maine coon hangját viszont szinte alig hallani. A fajtából eredő sok vagy kevés nyávogás azonban kiscica kortól meglévő, és nem idő közben alakuló tulajdonság.

Fontos, hogy bármiért is nyávog, és bármennyire is zavaró, a cicát nem szabad lekiabálni vagy bántani ezért. A türelem ebben is aranyat érő dolog, ahogyan a figyelem és a sok-sok szeretet is az.

Szeretetfal a lakásba

Kedvenced fotóját se hagyd ki, amikor a képeket válogatod: készítsd el saját szeretetfalad!

Forrás: catster.com

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük