Állj szembe a tükörrel, és nézd meg magadon ezt a dolgot! Mit látsz?
Meg fogsz lepődni!
Te is észrevetted már, hogy olykor másnak látod magad?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki másképp látja magát a tükörben, mint a fotókon, és másnak látod magad, mint ahogyan mások látnak téged. Ha ezt eddig nem vetted észre, nézz bele a tükörbe, jól nézd meg az arcod, majd készíts magadról egy fotót ugyanabból a szögből: ugye, milyen nagy a különbség? Ennek több oka is van: íme, a magyarázat!

Miért nézel ki máshogy a képeken?

Már több egymástól független kutatás is megállapította, hogy az ember főként a mere-exposure effect elnevezésű pszichológiai jelenség miatt látja magát másnak a fotókon. A jelenség lényege, hogy az ember a számára ismerős külsejű dolgokhoz automatikusan pozitívabb érzelmeket társít, mint a szokatlanokhoz.

Mivel a tükörben mindig a valóság fordított, torzított mását látod, számodra ez lesz az ismerős, az arcod valódi kinézete a fotókon pedig szokatlannak, és sokszor kevésbé esztétikusnak tűnik - de hidd el, mások nem ezt gondolják, hiszen ők mindig így látnak téged, és nekik a tükörképed lenne furcsa.

A dolog másik magyarázata, hogy míg a fotó egy kimerevített pillanat, egy élettelen kép, amelyet rengeteg minden befolyásol a fényektől kezdve a beállításon át a kamera minőségéig, a tükörben egy mozgó, háromdimenziós alakot látsz, érzelmekkel, árnyalatokkal, és ez rengeteget számít.

Ezt bizonyítja az is, hogy például egy videofelvételen megint máshogy látod magad, mint egy fotón, de még ez sem teljesen ugyanolyan, mint aki a tükörből néz vissza rád: itt lép életbe megint csak a mere-exposure effect.

Ezt is szeretjük