Görcsök, hasmenés, puffadás: olyasmi okozza, amit mindennap eszel
Mi az?
Ha ezt az egy dolgot elhagyod, egészségesebb és karcsúbb leszel.
- Palvin Barbi a laza sikket kedveli: így öltöznek a modellek a szimpla hétköznapokban »
- Veszélyes szépségtrendek terjednek az interneten: ezeknek a kipróbálását senkinek sem javasoljuk »
- A legcsinosabb egyrészes fürdőruhák a szezonban, amikben szuper nőies lehetsz a strandon: divatos fazonok árakkal és lelőhelyekkel »

- Soma lányának esküvői fotója: a 29 éves Hanna különleges menyasszony volt
- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Gyönyörű kis tó Budapesttől egy karnyújtásnyira: homokos stranddal és jó hangulattal vár a Domonyvölgyi-víztározó
- A 47 éves Egerszegi Krisztina friss fotókon: ezzel foglalkozik ma az ötszörös olimpiai bajnok
Magyarországon minden 85. embert érint a gluténérzékenység, ami bizonyos növényi fehérjék felszívódásának hiányát jelenti. Ez aztán kellemetlen tüneteket okoz, amelyek azonban szerencsére odafigyeléssel megszüntethetők.
Ettől függetlenül a gluténmentes étkezés nemcsak azoknak ajánlott, akik az intoleranciával küzdenek: az ilyen étrend javítja az anyagcserét, ezáltal az általános közérzetet is, ráadásul látványos fogyást eredményez.
Tünetek
A gluténérzékenység, más néven lisztérzékenység vagy cöliákia örökletes, de később is kialakulhat az immunrendszer gyengülése és különböző környezeti hatások miatt. Ekkor a búzában, az árpában, a rozsban és a zabban található fehérjéket a beteg nem tudja megemészteni, ami pedig különböző kellemetlen tünetekkel jár.
Tipikus a gluténtartalmú ételek fogyasztása után fellépő hasmenés vagy éppen székrekedés, az alhasi görcsök és a puffadás megjelenése, de észlelhetsz bőrviszketést, bőrszárazságot, korpásodást, fejfájást, fáradékonyságot és koncentrációs zavarokat is.
Ha arra gyanakszol, hogy te is érintett vagy, fordulj a háziorvoshoz, aki elküld majd ételintolerancia-vizsgálatra, amelyhez csak egy egyszerű vérvétel szükséges. Ha kimutatják a betegséget, át kell állnod a gluténmentes étkezésre, ám ezt akkor is megteheted, ha nincs ilyen problémád, csak szeretnéd jobban érezni magad.
A gluténmentes étkezés
A gluténmentes diéta lényege, hogy teljesen el kell hagynod a lisztet, valamint a többi gluténtartalmú gabonafélét, továbbá azokat az élelmiszereket, amelyek ezeket tartalmazzák. Ilyen lehet a péksüteményeken kívül például a csokoládé és a májkrém is, de szerencsére ma már a legtöbb rizikós finomságból gyártanak olyan változatot, amit a lisztérzékenyek is fogyaszthatnak.
Mindig nézd meg egy termék összetevőit, mielőtt megennéd, mert még bizonyos tejtermékek, például a gyümölcsjoghurt, a puding vagy a túrókészítmények is tartalmazhatnak glutént, ugyanúgy, ahogyan a fagyasztott zöldség- és húskészítmények is. Ha egy kérdéses élelmiszer gluténmentes, azt általában feltüntetik a csomagoláson. Korábbi cikkünkből megismerhetsz egy mintaétrendet, kattints ide!

Szűrővizsgálat otthon
Önellenőrzésre szolgáló gyorstesztünk a gluténérzékenységgel összefüggő szöveti transzglutamináz ellenes IgA antitestek kimutatására alkalmas. Egy csepp véredből 97%-os bizonyossággal meg tudja állapítani, hogy a tüneteidet cölikália okozza-e.
Bővebben itt olvashatsz a termékről.
Promóció
OLVASD EL EZT IS!

- bőrápolás
- levendula