4 óriási tévhit, amit felejts el, ha szereted a bort: teljesen félrevezetnek
Borozni jó, de nem mindegy, hogy hogyan teszed. Ha te is bedőltél az alábbi tévhiteknek, mostantól minden másként lesz.
Nemcsak Magyarországon, világszerte az egyik legnépszerűbb alkoholos ital a bor. Készítésének tudománya legalább hatezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, és bár a műfaj nagyon összetett, ma már a fogyasztók is szeretnek tisztában lenni bizonyos praktikákkal, amelyek segítenek a lehető legtöbbet kihozni egy borból.
A szájhagyomány útján terjedő okosságok azonban nem mindig helytállóak, így nem meglepő, hogy számos tévhit él a köztudatban, melyeknek nemhogy nincs alapja, gyakran épp az ellenkezője igaz. Összegyűjtöttük a legismertebb, borokhoz kapcsolódó hiedelmeket, amelyek bár hamisak, a mai napig gyakran elhangzanak a talpas poharak felett.
A csavarzáras palack silány minőséget jelez
Sokan ódzkodnak a csavarzáras boroktól, mert valamiért azt hiszik, kevésbé minőségi italt rejtenek az ilyen palackok. Ennek talán a kupakos változat újdonságához van köze, a dugóhoz valamiért egyfajta patinás romantikát társítanak az emberek. Pedig valójában egyáltalán nem a zár típusa határozza meg, hogy milyen az üveg tartalma.
A csavarható kupakot mindössze a fogyasztók kényelme érdekében vezették be a gyártók. A friss, gyümölcsös boroknak kifejezetten a csavarzár az ideális, mert légmentes fedést biztosít, így a bor nem érlelődik tovább a palackban, a fogyasztó pedig pont úgy jut hozzá, ahogyan a borász tervezte. Ráadásul a dugóval ellátott borok esetében előfordulhat olyan kémiai reakció, amely elrontja a nedű minőségét. A paratölgy kérgének feldolgozásakor keletkező triklóranizol okozza az úgynevezett dugóbetegséget, amitől az ital menthetetlenül dohos, penészes ízűvé válik.
Minél sötétebb a bor, annál jobb
Sokak számára logikusnak tűnik, hogy minél sötétebb a bor színe, az annál tartalmasabb, testesebb. A bordó, már-már feketébe hajló árnyalatot egyesek a magas tannintartalomnak, a gyümölcsös jegyeknek és az érettségnek tulajdonítják, pedig egészen mást jelezhet. A jó bor színe csillogó és tiszta, az egyre sötétedő, esetleg zavarossá váló ital pedig valami problémáról árulkodik.
A vörösbor árnyalata valóban változik az érése során, ám inkább világosodik: először kékes, aztán rubinszínű, és ha már öreg, akkor barna, de ettől még fogyasztható. A színe inkább attól függ, hogy milyen a szőlőfajta: a pinot noir például mindig világos, a cabernet sauvignonban viszont sok a színanyag.
A fehérbor színe valóban sötétedik az idő előrehaladtával, de nem mindegy, hogy hogyan és mennyire. Néhány árnyalatnyi eltérés normálisnak mondható, de ha narancsos vagy egészen barnás beütése lesz, az fáradt, kiürült borról árulkodik. A fehérbornál is számít, hogy mennyi ideig volt héjon, hogy milyen a szőlőfajta mustja, valamint, hogy volt-e hordóban.
A kor döntő jelentőségű
Nem jelenthető ki, hogy minden bor nemesedik a korral: a magasabb alkohol- és cukortartalmú termékek valóban tovább megőrzik a minőségüket, de a nagy részük - főleg a fiatal fogyasztásra szánt rozé vagy száraz fehér - néhány év elteltével szétesik, élvezhetetlenné válik. Nagyon sok múlik a tároláson is: hideg, sötét helyen tartva tovább kitolható a felbontatlan bor élettartama, és akkor is jobbak az esélyek, ha csavarzáras a palack: a parafadugó ugyanis némileg átereszti a levegőt, így az oxidáció felgyorsul.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Minden bornak használ a hosszas szellőztetés
Tény, hogy egy kis levegőztetés egyik bornak sem árt, de egyáltalán nem mindegy, hogy ez mennyi ideig történik. A szellőztetés célja a párolgás beindítása, ami kihozza a zamatokat. A testesebb, idősebb borokat akár órákig is nyitva lehet hagyni, ám a fiatal, könnyű italoknál csak néhány percre van szükség, mert esetükben hamarabb bekövetkezik az ecetesedés, ami a nedű megromlásához vezet.
Fotók: Getty Images
Lehet-e diszkontban jó bort venni?
Az üzletláncok egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a borválasztékra, és bár a legalsó polcokat többnyire még mindig a kannás borok uralják, a boltok számára presztízskérdés lett, hogy neves termelők borait forgalmazzák, vagy saját márkanévvel árusítsanak kiváló ár-érték arányú borokat.
OLVASD EL EZT IS!
- borkóstoló
- borospohár