Hangulatos pincészetek Budapest környékén, ahova fél órán belül el lehet jutni

Nem kell messzire menni a jó borért: szerencsére Magyarországon szinte bárhol borvidékekbe lehet ütközni.

borospince
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Budapestet három borrégió is övezi: az Etyek-Budai, a Neszmélyi és a Kunsági borvidék között fekszik Magyarország fővárosa.

Budafokon is sok pincészet van, de a környéken is fantasztikus borászatokat lehet találni. Összegyűjtöttük azokat, ahol még kóstolásra is van lehetőség!

Budapest környéki borpincék

A termékeny talaj, a jó elhelyezkedés mind-mind segíti a szőlőt, hogy csodás borokat adjanak. Mivel nem a legmelegebb borvidéinkről van szó, az itteni borok a legtöbbször frissek, ropogósak, élénk savakkal, de ez természetesen függ a szőlőfajtáktól és a borász ízlésétől is.

Etyek, Budapest szőlőskertje 

Etyeken rengeteg borospince közül lehet válogatni, nem véletlen, hogy Etyeket Budapest szőlőskertjének is szokták nevezni. Többek között érdemes ellátogatni a Nádas Borműhelybe, ahol nagy valószínűséggel a borász, Nádas Szilárd fogja a borokat a poharakba tölteni. Mindenképpen érdemes megkóstolni a pezsgőjét is, sőt mustot is vehetünk nála. Minden évszakban megrendezik az Etyeki Pikniket, amikor a pincészetek kinyitják kapuikat, és pohárral a kézben végig lehet járni őket. Körülbelül fél óra az út oda Budapesttől kocsival.

Budajenő, a középkori falu

Szintén az Etyek-Budai borvidékhez tartozik Budajenő Árpád-kori faluja is. Nem véletlen, hogy itt több száz éves pincészetek bújnak meg. Köztük a Reisner Pince is, ami száz évnél is öregebb parasztház pincéjében rejtőzött egészen 2014-ig, míg ki nem nyitották kapuját a kíváncsi látogatók számára. Elsősorban főleg fehér, így chardonnay, zöldveltelini, királyleányka, sauvignon blanc szőlővel foglalkoznak. Forgalomtól függően fél órán belül el lehet jutni oda.

Budajenő pincesora
Budajenő pincesora

Monor, a pincefalu

A Kunsági borvidéken található Monor falujának szlogenje szerint itt ezer pince és ezernyi élmény van. Van benne igazság, hiszen nyolc közigazgatási egységének öt részében is lehet bort kóstolni, a Felső strázsa, Alsó strázsa, Téglagyári pincék, Kutyahegy és Vágóhídi pincék területén. Rengeteg pince közül lehet válogatni, itt bújik meg a Lukácsy Pince is, ahol négyfajta borral: rajnai rizlinggel, kékfrankos rozéval, illetve egy fehér és egy vörös cuvée-vel várják a kóstolókat. Monor mindössze 20 percre fekszik Budapesttől, így előzetesen szinte bárki könnyedén ellátogathat a régióba.

Kesztölc, a Pilis lábánál

Sokan nem is tudják, de a Kesztölc falujától három kilométerre fekvő Klastrompuszta az egyetlen magyar alapítású rend, a pálosok első monostorának romkertje. De a történelmi emlékhely mellett fontos megemlíteni, hogy a falu 1075-ből származó írásos emlékében is már említettek helyi szőlőket. A Neszmélyi borvidéken fekvő településen a mai napig változatos kínálatú pincészetek sorakoznak egymás mellett, közéjük tartozik a Szivek Pince is. Fehér, vörös és rozéborral - többek közt szürkebaráttal, cserszegi fűszeressel, zweigelt roséval vagy merlot-val - is várják a kíváncsi kóstolókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pátyi pincészetek

Szintén az Etyek-Budai borvidék festői táján terül el Páty városa is. Egészen a 19. századig főleg szőlőtermesztéssel foglalkoztak a vidéken, ám a filoxérajárvány rengeteg tőkét kipusztított. Ugyan jelentősen csökkent a kitermelt szőlők mennyisége, ma is bőven lehet pincészeteket találni: ilyen a Bednár-Polgár Családi pincészet is. A pincemesterek vendégszeretetét jól mutatja, hogy a pincesoron a legtöbb borospince előtt padokat és kis kemencéket is lehet találni.

Ócsa ódon pincéi

Ócsán is remek kis pincesor bújik meg mindössze egy karnyújtásnyira Budapesttől.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Indafotó/king55, Puffancs, gyarmatibea.)

Ezt is szeretjük