Milyen bor kell a jóféle pörkölthöz? Erős tévedés, hogy mindegy
A silány minőségű bor sem a pohárba, sem az ételbe nem való.

bor 3
Ez is érdekelhet

Legyen élmény a takarítás: okos eszközök, amiket imádni fogsz (x)

Ajándékozz könyvet, és segíts az éhező gyerekeknek: mutatjuk, mit kell tenned (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

beauty and style

7 karácsonyi bőrápoló csomag, amiből érződik a gondoskodás – Nem ciki, ha a fa alá kerülnek »

Lórúgás az anyagcserének: frissítő mentaturmix ínyenceknek »

3 bevált trükk a melltartó pántjával: nem kandikál ki többé a ruha alól, ha így teszel »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Csuda tudja, miért, de valamikor, valamiért kialakult a nézet, miszerint az olcsó, csapnivaló lőrék, ha ivásra nem is, de az ételbe tökéletesek. A főzőbort azonban találó neve ellenére sem tanácsos a fazékba önteni.

Ugyanakkor túlzásokba sem érdemes esni, és prémium minőségű borral főzőcskézni, hiszen a drága fajták zamata csak kevésbé érvényesül az elkészült étkekben. De akkor mit tehet az ember, ha mondjuk vörösboros marhapörköltre fáj a foga?

Főzés borral

Benyúlsz a hűtőbe, mikor hirtelen megakad a szemed egy felbontott palackon. Tudod, hogy nem tegnap, és még csak nem is tegnapelőtt lett kinyitva, egy szippantás után pedig az illata is meggyőz erről, mégsem szeretnéd kiönteni. Inkább beleöntöd a rotyogó pörköltbe. Nos, ez bizony öreg hiba.

Kivéve, ha el akarod rontani az ízeket, de ugyan miért akarnád? Válassz csak minőségi bort a főzéshez, már csak azért is, mert receptenként többnyire 1-2 deciliternyi mennyiség szükségeltetik, a többit nyugodt szívvel elkortyolgathatod az elkészült fogás mellett.

Mikor kell a bort az ételhez adni?

A bor a főzés első harmadában kerüljön hozzáadásra, hogy az alkohol egy részének legyen ideje elpárologni. Jó, ha tudod, az összes alkohol még így sem fog elfőni, ezért, ha vezetned kell, számolj az étel alkoholtartalmával is!

A cikk az ajánló után folytatódik

Azért fontos mielőbb megszabadulni az alkoholtartalomtól, mert ez előcsalogatja a bor gyümölcsös jegyeit. Ha a végén egy laza mozdulattal rálöttyinted a pörköltre, a végeredmény egy ehetetlen, alkoholgőzben úszó kudarc lesz. Apropó, felforralás: a bort csak lassú tűzön szabad forralni.

Ha nem kifejezetten kedveled a savas borokat, főzéshez se használd, mert a hevítés még hangsúlyosabbá teszi a domináns jegyeket. Magyarán, a savas még savasabb, az édes még édesebb lesz. 

Milyen ételhez milyen bort adj?

Mindenekelőtt bánj csínján a nehéz vörösborral, hiszen nagyon könnyen elfedi az ízeket. Csak akkor használd, ha a receptben konkrétan ez szerepel. Egyébiránt a száraz fajták a legalkalmasabbak boralapú mártásokhoz, míg az édesek jobban passzolnak sütéshez. 

Vörös húsokhoz elsősorban vörösbort, míg szárnyasokhoz és a halakhoz fehérbort adj. Vadhúsokhoz kiváló a portói, a rizling és a szürkebarát pedig remek választás lehet krémesebb szószokhoz.

Exkluzív borok a legjobb árakon?

A diszkontban kapható borok célközönsége legalább olyan sokrétű, mint maga a borkínálat: azok is megtalálhatják számításaikat, akik érdeklődnek a minőségi borok iránt, vagy csak nyitottak egy-egy új fajta vagy termőterület megismerésére. Na és persze, ne feledkezzünk meg az árérzékenyekről sem, akik kedvelik az újdonságokat, de 2000 forintnál nem fizetnének többet egy palack borért. Ezenkívül van jó pár érvünk a diszkont borok mellett, így legközelebb már nyugodt szívvel leemelheted valamelyiket.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük