Meglepő, hogy csak meddig lehet tárolni a borokat - Így számold ki borfajtától függően

Vajon mennyit ér az a bor, amely több éve áll a vitrinben? És a hűtőben meddig tárolható? Összegezzük a legfontosabb tudnivalókat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Vajon mennyit ér az a bor, amely több éve áll a vitrinben? És a hűtőben meddig tárolható? Összegezzük a legfontosabb tudnivalókat.

Sokan évekig őrizgetnek egy-egy palack bort, mert azt gondolják, hogy minél tovább érik, annál jobb lesz. Ez azonban csak bizonyos esetekben van így.

Az eltarthatóság több fontos dolog függvénye. Egészen pontosan a bor származási helye, az elkészítés módja, az évjárat és a tárolás együttes összjátéka szükséges ahhoz, hogy akár évekkel a készítése után is nyugodt szívvel belekortyolhass. De vegyük csak sorra!

Palackos borok eltarthatósága

A borok nagyon sok összetevőből állnak, ezért rengeteg természetes kémiai folyamaton átesnek, sőt, mi több, még palackba kerülésük után is változnak, érnek, míg elérik életük csúcspontját, utána pedig hanyatló fázisba kerülnek.

Hogy ez a folyamat mennyi idő alatt következik be, szintén több tényezőtől függ, a termőhely adottságaitól kezdve az évjáraton, a szőlőfajtán, a borkészítési eljáráson át a bor tárolásának körülményeiig. Bár pontosan nehéz meghatározni a hanyatlás időpontját, pár dolog azért megkönnyíti az eligazodást.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Lényeges szempont a bor aktuális kora, illetve készítési stílusa, magyarán, hogy reduktív - oxigéntől elzárt körülmények között készült -, netán hordós érlelésű-e. Ahogy az sem mindegy, hogy fehér-, rozé, vagy vörösborról beszélünk.

Az évjárat az alapanyag szüretelésének évét jelenti, innen számítjuk a bor jelenlegi korát, tehát nem a palackozást jelenti az évszám a címkén. Fontos szempont, hogy az adott évjárat milyen volt, hiszen az időjárási körülmények meghatározzák a bor minőségét, ezzel együtt az eltarthatóságát. Ha magas az alkoholtartalom, akkor hosszabb ideig eláll a bor.

A borkészítés módjai

A reduktív fehér- és rozé borok lényege a frissesség és az elsődleges gyümölcsös aromák megőrzése. Ezeket a tulajdonságokat csak rövid ideig képesek megtartani, a borászok pontosan ezért nem hosszú tárolásra szánják őket. Ha reduktív technológiával készült borokat vásárolsz, legkésőbb egy-két éves korukban érdemes elfogyasztani őket. Itt is számít a fajta, egy Irsai Olivért teljesen felesleges elrakni, egy hárslevelűt azonban el lehet fogyasztani 2 év múltán is.

A rövidebb-hosszabb tárolásra alkalmas borokat a hordós érlelésű - oxidatív - eljárással készült borok között kell keresni, legyen szó bármilyen színűről. Az így készült fehérborokat 3-4 évig is el lehet tartani, a rozékat szintén, bár az utóbbiak annyira nem népszerűek, de érdemes megkóstolni őket. Egy barrique chardonnay tökéletes lehet, ha megfelelő technológiával készült, 5 év múlva is.

Mivel az oxigén egy idő után kedvezőtlen irányba módosítja a bor összetevőit, fontos a tannin, azaz a csersav jelenléte, mert a csersavmolekulák megkötik az oxigént, ezért a nagyobb tannintartalmú vörösborok alkalmasabbak a hosszabb tárolásra, ami 5-6 évet jelent, kiemelkedő minőségű vörösboroknál 8-12 évet. E fölött csak akkor érdemes tartogatni, ha emlékek fűződnek hozzá. Azonban arra is fontos figyelni, hogy nem minden vörösbornak áll jól, ha a palackban sokáig érlelik, egy kadarka vagy pinot noir inkább a könnyedségéről híres. Ezeket is lehet 1-2 évesen fogyasztani, sőt.

Ugyanakkor önmagában az egyik összetevő jelenléte nem biztosít lehetőséget a hosszú tárolásra, vagyis, ha egy bornak magas a savtartalma, az még nem jelenti azt, hogy sokáig érlelhető. A magas maradékcukor-tartalmú borok - a késői szüretelésű borok vagy az aszúk - alkalmasak erre, ha megfelelő alapanyagból és megfelelő eljárással készültek. 

Természetesen az sem mindegy, hogyan tárolják a bort a vásárlás után. A polc tetején porosodó aszú hiába magas cukortartalmú, 1-2 év alatt széteshet a meleg és a fény miatt. Alapszabály, hogy a borokat száraz, hűvös helyen kell tárolni, lehetőleg nyugalomban.

Beszédes évjáratok

Bár első ránézésre Magyarország esetében könnyűnek tűnhet megítélni, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy nem létezik egyértelműen rossz vagy tökéletes évjárat, némelyik szőlőfajta a magas alkoholtartalom, mások a kemény tanninok vagy éppen a túl lágy savszerkezet miatt kerülnek hátrányba, ahogy a fajták klímaigénye és érzékenysége szintén meghatározza a minőséget.

Érdekesség, hogy rengeteg bor kerül piacra már a szüretelés évében, a piac ugyanis kikényszeríti, hogy minél hamarabb dobják piacra az új bort. Ez a trend nem feltétlenül kedvez a komolyabb boroknak, melyek akár több évig érlelődnek a hordóban. A magyar bortörvény alapján az évjáratot akkor lehet feltüntetni, ha az alapanyag minimum 85%-a az adott évjáratból való. 

Mennyi ideig jó a felbontott bor?

A Winefolly szakértői remekbe szabott infografikán szemléltetik a különböző borok minőségmegőrzési idejét. A rosé akár 1 hétig is eláll a hűtőben, persze csak akkor, ha a parafadugóval együtt pihen. 

A kevésbé savas borok hamarabb bedobják a törölközőt, így 3-5 nap után már érzékeny búcsút kell venni tőlük. A testes vörösborokat felbontás után véletlenül se tedd hűtőbe, ellenben plusz 3-5 napot nyerhetsz, ha sötét, hűvös helyen tárolod. Kivételt képeznek a portóihoz hasonló testes vörösborok, melyekbe akár 4 hét elteltével is belekortyolhatsz.

Egyébiránt a Winefolly munkatársa szerint a vákuumos kupak a világ legjobb találmánya, amit több helyen is beszerezhetsz. Összességében minél édesebb a bor, annál tovább eltartható, persze csak akkor, ha fénytől elzárt, hűvös helyen tárolod. 

Exkluzív borok a legjobb árakon?

A diszkontban kapható borok célközönsége legalább olyan sokrétű, mint maga a borkínálat: azok is megtalálhatják számításaikat, akik érdeklődnek a minőségi borok iránt, vagy csak nyitottak egy-egy új fajta vagy termőterület megismerésére. Na és persze, ne feledkezzünk meg az árérzékenyekről sem, akik kedvelik az újdonságokat, de 2000 forintnál nem fizetnének többet egy palack borért. Ezenkívül van jó pár érvünk a diszkont borok mellett, így legközelebb már nyugodt szívvel leemelheted valamelyiket.

Lehet-e diszkontban jó bort venni? Sokan nem ezt a választ várnák

Nézegess képeket!

Elolvasom

Felhasznált források: Borászportál, Palackborbár, Életforma, Winelovers, WineFolly.

Képek: Getty Images Hungary, Pixabay.

Ezt is szeretjük