4 óriási tévhit, amit felejts el, ha szereted a bort: teljesen félrevezetnek

Borozni jó, de nem mindegy, hogy hogyan teszed. Ha te is bedőltél az alábbi tévhiteknek, mostantól minden másként lesz.

vorosbor
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak Magyarországon, világszerte az egyik legnépszerűbb alkoholos ital a bor. Készítésének tudománya legalább hatezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, és bár a műfaj nagyon összetett, ma már a fogyasztók is szeretnek tisztában lenni bizonyos praktikákkal, amelyek segítenek a lehető legtöbbet kihozni egy borból.

A szájhagyomány útján terjedő okosságok azonban nem mindig helytállóak, így nem meglepő, hogy számos tévhit él a köztudatban, melyeknek nemhogy nincs alapja, gyakran épp az ellenkezője igaz. Összegyűjtöttük a legismertebb, borokhoz kapcsolódó hiedelmeket, amelyek bár hamisak, a mai napig gyakran elhangzanak a talpas poharak felett.

A csavarzáras palack silány minőséget jelez

Sokan ódzkodnak a csavarzáras boroktól, mert valamiért azt hiszik, kevésbé minőségi italt rejtenek az ilyen palackok. Ennek talán a kupakos változat újdonságához van köze, a dugóhoz valamiért egyfajta patinás romantikát társítanak az emberek. Pedig valójában egyáltalán nem a zár típusa határozza meg, hogy milyen az üveg tartalma.

A csavarható kupakot mindössze a fogyasztók kényelme érdekében vezették be a gyártók. A friss, gyümölcsös boroknak kifejezetten a csavarzár az ideális, mert légmentes fedést biztosít, így a bor nem érlelődik tovább a palackban, a fogyasztó pedig pont úgy jut hozzá, ahogyan a borász tervezte. Ráadásul a dugóval ellátott borok esetében előfordulhat olyan kémiai reakció, amely elrontja a nedű minőségét. A paratölgy kérgének feldolgozásakor keletkező triklóranizol okozza az úgynevezett dugóbetegséget, amitől az ital menthetetlenül dohos, penészes ízűvé válik.

Minél sötétebb a bor, annál jobb

Sokak számára logikusnak tűnik, hogy minél sötétebb a bor színe, az annál tartalmasabb, testesebb. A bordó, már-már feketébe hajló árnyalatot egyesek a magas tannintartalomnak, a gyümölcsös jegyeknek és az érettségnek tulajdonítják, pedig egészen mást jelezhet. A jó bor színe csillogó és tiszta, az egyre sötétedő, esetleg zavarossá váló ital pedig valami problémáról árulkodik.

A vörösbor árnyalata valóban változik az érése során, ám inkább világosodik: először kékes, aztán rubinszínű, és ha már öreg, akkor barna, de ettől még fogyasztható. A színe inkább attól függ, hogy milyen a szőlőfajta: a pinot noir például mindig világos, a cabernet sauvignonban viszont sok a színanyag.

A fehérbor színe valóban sötétedik az idő előrehaladtával, de nem mindegy, hogy hogyan és mennyire. Néhány árnyalatnyi eltérés normálisnak mondható, de ha narancsos vagy egészen barnás beütése lesz, az fáradt, kiürült borról árulkodik. A fehérbornál is számít, hogy mennyi ideig volt héjon, hogy milyen a szőlőfajta mustja, valamint, hogy volt-e hordóban.

A kor döntő jelentőségű

Nem jelenthető ki, hogy minden bor nemesedik a korral: a magasabb alkohol- és cukortartalmú termékek valóban tovább megőrzik a minőségüket, de a nagy részük - főleg a fiatal fogyasztásra szánt rozé vagy száraz fehér - néhány év elteltével szétesik, élvezhetetlenné válik. Nagyon sok múlik a tároláson is: hideg, sötét helyen tartva tovább kitolható a felbontatlan bor élettartama, és akkor is jobbak az esélyek, ha csavarzáras a palack: a parafadugó ugyanis némileg átereszti a levegőt, így az oxidáció felgyorsul.

A cikk az ajánló után folytatódik

Minden bornak használ a hosszas szellőztetés

Tény, hogy egy kis levegőztetés egyik bornak sem árt, de egyáltalán nem mindegy, hogy ez mennyi ideig történik. A szellőztetés célja a párolgás beindítása, ami kihozza a zamatokat. A testesebb, idősebb borokat akár órákig is nyitva lehet hagyni, ám a fiatal, könnyű italoknál csak néhány percre van szükség, mert esetükben hamarabb bekövetkezik az ecetesedés, ami a nedű megromlásához vezet.

Fotók: Getty Images

Lehet-e diszkontban jó bort venni?

Az üzletláncok egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a borválasztékra, és bár a legalsó polcokat többnyire még mindig a kannás borok uralják, a boltok számára presztízskérdés lett, hogy neves termelők borait forgalmazzák, vagy saját márkanévvel árusítsanak kiváló ár-érték arányú borokat.

Ezt is szeretjük