Közel 200 milliós támogatást kap 600 gyerek és szülő

Eddig EU-s formában működtették a Gyerekházakat, most beszáll a kormány is. De mi ez?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Első alkalommal támogatja a kormány központi költségvetésből a koragyerekkori esélyteremtésben kulcsfontosságú Biztos Kezdet Gyerekházakat. A 183 millió forintos állami támogatásból csaknem hatszáz érintett gyerek és szülei vehetik továbbra is igénybe a településükön lévő Biztos Kezdet Gyerekház ingyenes szolgáltatásait - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A pályázati úton elérhető összegből most 40 Biztos Kezdet Gyerekház részesül 2012. december 31-ig támogatásban. Az új támogatási lehetőséggel azok az önkormányzatok élhettek, akik már működtettek korábban ilyen intézményeket, ám uniós finanszírozásuk lejárt. A pályázaton civil vagy egyházi fenntartású intézmények is részt vehettek, közülük összesen 12-en nyertek el támogatást.

Felzárkóztatás

A Biztos Kezdet Gyerekházak szakmai küldetése, hogy a mélyszegénységben, sokszor elfogadhatatlan szociális és lakáskörülmények között élő, többségében roma származású, súlyos szocializációs hiányokkal küzdő kisgyerekek és családjaik számára segítséget nyújtsanak. Mindenki számára ingyenesen elérhető programjaikkal a gyermekek a fejlődésük szempontjából legfontosabb korai életszakaszban kaphatnak szakmai segítséget készségeik és képességeik kibontakozásához, amely elengedhetetlenül szükséges a későbbi iskolai sikerességükhöz.

Jelenleg 48 Biztos Kezdet Gyerekház működik az országban, és hamarosan újabb 56 nyílik az Új Széchenyi Terv támogatásával. A Gyerekházakban eddig összesen 4237 gyerek élt a számukra biztosított segítséggel.

2009-ben indult

Uniós forrásból 2009-ben 35 Biztos Kezdet Gyerekház kezdte meg működését országszerte. A Biztos Kezdet Gyerekház azokat a 0-5 éves gyereket nevelő családokat várja, amelyek hátrányos helyzetű településeken, településrészeken élnek, és korlátozottan, illetve egyáltalán nem férnek hozzá a jó minőségű szolgáltatásokhoz. A Gyerekház rendszeres napi nyitva tartás mellett a gyermek és szülő számára egyaránt biztosít programokat. Az ott dolgozó szakemberek segítik és nyomon követik a gyermek fejlődését, szükség esetén megfelelő szakemberhez irányítják a családot.

Szakemberek, helyi igények

A Gyerekház a gyermek képességeinek kibontakozásához szükséges környezetet és szakembergárdát biztosít, rugalmasan alkalmazkodik a helyi igényekhez, illetve biztosítja a választás lehetőségét.

A Gyerekház a szülőknek is segít, gyermeknevelési kérdésekkel kapcsolatos tanácsadást nyújt, egyéni és csoportos konzultációt kínál, valamint támogatja a munkaerő-piacra való visszatérést.

A programról bővebben ezen a linken olvashatsz.

Ezt is szeretjük