Miért jó a napközi? Íme, 3 nyomós érv mellette

Iskolakezdéskor nagy dilemma lehet, vajon a napközit válaszd, vagy inkább hazamenjen a gyerek iskola után. Segítünk a döntésben.

Az általános iskola rengeteg minden mellett abban is különbözik az óvodától, hogy eldöntheted, ebéd után is maradjon-e a gyerkőc a suliban, netán már magát az ebédet is otthon fogyassza. A képlet egyszerűnek tűnik: ha nem dolgozol, és otthon vagy, az lenne a logikus, ha a délelőtti órák után hazamenne a pici, ha azonban munkád miatt nem tudod várni a tanítás után, marad a napközi.

Természetesen mindkét esetben van megoldás a másik variációra is, ezért, mielőtt döntenél, ne csupán ezt a praktikus tényezőt vedd figyelembe.

A napköziben tulajdonképpen a gyerekek nagyjából ugyanazt csinálják, amit - ideális esetben - otthon is tennének tanítás után: elkészítik a leckét, és játszanak. Természetesen az adott iskolától függően délutáni foglalkozásokon, szakkörökön is részt vehetnek. Bár a délutánokat is az iskolában töltő gyerekek általában irigykedve néznek hazajáró osztálytársaikra, a napközinek megvannak az előnyei.

Barátokat szerezhet

Az adott iskola házirendjétől függ, hogyan döntöd el, hazaengedhetik-e a gyereket. Bizonyos intézményekben írásos engedélyt kérnek, máshol pedig szóban is elég tájékoztatnod a tanítót, hogyan döntöttél.

Az azonban nagyon fontos, hogy akár ebéd után, akár a napközi után megy haza, tisztázni kell, kivel engedhetik el. Egy hat-hét éves gyereket még nem tanácsos egyedül útjára bocsátani, még akkor sem, ha közel laktok az iskolához.

Ha délutánonként lehetőséged adódik foglalkozni csemetéddel, akkor is tájékozódj, hogy az iskolában milyen felügyelettel, programokkal várják a gyerkőcöket. Hiszen a napközi nem kizárólag a gyermekfelügyeletről szól, a tanító segít a házi feladat megoldásában, játékokkal, szakkörökkel foglalja le a gyerekeket, jó idő esetén pedig a szabadba is kiviszi őket. Beiratkozáskor minden bizonnyal erről pontos tájékoztatást kapsz.

A napközinek megvan az az előnye is, hogy a gyerekek jobban megismerhetik egymást, amire a tanórákon korlátozottabbak a lehetőségek. A közös játékok, sport során kitágul a látókörük, és akár életre szóló barátságokat köthetnek.

Szakember foglalkozik vele

Természetesen, ha a lehetőség adott, hogy hazamehessen, kérd ki az ő véleményét is, ám azt vedd számításba, hogy a legtöbb gyerek kapásból az otthont választja az iskola helyett, ha lehetősége van dönteni.

Fontos, hogy, ha szükséges, és a gyerkőc igényli, te is leülj vele tanulni - ennek előnye, hogy nem kell a többiek tempójához igazodni -, de ha nem vagy pedagógus, jobb szakemberre bízni a tanítást és az együtt tanulást.

Az első néhány év kulcsfontosságú lehet a fejlődésében, hiszen minden további tanulásnak az írás-olvasás az alapja - amit minden esetben érdemes otthon is gyakorolni, megtanításához azonban mégiscsak a pedagógus ért a legjobban.

Te dönthetsz

Ha a pici esetleg lemaradt a többiektől, és te otthon hatékonyabban tudnád segíteni a felzárkózásban - vagy épp már előrébb jár a többieknél -, esetleg olyan délutáni programot tudsz neki biztosítani, amire az iskolában nincs lehetőség, talán jobb, ha hazaviszed.

Arról viszont semmi esetre sem szabad megfeledkezned, hogy a napközi sem csupán a tanulásról szól, otthon is hagyd, hogy játsszon, és a barátaival legyen néhány órát a tanulás mellett.

Bárhogy döntesz is, lehetőség szerint minél többet beszélgess a tanítóval, hiszen a családon kívül ő tölti a legtöbb időt a gyerekkel, ismeri a képességeit, és abban is tanácsot tud adni, miben és mennyit kell foglalkoznod vele az iskolán kívül. Végső soron menet közben fog majd eldőlni, hogy melyik megoldás kedvezőbb, az adott intézmény rugalmasságától függően megváltoztathatod döntésedet.

Ezt is szeretjük