Fogcsikorgatás alvás közben: 3 gyakori lelki ok a háttérben

Kisgyerekkorban

Derítsd ki, mi okozza a gyerkőcnél, és tégy ellene.

Az éjszakai fogcsikorgatás gyakori jelenség a felnőtteknél, de a fiatalabbaknál is sűrűn előfordul. Ha csemetéd álmában rágódik, és csikorgatja a fogait, lehet, hogy nincs többről szó, csak megfázott, vagy valamilyen légúti fertőzéssel küszködik. Általában azonban nemcsak a látszat mutatja, hogy a gyerek őrlődik valamin, de pontosan így is van.

A fogcsikorgatás hátterében legtöbbször valamilyen lelki feszültség áll, ha tehát szeretnéd, hogy porontyod fogzománca ne szenvedjen maradandó károsodást, mihamarabb járj a dolog végére!

Amennyiben úgy érzed, biztos, hogy nem egészségügyi problémáról van szó, de te magad nem tudod megfejteni a pontos okokat, fordulj szakemberhez, aki speciális terápia segítségével fényt deríthet a gyerkőc lelki bajaira. Adott esetben azonban te is segíthetsz csemetédnek: tudd meg, mi állhat a zavaró éjszakai jelenség mögött!

A stressz miatti szorongás

Bár a stressz leggyakrabban a túlzásba vitt munka kapcsán kerül szóba, a gyerekeknek is megvan a maguk stresszforrása. Az iskola vagy a családon belüli problémák feszültséget kelthetnek porontyodban, még akkor is, ha az elmondása alapján számodra nem tűnik akkora tragédiának, hogy a tornaórán piszkálják, mert nem tud kötélre mászni.

Van, aki a hirtelen változásokkal nem tud megbirkózni, és a költözés vagy egy új osztályba kerülés miatt csikorgatja a fogait.

A jelenség azonban nem alakul ki rögtön, amint egy feszültebb napja van a gyereknek: a fogcsikorgatás jellemzően a hosszabb, tartósan fennálló stresszes állapot következménye. Ha megszűnik ez a helyzet, a zavaró éjszakai hangok is elmúlhatnak, ehhez azonban a te segítségedre is szüksége van szemed fényének.

Ha egy új szituációt képtelen megszokni, próbálj te magad új barátokat keresni neki, és segítsd a beilleszkedést új lakóhelyeteken azzal, hogy elkíséred ismerkedni és játszani. Amennyiben a suliban van probléma, próbáld kideríteni, mi az, ám ha nem éppen az újdonság élménye okozza a kicsi szorongását, vedd fontolóra az iskolaváltást is. Ha ugyanis annyira tartós a stresszhelyzet, hogy a gyereknél hasonló tüneteket okoz, valószínűleg nem ő a hibás, és nem biztos, hogy a helyzet enyhülni fog.

Csalódás, bánat

Nem csupán a stressz, de a lelki fájdalom is eredményezheti, hogy csemetéd éjszakánként egymáshoz préseli a két fogsorát. A gyerekek számára az erős bánat még ismeretlen érzés lehet, amit nem csupán olyan súlyos dolgok válthatnak ki, mint egy családtag elvesztése, de egész apróságok is, melyekről nem is gondolnád.

Ha csúfolják az iskolában, és elfordul tőle az egyik legjobb barátja, szintén érzelmileg hullámvölgybe kerülhet. Amennyiben pedig még ő maga sem tudja megfogalmazni, mi a problémája, csak nyomja a szívét a bánat, a tanácstalan helyzet feszültséghez, végül fogcsikorgatáshoz vezet. Amennyiben feltűnt, hogy az utóbbi időben megváltozott a kicsi hangulata, és korábbi önmagához képest búskomor és levert, valószínűleg ezért gyötri az állkapcsát álmában.

Hogy megtudd, mi az a szomorú esemény, melyet nem tud feldolgozni, próbálj meg beszélni vele, és, ha nem derül ki, szedd ki belőle játékkal! A különféle szituációs játékok során a gyerekek tudat alatti problémáikat is könnyebben előadják, csak fel kell ismerned, hogy miért veszekszik az egyik baba a másikkal. Amennyiben a csalódás és a bánat feldolgozásában te nem tudsz segíteni, vedd igénybe gyerekpszichológus vagy az iskolapszichológus segítségét.

Nem tud megfelelni önmagának

A fogcsikorgatás gyakran a precíz, maximalista gyerkőcöknél fordul elő, akik saját maguknak állítják olyan magasra a lécet, hogy végül nem tudják átugorni. Ez akkor fordulhat elő, amikor a kicsi oviból iskolába kerül, vagy az alsó tagozatból a felsőbe lép, és eddig teljesen ismeretlen kihívásokkal találja szemben magát. Ha tudja, hogy eddig mindent könnyedén teljesített, szorongást okozhat neki az az élmény, hogy ezúttal vannak nála jobbak, és akad olyan feladat, amivel alaposan meggyűlik a baja. Bár ez többnyire azokra a gyerkőcökre jellemző, akik értelmileg fejlettebbek a kortársaknál, az is előidézheti a belső feszültséget, ha te vársz el túl sokat a picitől.

15 tipp, hogy angyali gyerkőcöt nevelj

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mindkét esetben azzal orvosolhatod a problémát, ha megpróbálsz közvetlenebb kapcsolatot kialakítani gyermekeddel. Sokszor ugyanis az apróságok azért akarnak tökéletes eredményeket felmutatni, mert csak ebben az esetben kapnak mosolyt, simogatást és jutalomból egy hétvégi látogatást az állatkertbe.

Ne hagyd, hogy csemetéd azt higgye, figyelmedet csak az eredményeivel érdemelheti ki: próbálj a teljesítményétől függetlenül legalább napi fél órát aktív együttlétre szánni, amikor csak vele foglalkozol.

Ezt is szeretjük