Meglepő, de biztos jelek, hogy munkamániás vagy

Sosincs elég időd, és képtelen vagy a feladataid végére jutni? Vedd észre az intő jeleket, és változtass, mielőtt nem késő!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A munkamániások egy része azt állítja, hogy muszáj dolgoznia, hiszen annyi a feladata, más része a munkahelyét okolja amiatt, hogy képtelen lazítani, hiszen túl stresszes a környezet, túl nagyok az elvárások, túl sok a munka.

Egy azonban közös mindkét típusban: érintettek napjaink egyik veszélyes szenvedélybetegségében, a munkamániában anélkül, hogy tudnának róla.

A munkaalkoholizmus - workaholism - nem új keletű dolog. Szót ejtett már róla az 1850-es években Gustave Flaubert francia író, hazánkban pedig a 20. század elején Ferenczi Sándor, ám csak az utóbbi években, évtizedekben kezdtek a betegséggel érdemben foglalkozni. Ennek oka pedig nem más, mint a munkamániában szenvedők rohamosan növekvő száma.

A probléma gyökere a gyerekkorban és a környezetben keresendő

Bár a munkamánia inkább a férfiakat veszélyezteti, hiszen rájuk hárul a hagyományos családfenntartó szerep, a betegség nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.

Egyesek szerint kialakulásában olyan gyermekkorban gyökeredző okok is állhatnak, mint az állandó kompenzáláshoz vezető önbizalomhiány, mely akár a bizonytalan családi háttérnek is következménye lehet. De szintúgy a kiváltó okok között szerepel a szülők maximalizmusa és túlzott elvárásaik a gyermekük teljesítményeivel kapcsolatban.

Ha valakiben korán az rögzül, hogy semmi sem elég jó, amit csinál, és még többet kell dolgoznia, könnyen munkamániássá válhat. A betegség kialakulása pedig szinte biztos, ha ehhez olyan munkakörnyezet társul, melyben folyamatosan nagy elvárásokkal viseltetnek a dolgozók iránt, és amelyben a dolgozó képtelen megtalálni az arany középutat, nemet mondani bizonyos feladatokra, illetve összehangolni az élete más területeit a munkájával.

Napi 10-12 óra munka, megfelelő regenerálódás nélkül

A munkamánia betegség, olyan tünetekkel, melyeket a környezet igen, az érintett kevésbé vesz észre, és nem is tulajdonít nekik nagy jelentőséget.

Legfőképpen azért, mert kezdetben a napi 10-12 óra munkát örömmel végzi: teljes erőbedobással azon van, hogy a lehető legjobban teljesítsen, határidőre végezzen a feladataival, és úgy véli, némi túlóra csak jót tesz a karrierjének. Csakhogy mindeközben szinte észrevétlenül hanyagolni kezdi a társas kapcsolatokat: kevesebb idő jut a barátokra, a családra, a partnerére. Mindennek nincs tudatában, és a társas kapcsolatok hiányát sem érzi, hiszen éppen elegendő örömet lel a sikeresen elvégzett feladatokban.

Csakhogy ez könnyen beszippantja az embert: fogyni kezdenek azok a beszédtémák, melyek nem a munkával kapcsolatosak, az érdeklődési kör is csak az elvégzendő feladatokra szűkül, és csökken a valódi pihenéssel töltött idő. Ezzel egy időben - legfőképpen a pihenés hiánya miatt - csökken a teljesítőképesség, ezáltal egyre kevesebb a sikerélmény. Nő viszont az álmatlan éjszakák és a gyomorgörccsel induló reggelek száma, megszaporodnak a szívritmuszavarok, a gyomorpanaszok és a depresszió tünetei.

Alkoholizmus, depresszió, magánéleti válság

A munkamániásoknak csupán töredéke ismeri el, hogy érintett, azok, akik már a testi tünetekkel is szembesültek. Pedig a munkamániát sokkal korábban is fel lehet ismerni.

Ha a következő állításokból három is igaz rád, ideje változtatnod, vagy segítséget kérned.

  • Szeretsz minden feladatot te végezni, hogy biztosan jól sikerüljön.
  • Nehezen ismered el a hibáidat, és szereted, ha a te ötletedet valósítják meg.
  • Reggel azzal ébredsz, hogy a napi feladataidat sorolod, és általában az e-mailjeidet olvasva kortyolgatod el a reggeli kávét.
  • Feszültté tesz, ha késik a metró, vagy dugó van, mert kevesebb időd jut majd a munkádra aznap.
  • Gyakran zárod a nehéz napokat egy - vagy két, három - pohár borral vagy más alkohollal.
  • Úgy érzed, elsőként a munkáddal kell végezned, csak azután jöhet bármi más.

A betegségnek súlyos következményei lehetnek - többek között alkoholizmus, depresszió -, ráadásul, ha későn kérsz segítséget, egyre nehezebb lesz véglegesen kigyógyulni belőle: a visszaesők száma magas, igaz, sokan később nem a munkában, hanem például a túlzásba vitt sportban keresik ugyanazt az állandó sikerélményt.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ha nem tudsz változtatni, képtelen vagy nemet mondani bizonyos feladatokra a munkahelyeden, vagy érdemben kikapcsolni és pihenni, feltétlenül kérj segítséget - amíg még nem késő.

Ezt is szeretjük