Meglepő, de biztos jelek, hogy munkamániás vagy

Sosincs elég időd, és képtelen vagy a feladataid végére jutni? Vedd észre az intő jeleket, és változtass, mielőtt nem késő!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A munkamániások egy része azt állítja, hogy muszáj dolgoznia, hiszen annyi a feladata, más része a munkahelyét okolja amiatt, hogy képtelen lazítani, hiszen túl stresszes a környezet, túl nagyok az elvárások, túl sok a munka.

Egy azonban közös mindkét típusban: érintettek napjaink egyik veszélyes szenvedélybetegségében, a munkamániában anélkül, hogy tudnának róla.

A munkaalkoholizmus - workaholism - nem új keletű dolog. Szót ejtett már róla az 1850-es években Gustave Flaubert francia író, hazánkban pedig a 20. század elején Ferenczi Sándor, ám csak az utóbbi években, évtizedekben kezdtek a betegséggel érdemben foglalkozni. Ennek oka pedig nem más, mint a munkamániában szenvedők rohamosan növekvő száma.

A probléma gyökere a gyerekkorban és a környezetben keresendő

Bár a munkamánia inkább a férfiakat veszélyezteti, hiszen rájuk hárul a hagyományos családfenntartó szerep, a betegség nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.

Egyesek szerint kialakulásában olyan gyermekkorban gyökeredző okok is állhatnak, mint az állandó kompenzáláshoz vezető önbizalomhiány, mely akár a bizonytalan családi háttérnek is következménye lehet. De szintúgy a kiváltó okok között szerepel a szülők maximalizmusa és túlzott elvárásaik a gyermekük teljesítményeivel kapcsolatban.

Ha valakiben korán az rögzül, hogy semmi sem elég jó, amit csinál, és még többet kell dolgoznia, könnyen munkamániássá válhat. A betegség kialakulása pedig szinte biztos, ha ehhez olyan munkakörnyezet társul, melyben folyamatosan nagy elvárásokkal viseltetnek a dolgozók iránt, és amelyben a dolgozó képtelen megtalálni az arany középutat, nemet mondani bizonyos feladatokra, illetve összehangolni az élete más területeit a munkájával.

Napi 10-12 óra munka, megfelelő regenerálódás nélkül

A munkamánia betegség, olyan tünetekkel, melyeket a környezet igen, az érintett kevésbé vesz észre, és nem is tulajdonít nekik nagy jelentőséget.

Legfőképpen azért, mert kezdetben a napi 10-12 óra munkát örömmel végzi: teljes erőbedobással azon van, hogy a lehető legjobban teljesítsen, határidőre végezzen a feladataival, és úgy véli, némi túlóra csak jót tesz a karrierjének. Csakhogy mindeközben szinte észrevétlenül hanyagolni kezdi a társas kapcsolatokat: kevesebb idő jut a barátokra, a családra, a partnerére. Mindennek nincs tudatában, és a társas kapcsolatok hiányát sem érzi, hiszen éppen elegendő örömet lel a sikeresen elvégzett feladatokban.

Csakhogy ez könnyen beszippantja az embert: fogyni kezdenek azok a beszédtémák, melyek nem a munkával kapcsolatosak, az érdeklődési kör is csak az elvégzendő feladatokra szűkül, és csökken a valódi pihenéssel töltött idő. Ezzel egy időben - legfőképpen a pihenés hiánya miatt - csökken a teljesítőképesség, ezáltal egyre kevesebb a sikerélmény. Nő viszont az álmatlan éjszakák és a gyomorgörccsel induló reggelek száma, megszaporodnak a szívritmuszavarok, a gyomorpanaszok és a depresszió tünetei.

Alkoholizmus, depresszió, magánéleti válság

A munkamániásoknak csupán töredéke ismeri el, hogy érintett, azok, akik már a testi tünetekkel is szembesültek. Pedig a munkamániát sokkal korábban is fel lehet ismerni.

Ha a következő állításokból három is igaz rád, ideje változtatnod, vagy segítséget kérned.

  • Szeretsz minden feladatot te végezni, hogy biztosan jól sikerüljön.
  • Nehezen ismered el a hibáidat, és szereted, ha a te ötletedet valósítják meg.
  • Reggel azzal ébredsz, hogy a napi feladataidat sorolod, és általában az e-mailjeidet olvasva kortyolgatod el a reggeli kávét.
  • Feszültté tesz, ha késik a metró, vagy dugó van, mert kevesebb időd jut majd a munkádra aznap.
  • Gyakran zárod a nehéz napokat egy - vagy két, három - pohár borral vagy más alkohollal.
  • Úgy érzed, elsőként a munkáddal kell végezned, csak azután jöhet bármi más.

A betegségnek súlyos következményei lehetnek - többek között alkoholizmus, depresszió -, ráadásul, ha későn kérsz segítséget, egyre nehezebb lesz véglegesen kigyógyulni belőle: a visszaesők száma magas, igaz, sokan később nem a munkában, hanem például a túlzásba vitt sportban keresik ugyanazt az állandó sikerélményt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha nem tudsz változtatni, képtelen vagy nemet mondani bizonyos feladatokra a munkahelyeden, vagy érdemben kikapcsolni és pihenni, feltétlenül kérj segítséget - amíg még nem késő.

Ezt is szeretjük