Ezen a 7 másodpercen múlik a jövőd!

Ha állást keresel

Hét másodperc alatt egy idegen kész véleményt alkothat rólad. Az első benyomás így sorsdöntő.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb állásinterjú voltaképp értelmetlen, mert - a felmérések szerint - az állás elnyerése leginkább attól függ, hogy a jelölt milyen benyomást gyakorol az interjúvolóra. Az életrajzból kiolvasható tényszerű információ végül többnyire feledésbe merül.

Ami megmarad, az nem más, mint az első benyomás, valamint az azt követő, az első benyomást némiképp befolyásoló magatartás: a mozgásod, a kézfogásod, valamint a testbeszéded dönti el ugyanis, hogy milyen kép alakul ki rólad, ezek az apróságnak tűnő dolgok árulkodnak ugyanis a leginkább igazi személyiségedről.

Éppen ezért ezekre hangsúlyosan figyelj, amikor interjúra mész, és használd úgy, hogy sikered legyen.

Türelem és önbizalom

Ha minél kedvezőbb színben szeretnél feltűnni, a helyszínre érkezéskor, ha nem hívnak be azonnal, a kabátodat vagy egyéb nagyobb csomagodat add oda a portásnak vagy a titkárnőnek. Semmi esetre se lépj be cókmókkal megrakodva az irodába, hogy aztán odabenn kelljen ügyetlenkedned a lepakolással, ez ugyanis kellemetlen.

Ha az előtérben kell várakoznod, ne ülj le, maradj állva akkor is, ha a titkárnő nyomatékosan hellyel kínál. Ha ugyanis leülsz, már nem vagy szem előtt, és nem kell foglalkoznia veled. Hátad mögött összekulcsolt kézzel állj, mert ez a magabiztosság jele, hintázhatsz nagyon lassan előre-hátra - ez önbizalomra vall -, vagy toronysisak formában támaszd egymásnak ujjaidat. Ez a gesztusegyüttes szüntelenül jelzi, hogy még ott vagy, és vársz.

Lendületes belépés, élénk járás

Belépésed stílusa elárulja, milyen bánásmódot vársz. Ha a titkárnő azt mondja, szabad, habozás nélkül menj be, ne állj meg az ajtóban, mint a rossz diák, akit hívatott az igazgató. Amikor átlépted a küszöböt, változatlan iramban menj tovább, mint egy határozott ember.

15 életbevágóan fontos illemszabály

Nézegess képeket!

Elolvasom

Bizonytalanságról árulkodik, ha lépést váltasz, vagy sasszézol. Menj be egyenletes léptekkel, egyenesen, magabiztosan akkor is, ha a bent ülő épp telefonál, a fiókban kotorászik, vagy a cipőfűzőjét köti. Tedd le az aktatáskát, dossziét, illetve, ami nálad van, fogj kezet az illetővel, és azonnal ülj le. Hadd lássa, hogy nem szeretnéd, ha várakoztatnának, mert az idő neked is pénz. A lassú járás, a hosszú léptek üzenete az, hogy ráérsz, nem izgat téged az ügy, vagy nincs egyéb dolgod. Ne feledd, a fajsúlyos, fontos ember élénken jár, közepes tempóban, közepes hosszúságú léptekkel.

Tudtad?
Kedvezőbb benyomást tehetsz, ha az első 15 másodpercben kétszer is kimondod a másik fél nevét. Egyhuzamban pedig ne beszélj tovább 30 másodpercnél. A tökéletes kézfogás is nagyon fontos. Kattints ide, és ismerd meg!

A magabiztos leülés

Ha kénytelen vagy pontosan a fogadó féllel szemközti alacsony székre leülni, fordítsd el a széket 45°-kal, hogy ne kerülj megdorgálandó pozícióba. Ha a szék nem mozdul, a testedet fordítsd el. Jó jel, ha irodája oldottabb részében, például a dohányzóasztalnál ültet le az interjúztató, mert az elutasítások 95%-ban az íróasztal mögül történnek.

Sose ülj olyan alacsony pamlagra, melyen nem látszik belőled más, csak két hatalmas láb fölött egy apró fej. Ha ez mégis elkerülhetetlen, ülj a pamlag peremére kihúzott derékkal, hogy ura maradj testbeszédednek, gesztusaidnak, és 45°-kal fordulj el a partnertől.

A kevés gesztus aranyat ér

A nyelvészeti kutatások azt jelzik, hogy egy ember státusza, hatalma, presztízse, illetve szókincse egyenes arányban áll egymással. Tehát minél magasabban helyezkedik el valaki a társadalmi vagy vállalati ranglétrán, annál jobb a verbális kifejezőkészsége. Akinél pedig a hatalom, az nem szorul rá, hogy sokat mozogjon. Vagyis minél jobb benyomást akarsz tenni másokra egy állásinterjú alkalmával, annál kevesebbet használd a kezed, ne mutogass, és ne hadonássz beszéd közben, hanem maradj nyugodt, de mikor kell, tükrözd vissza a partner gesztusait és mimikáját.

Távozás csak elegánsan!

Távozáskor nyugodtan és céltudatosan pakold össze a holmidat, semmiképp se lázas sietséggel, mint aki alig várta, hogy túlessen az egészen, és most menekülőre fogja. Köszönj el, fordulj meg, majd menj ki.

Ha jöveteledkor csukva volt az ajtó, csukd be magad után. Távozáskor biztosan megnéznek hátulról, úgyhogy az ajtóhoz érve lassan fordulj meg, és mosolyogj. Sokkal előnyösebb, ha derűs arcod lesz a zárókép, mint az, ha a feneked.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha odafigyelsz ezekre az apróságokra, óriási eredményeket érhetsz el.

Cikkünk megírásában Barbara és Allan Peace A testbeszéd enciklopédiája című könyve segített.

Ezt is szeretjük