A siker záloga - Egyetlen apró mozdulat

Az első benyomás sokat számít, az első kézfogás pedig döntő jelentőségű lehet, ha jó viszonyt akarsz kialakítani tárgyalópartnereddel.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kézfogás ősi üdvözlési rituálé, modern változatát, a kézszorítást-kézrázást eredetileg a 19. században használták azonos státuszú férfiak kereskedelmi tranzakciók megpecsételésére.

Ma már mindenütt látni a modern kézfogást, nők és férfiak egyaránt használják a hétköznapokban és az üzleti életben - ki így, ki úgy.

A kézfogásnak ugyanis számos típusa van, melyek árulkodóak is lehetnek, és amelyekkel manipulálhatsz is. A következőkben megismerheted azokat a kézfogásokat, melyekkel pillanatok alatt nyerő helyzetbe kerülhetsz az ügyfeleddel vagy a tárgyalófeleddel szemben.

A három alapvető attitűd

Amikor először találkozol valakivel, az illető az első kézfogással öntudatlanul az alábbi három alapvető attitűd valamelyikét adja tudtodra.

  • Fensőbbség: föléd akar kerekedni, ezért nem árt az óvatosság.
  • Alázat: ez esetben te diktálhatsz, a másik fél engedelmeskedni fog.
  • Egyenrangúság: kiegyensúlyozott lesz a viszony.

Ezeket az üzeneteket akaratlanul küldi és fogadja mindenki, mégis azonnal hatnak a találkozás kimenetelére. A fensőbbségi pozícióra való igényedet úgy közlöd, hogy kézfogáskor a tenyered néz lefelé. Az alázatot közvetítő, behódoló kézfogás azt üzeni, hogy a másik át akarja engedni az irányítást, át akarja ruházni a felelősséget, vagy éppen bocsánatot kér. Ha két domináns ember fog kezet, szimbolikus küzdelem megy végbe: ki-ki igyekszik a másik kezét behódoló pozícióba fordítani, és ettől egyenrangúság és kölcsönös megbecsülés támad a felekben, hiszen egyikük se hajlandó alávetni magát a másik akaratának.

Így teremts jó kapcsolatot!

Ahhoz, hogy az első kézfogás megalapozza a jó kapcsolatot, két dolog kell. Először is, figyelj arra, hogy mindkettőtök keze függőleges legyen, tehát egyik fél se kerüljön se domináns, se alávetett helyzetbe. Másodszor ugyanakkora erővel szorítsd meg a partner kezét, amekkorával ő a tiédet. Gondolj arra is, hogy a kézfogás az üdvözlés, az elköszönés vagy a megállapodás megpecsételésének eszköze, ezért fontos, hogy mindig barátságos legyen, meleg és pozitív.

Az agresszívebb partner megnyerése

Az üzleti életben különösen fontos a jó viszony kialakítása, legfőképpen üzletfelek között - ez azonban korántsem egyszerű, főleg akkor, ha a másik szeretné betölteni a domináns szerepet. Ez esetben taktikáznod kell.

Trükkök néhány lépéssel

A lefelé néző tenyérrel nyújtott kéz a legagresszívebb kézfogás, mert szinte teljesen kizárja, hogy egyenrangú fél maradj - a lehengerlő egyéniség jellegzetes gesztusa ez. A domináns kéznyújtással közeledő, rámenős ember kezét nehéz visszafordítani, de nem lehetetlen. A technika első eleme, hogy előrelépsz, csakhogy bal lábbal. Ehhez kell egy kis gyakorlás, ugyanis az emberek 90%-ának az a természetes, hogy jobbal lépnek, ha a jobb kezüket nyújtják.

Aztán lépj előre még egyet, immár jobbal, keresztbe a partner előtt, bele a személyes terébe. A manőver befejezéseként végül hozd előre a bal lábad a jobb elé, és ekkor rázd meg a feléd nyújtott kezet. Ez a taktika lehetővé teszi, hogy függőlegesbe állítsd az illető kezét, sőt, akár megadó pozícióba fordítsd - és átvedd az irányítást.

Kézrátétel

Ha a rámenős ember lefelé néző tenyérrel nyújt kezet, viszonozhatod felfelé néző jobbal, de a bal kezed tedd rá az ő jobb kezére, és az így kialakuló kétkezes fogással állítsd függőlegesbe a kézfogást. Ezzel a módszerrel, mely jóval egyszerűbb is az előbbinél, egy nő is könnyen úrrá lehet a helyzeten, és magához ragadhatja az irányítást.

Ha úgy érzed, hogy a rámenős alak szándékos megfélemlítésre törekszik, méghozzá rendszeresen, akkor ragadd meg felülről a kézfejét, és rázd meg. Mivel ez a módszer sokkoló lehet, csak végső esetben alkalmazd, és jól gondold meg, kivel szemben.

Irányító kézfogások: a kétkezes kézfogás és fajtái

A kétkezes kézfogás az üzleti életben világszerte elterjedt gesztus, melyhez hozzátartozik, hogy a partner szemébe nézel, nyíltan és kedvesen mosolyogsz, fennhangon megismétled a keresztnevét, és érdeklődsz a hogyléte felől. Kezdeményezőként itt kétszeres fizikai kontaktust érsz el, és korlátozod a fogadó fél jobbjának szabadságát, magadhoz vonod az irányítást.

A kétkezes kézfogás célja mindig az, hogy őszinteséget és bizalmat mutasson, valamint az érzelmek mélységét demonstrálja. Fontos azonban tudni, hogy utóbbit a bal kéz jelzi ebben az esetben azzal, hogy csak a fogadó fél kezét érinti-e, vagy magasabban fogja meg a karját.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Minél magasabbra helyezed a bal kezed a másik karján, annál nagyobb meghittséget igyekszel demonstrálni - egyúttal ezzel egyre nagyobb kontrollt vagy képes gyakorolni. Ez a kézfogási típus hatékony tud lenni, de bánj vele óvatosan: ha túlzásba viszed, a fogadó félben gyanakvás és bizalmatlanság ébredhet a szándékaiddal kapcsolatban.

Cikkünk megírásában Barbara és Allen Peace A testbeszéd enciklopédiája című könyve segített.

Ezt is szeretjük