Ez a 3 logikai játék fejleszti a legjobban a gyerkőc képességeit

Bár az alapvető logikai műveleteket az iskolában tanulja meg a pici, otthon, játszva is fejlesztheted őt.

Az óvoda után az iskolában az önfeledt játék helyett hirtelen a betűk és a számok világába csöppen a gyerkőc.

Bár innentől kezdve már a tanulásé a főszerep, nem szabad megfeledkezned arról sem, hogy szórakozásra, kikapcsolódásra bizony a suli mellett is szüksége van a picinek.

Természetesen játszva is lehet tanulni, gondolkodásra ösztönözni a gyerkőcöt, hiszen rengeteg olyan játék létezik, mely amellett, hogy élvezetes, a logikát is fejleszti. Ismerd meg a három legjobbat, melyek közül biztosan elnyeri valamelyik csemetéd tetszését.

Puzzle

A puzzle a felnőttek számára is élvezetes, de az apró darabkákból álló képek összerakását már egészen kicsi korban el lehet kezdeni. Léteznek olyan kirakók, melyek nem lapokból, hanem kockákból állnak, ezekkel még a legkisebbek is könnyen boldogulnak, de egy alsó tagozatos gyerek már a hagyományos puzzle-lel is próbálkozhat.

Az egymáshoz passzoló darabok összeillesztésekor a csöppségnek egyrészt figyelnie kell a formákra, valamint a mintára is, így a feladat jócskán próbára teszi a koncentrációs készségét.

Mivel a feladat elsőre nehéznek tűnhet, kezdjetek együtt a játékhoz, így, ha lankadna is a lelkesedése, segítségeddel biztosan nem adja fel, a végén pedig igazi sikerélmény lesz számára, ahogy megjelenik a kép, amit ő rakott ki.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Első nekifutásra érdemes valami egyszerű mintájú puzzle-t választani, majd, ha már belejött, kereshetsz több darabból álló, bonyolult képet ábrázoló kirakót. A puzzle türelemre, kitartásra tanítja a csöppséget, valamint növeli koncentrációs készségét.

Sakk

Bár a sakk első ránézésre még sok felnőtt számára is bonyolult játéknak tűnik, akár már öt-hatéves gyerekek is megtanulhatják. Fontos azonban, hogy kellő türelemmel és körültekintéssel vezesd be a picit a futók és bástyák világába, sürgetéssel könnyen kedvét szegheted.

Viszont, ha egyszer megtanulja, a sakk csak a javára válhat, hiszen az egyik legizgalmasabb logikai-stratégiai játék. Nem kell más hozzá a sakktáblán és a bábukon kívül - csak egyszer kell beszerezni, és utána egy életen át használhatjátok őket.

Mivel a sakkban az a cél, hogy mindig egy - vagy inkább több - lépéssel az ellenfél előtt járj, erőteljes agytornára készteti a gyerkőcöt, amivel logikája, problémamegoldó készsége is fejlődik. Ha úgy látod, tehetséges benne, nézz körül, milyen sakkszakkörök vannak a környezetedben, hiszen már a legkisebbeknek is szoktak sakkoktatást szervezni, ahol a gyerkőcök egymástól is sokat tanulhatnak.

Marokkó

A Marokkó egyszerű, mégis nagyon szórakoztató. A klasszikus játék - melyet Mikádónak is neveznek - egyenlő hosszúságú, kihegyezett pálcákból áll, melyek különböző színűek. Asztalon, sima felületen érdemes játszani, ahol könnyedén hozzáférhettek a pálcákhoz.

A játék lényege, hogy az egymásra véletlenszerűen ejtett pálcák közül úgy vegyetek el egyet-egyet két ujjatok segítségével, hogy a többi ne mozduljon el. Látszólag könnyűnek tűnik a feladat, mégsem olyan egyszerű, hiszen nem csupán nagyfokú türelmet, de némi kézügyességet is igényel.

Tipp: az interneten is rengeteg logikai játékot találhatsz, a fent említetteknek is létezik online megfelelőjük - bár kétségtelen, hogy élőben, együtt játszva az igaziak. Minden bizonnyal azonban szinte elkerülhetetlen, hogy csemetéd előbb-utóbb a számítógép bűvkörébe kerüljön, ha pedig már a gép előtt ül, hasznos játékokkal is elütheti az időt.

A pálcák festett végének az a szerepe, hogy megkülönböztesse az eltérő pontszámú darabokat, de léteznek egyszínű, műanyagból készült játékok is, melyekkel könnyebben bánhatnak a kicsik. Ennek a játéknak is célja, hogy ne adja fel a gyerkőc, és gondolkodjon, melyik pálcát tudja legegyszerűbben megkaparintani. A logika mellett a térlátását is fejleszti a Marokkó.

Ezt is szeretjük