128 ezer forintos családi pótlék

Ilyen támogatásokra számíthat egy kismama Írországban

Íme, a legmagasabb termékenységi szinttel rendelkező ország juttatásai.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavaly áprilisban jelent meg az Eurostat és az Európai Bizottság közös kiadványa, a harmadik Demográfiai riport, melyben meglehetősen ijesztő képet kaptunk Magyarországról.

Hazánk - Portugáliával holtversenyben - majdnem az utolsó helyre került a termékenységi szinteket összemérő listán, a helyzet csak Litvániában rosszabb, ráadásul még a németek is megelőznek minket.

Írországban a legmagasabb a termékenység

Az Európai Unió tagállamai közül Írországban a legmagasabb a termékenységi szint, ott 2,07 gyermek jut egy nőre - a Magyarországra jellemző 1,32-vel szemben.

A termékenység és az adott ország családpolitikája között mindig van összefüggés, épp ezért annak jártunk utána, hogy Írországban a gyermekesek milyen támogatásokat igényelhetnek.

42 ezer forintos családi pótlék

Az országban - hazánkhoz hasonlóan - van családi pótlék, ami alapesetben a gyermek 16 éves koráig jár. A támogatást 18 éves korig folyósítják, ha a gyermek nappali tagozaton tanul.

Magyarországon a családi pótlékot a tankötelezettség lejártáig, illetve a gyermek 20 éves koráig folyósítják, ha iskolába jár. A családi pótlék Írországban egy gyermek esetén havi 140 euró - 42 ezer forint -, két gyermek esetén 280 euró - 84 ezer forint -, három gyermek esetén 428 euró - azaz mintegy 128 ezer forint.

Magyarországon egy gyermek után 12 200 forint, két gyermek után 26 600 forint, három gyermek után 48 ezer forint havonta.

Családi jövedelempótló juttatás

Ez a segély azoknak jár, akik dolgoznak, gyermeket nevelnek, valamint keveset keresnek. A támogatáshoz a családnak legalább egy 18 éven aluli gyermeket kell nevelni, de akkor is igényelhető a juttatás, ha a gyermek 18-22 év közötti nappali tagozatos tanuló.

A támogatás mértékét két érték adja meg: az egyik a család bevétele, a másik pedig az az összeg, aminél több nem lehet a heti bevételed. Utóbbit a kormány határozza meg. A határ egy gyermek esetén heti 506 euró, két gyermek esetén 602 euró, három gyermek esetén pedig 703 euró 2012-ben - ennél több nem lehet a heti jövedelmed, ellenkező esetben nem jár a támogatás. A segély összegét úgy kapod meg, ha a határösszegből kivonod a családi bevétel összegét, és az így kapott összegnek veszed a 60%-át. 

Egy kicsit érthetőbben: vegyünk egy háromgyermekes családot, ahol a heti bevétel 300 euró. Mivel három gyereknél a határ 703 euró, a 300-at ebből kell kivonni.

A különbség 403 euró, ennek a 60%-a lesz a segély. Ez heti 241,8 euró. Ilyen jellegű támogatás Magyarországon nincs.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás kiszámolása egy fokkal egyszerűbb. A támogatásra azok jogosultak, akik korábban dolgoztak, nekik a segély 26 hétig, azaz hat és fél hónapig jár. Összegét a következőképpen kell kiszámolni: az éves bruttó jövedelmet el kell osztani az adott évben ledolgozott hetek számával, és az így kapott összeg 80%-át kell venni. A támogatás nem lehet alacsonyabb 217,8 eurónál, és nem haladhatja meg a 262 eurót. Ez a juttatás leginkább a tgyáshoz hasonlítható, ami az átlagfizetés 70%-a, és a kismamaság első hat hónapjában jár.

Health and safety támogatás

Írországban lehetőség van úgynevezett health and safety támogatást is igényelni azoknak, akiket a munkáltató azért nem tud visszavenni - vagy a terhesség alatt foglalkoztatni -, mert munkakörük veszélyes, és ezt a veszélyt nem is tudják elhárítani.

A terhes nők a juttatást az anyasági támogatás folyósításáig kapják, a szoptatós anyák pedig 26 hétig. A folyósítás megszűnik, amint a munkáltató normális körülményeket tud biztosítani. A támogatás összege heti 84,5 euró, ha a heti fizetésed nem éri el a 150 eurót. Ha a bér 150-220 euró között mozog, akkor a támogatás heti 121,4 euró, 220-300 eurós heti fizetés között 147,3 euró, 300 euró fölött pedig 188 euró.

Az adatokat az ír Szociális és Munkaügyi Minisztérium oldaláról vettük.

Ezt is szeretjük