Az élet nagy kérdései: meddig lehet kibírni alvás nélkül?
Bárkivel előfordul, hogy nem sikerül átaludni egy éjszakát, de vajon hol a határ, ami már egészségtelennek, sőt veszélyesnek számít?

nem alvas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alvás az egyik legfontosabb regenerálódási idő nemcsak az agynak, hanem sok létfontosságú szervnek is. A minőségi pihenés hiánya idővel komolyan meglátszik mind a koncentrációs, mind pedig az emlékezőképességben is. Nem beszélve a többi fizikai tünetről.

Köztudott, milyen kulcsszereppel bír az alvás a mindennapokban, de időnként előfordulhat, hogy valamilyen okból kifolyóan nem sikerül átaludni az éjszakát. Már egy ilyen kimaradt pihenőidőt is több napba telik "visszapótolni" - de vajon hol a határ?

Meddig lehet kibírni alvás nélkül?

2012-ben egy kínai férfi 11 egybefüggő éjszakán át ébren maradt, hogy megnézze az összes európai focibajnokságot. A 26 éves fiatal felnőtt nem sokkal a kísérlete után álmában meghalt, és az orvosok szerint az alváshiány, az alkohol és a dohányzás hármas kombinációja okozta a vesztét. 

A kép illusztráció.
A kép illusztráció.
Fotó: chee gin tan / Getty Images Hungary

1964-ben Randy Gardner megdöntötte az ébren maradás rekordját, amikor 17 évesen 11 napot és 25 percet kibírt alvás nélkül, mellyel a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült. Annak ellenére, hogy semmilyen negatív fizikai tünet nem jelentkezett rajta, éveken keresztül inszomniában szenvedett a rekorddöntő éjszakázásainak köszönhetően.  

Sokan próbálták már letaszítani a trónjáról, ám végül a Guinness-rekordok bizottsága kivette a listájáról, mivel túl veszélyesnek ítélték. Akik keveset alszanak, szorongósak, depressziósak lehetnek, és szoros összeköttetésben áll az elhízással, a diabétesszel, az alacsony koncentrációs készséggel, sőt még a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel is összefüggésbe hozták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az 1980-as években állatokon kísérleteztek, és a Chicagói Egyetem eredményei szerint 32 nap után elhunytak azok a jószágok, akiket nem hagytak aludni. Egyes szakértők úgy tartják, hogy az immunrendszerük gyengülése áll a háttérben, mások szerint a patkányok testhője csökkent le drasztikus szintre, és ezért pusztultak el, egy harmadik verzió pedig a súlyos agykárosodás következményeként tartja számon az esetet. Embereken is végeztek hasonló jellegű vizsgálatokat, ám esetükben maximum pár napon keresztül figyelték meg a hatásokat.

Ilyen régre nyúlik vissza az ágyban alvás hagyománya - A kutatókat is meglepte a felfedezés

Már sokkal korábban elkezdtek ágyban aludni az emberek, mint azt eddig gondolták a tudósok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük