Ilyen régre nyúlik vissza az ágyban alvás hagyománya - A kutatókat is meglepte a felfedezés
Már sokkal korábban elkezdtek ágyban aludni az emberek, mint azt eddig gondolták a tudósok.

ősember2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már egészen régen, több ezer évvel ezelőtt is szerettek ágyban aludni az emberek - állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport, amely alváshoz és munkához használt fűágyak nyomait fedezte fel a Dél-afrikai Köztársaságban lévő KwaZulu-Natal tartománybeli Border barlangban.

Ezeket az ágyakat, amelyeket a kölesformák alcsaládjába tartozó füvek kötegeiből készítettek, a barlang hátuljában alakították ki hamurétegeken - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Kényelmi és praktikai okai is voltak az ágynak

 - Úgy véljük, hogy a fűágyakat szándékosan helyezték hamura, nem csupán azért, hogy tiszta és jól szigetelt alapjuk legyen, hanem hogy távol tartsa a rovarokat - mondta Lyn Wadley, a johannesburgi Witwatersrandi Egyetem professzora, a Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

ősember1
Fotó: Tim Husser / Getty Images Hungary

A szakember szerint a hamuréteg néha úgy keletkezett, hogy egy korábbi fekhely maradványait elégették, hogy megtisztítsák a barlangot, és elpusztítsák a kártevőket. Máskor a tűzrakó helyek fáinak hamuját használták fel tiszta alapként. A dél-afrikai, francia, argentin és belga szakemberekből álló kutatócsoport a megkövesedett fűkötegek nyomait vizsgálta a barlangban.

A cikk az ajánló után folytatódik

 Számos kultúrában használták rovarriasztóként a hamut, amelyben a rovarok nem tudnak könnyen mozogni, lélegezni és harapni, míg végül kiszáradnak.

Az egészségre is jó hatással voltak az ágyak

- Tudjuk, hogy az emberek nem csupán aludtak, hanem dolgoztak is ezeken a füves felületeken, mivel kőszerszámkészítésből származó hulladékok is vannak a fűmaradványok között - mondta Wadley, megjegyezve, hogy nagyon sok apró, vörös és narancssárga okkerszemcsét is találtak.

ősember3
Fotó: nilky / Getty Images Hungary

- Vizsgálatunk azt mutatja, hogy 200 ezer évvel ezelőtt, fajunk megjelenése után nem sokkal, az emberek képesek voltak tüzet előállítani, és használták is a tüzet, a hamut és a gyógynövényeket, hogy tiszta, kártevőmentes táborhelyeket tartsanak fenn. Ezek a stratégiák az egészségre is jótékony hatással lehettek, ami előnyt jelentett ezen korai közösségek számára - magyarázta a professzor.

12 külső tulajdonság, amit a Neander-völgyi ősöktől örökölhettél: az orrodat és a fejformádat is figyeld meg

Vicces, de valóban hasonlítunk rájuk. Nézd meg, te miben!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük